Bun găsit! M-am hotărât ca astăzi să vă ofer câteva informații pe care e posibil să nu le știți, dar care ar putea să salveze vieți! Viețile celor dragi sau pe ale voastre! Vorbim despre drepturile pe care fiecare dintre noi le are în calitate de pacient!
Avem întipărit în minte că atunci când ajungem într-un spital trebuie să respectăm întocmai ce spune medicul. Să punem cât mai puține întrebări și totul va fi perfect! Dar gândește-te puțin la felul în care a evoluat sistemul medical din țara noastră! Nu crezi că e mai bine să ne cunoaștem drepturile și să avem și curajul de a ni le exercita atunci când situația o impune?
Să începem așadar cu începutul!Ai dreptul de a fi respectat și informat! Cadrele medicale au datoria de a trata fiecare persoană în mod egal și de a-i pune la dispoziție toate resursele disponibile diagnosticării și tratării. Ai dreptul să știi tot ce se întâmplă cu tratamentul pe care îl urmezi, ai dreptul să îți ceri fișa medicală și să fii la curent cu toate recomandările medicale și cu tratamentele alternative de care ai putea beneficia. Și, foarte important, este dreptul tău să ceri să ți se explice informațiile cât mai pe înțelesul tău și cu cât mai puțini termeni de specialitate. Să fim serioși, nu toți citim cărți de medicină! Mai poți opta ca o altă persoană să fie informată în locul tău, mai ales dacă tu consideri că informațiile pe care ai putea să le primești de la medic îți pot cauza o suferință prea mare. Trebuie doar să anunți cadrele medicale!
Atenție! Dacă medicul care te-a consultat nu îți inspiră siguranță poți oricând cere o altă opinie medicală! Fii curajos și spune că vrei să te vadă un alt medic pentru că este dreptul tău legal! Dacă ți se propune o intervenție pe care tu nu o dorești, este dreptul tău să o refuzi! Poți chiar să te externezi la cerere și să îți primești dosarul cu toate investigațiile efectuate, diagnosticul și îngrijirile pe care le-ai primit pe durata spitalizării. Dacă ți cere să cumperi medicamente cât timp ești internat, îți poți lua banii înapoi mergând cu chitanța și factura la casieria spitalului.
Dacă cineva drag ție este internat într-un spital în care nu primește îngrijirile necesare, îl poți muta gratuit! Spitalul are obligația de a-ți oferi ambulanță pentru transfer și chiar să solicite elicopter pentru cazurile grave. Și tot în cazul pacienților aflați în stare gravă, află că îi poți vizita oricând, indiferent de programul de vizitare afișat și indiferent de secția în care aceștia sunt internați!
E bine să știi și că prin asigurarea medicală, poți beneficia de tratament medical decontat, în alte state membre ale Uniunii Europene, și poți chiar cumpăra medicamente din străinătate în baza rețetelor din România. Dacă nu ești asigurat, beneficiezi de servicii medicale doar în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic. De asemenea, ai dreptul la consultații de planificare familială, iar femeile însărcinate sau care abia au născut au acces gratuit la medic.
Cunoașterea în sine înseamnă putere! Să îndrăznim să ne cunoaștem și să ne apărăm drepturile de pacient! Să ne revedem sănătoși și curajoși!