Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Endometrioza: de la diagnostic la tratament – VIDEO

Autor:

Endometrioza este un diagnostic de temut pentru orice femeie. „Boala cu o mie de fețe”, așa cum este supranumită endometrioza, este o afecțiune întâlnită foarte frecvent la femeile tinere, fiind una dintre principalele cauze de infertilitate. În România se estimează că un număr de 500.000 de femei suferă de endometrioză, statistica fiind însă incompletă, pentru că diagnosticul se face greu, după ani de controale la medici de diverse specialități.

Vezi toate articolele despre:
endometriozăfeminitateInfertilitatevideo

Simona Dragomir a discutat mai multe despre endometrioză alături de Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul emisiunii Trăiește sănătos, marca Hello Sănătate TV.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune care presupune răspândirea mucoasei uterului în alt loc decât în uter, adică în cavitatea abdominală, la nivelul pelvisului, în cavitatea abdominală superioară, la nivelul toracelui sau se poate implanta în peretele uterin, iar în acest caz este vorba despre adenomioză. De cele mai multe ori, aceste boli coexistă, mai ales în endometrioza profund infiltrativă sau în cazul în care sunt localizate în intestin sau între vagin și rect.

Nu este un diagnostic ușor, însă, prin tratamentul corect, pacienta poate beneficia de rezultate foarte bune. De aceea, este nevoie de echipe multidisciplinare în abordarea bolii atât pe partea de chirurgie, cât și pe partea de terapia durerii, psihologie, fiziokinetoterapie, nutriție, conducătorul acestei echipe fiind ginecologul.

De ce apare endometrioza?

Foarte multe paciente, atunci când primesc diagnostricul de endometrioză, se întreabă și în întreabă pe medicul ginecolog de ce a trebuit să facă această afecțiune mai ales că cele mai multe sunt femei tinere. Există foarte multe teorii cu privire la endometrioză și pentru fiecare dintre acestea există mai multe cauze specifice și semne. Este vorba pe de-o parte despre factorii de mediu și chiar alimentația care acționează asupra capacității de apărare a peritoneului pelvin, lucru ce poate să favorizeze implantarea leziunilor de endometrioză. Printre aceste cauze se numără:

  • Dioxina.
  • Menarha care apare la vârste din ce în ce mai fragede.
  • Expunerea la factorii toxici de mediu – alimentația necorespunzătoare poate crea dezechilibre la nivelul florei intestinale și, implicit, bariera de apărare a organismului are de suferit și nu își mai face treaba așa cum trebuie.
  • Produsele cosmetice care conțin ingrediente cu o toxicitate crescută.

Simptomatologia endometriozei este polimorfă

Nu este întâmplător faptul că endometrioza mai este supranumită „boala cu o mie de fețe”, întrucât are localizări multiple la nivelul corpului, severitatea leziunilor diferă de la caz la caz și, implicit, simptomatologia specifică acestei afecțiuni este polimorfă. Un alt motiv pentru care endometrioza se mai numește astfel este acela că pentru un medic aflat la început de drum, care nu s-a confruntat cu o paletă largă de cazuri, este complicat să identifice această afecțiune și să pună diagnosticul, dacă nu există un chist ovarian endometriozic.

Una dintre consecințele endometriozei este infertilitatea, problemă care afectează un număr foarte mare de femei. Acestui inconvenient i se adaugă amânarea perioadei de procreere, din cauză că societatea a evoluat, iar femeile își doresc o stabilitate din punct de vedere financiar, își doresc carieră, o casă etc. Și, din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, rezerva ovariană scade tot mai mult, de aceea multe femei trecute de 30 de ani, al căror corp în mod normal ar trebui să fie pregătit pentru o sarcină, nu pot să aibă copii.

Așadar, un diagnostic corect și pus la timp reprezintă o necesitate atunci când vorbim despre endometrioză, pentru că doar așa tratamentul poate da rezultate, iar calitatea vieții să nu fie afectată.

Care au fost subiectele discutate în emisiune?

  • Ce este endometrioza?
  • De ce “boala cu o mie de fețe”?
  • Ce consecințe poate avea?
  • Din ce cauze poate apărea?
  • Cum recunoaștem endometrioza? Care sunt manifestările care apar?
  • Ce putem face în caz de endometrioză? Cum se stabilește diagnosticul? Ce tratament ajută?
  • De ce avem nevoie de o echipă de medici care să facă investigațiile? De ce există o clinică dedicată acestei boli? Ce poate fi făcut în cazul în care apar complicații?

Dacă doriți să aflați ultimele noutăți despre endometrioză și variantele de tratament, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
endometriozăfeminitateInfertilitatevideo
Articolul anterior
Modificări ale comportamentului alimentar la copii și adolescenți – VIDEO
Articolul următor
Ce sunt super-alimentele? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo