Durerile de oase, așa cum se spune în popor, pot merge de la nivelul de ușor supărător la nivel de incapacitare în desfășurarea activităților zilnice, fie că vorbim despre puterea de muncă sau despre timpul liber petrecut alături de cei dragi. Și pentru că mereu ne dorim să vă oferim informații de cea mai bună calitate, vă invităm să urmăriți o emisiune care îl are ca invitat, alături de Simona Dragomir, pe dr. Vasile Druță, medic primar ortoped.
De reținut!
- Deși expresia “mă dor oasele” este destul de larg folosită, este bine de știut că oasele nu dor, în ciuda faptului că vorbim despre un țesut viu. Ceea ce ne provoacă aceste dureri în anotimpul rece sunt articulațiile, sau, mai precis, capsulele articulare.
- Durerile articulare includ durerile de coloană, una dintre suferințele pentru care vârsta de debut a scăzut dramatic. Nicio durere articulară nu apare pe un fond sănătos, însă nici nu trebuie să ne trimită cu gândul la cele mai rele scenarii. Astfel de dureri apar pe fondul unui proces de uzură, de degradare, de dezechilibru muscular etc.
- Durerile se acutizează cu precădere primăvara și la trecerea către anotimpul rece pentru că sunt în strânsă legătură cu schimbările de temperatură. Astfel de oscilații de temperatură creează tensiuni între straturile superficiale și cele profunde ale sistemului circulator. Cele superficiale se contractă sub acțiunea frigului, cele profunde rămân relaxate. Acest proces este unul cu rezultat inflamator.
- Mișcarea este importantă în ameliorarea durerilor musculare pentru că are un efect garantat de refacere a microcirculației. Desigur, discutat fiind rolul frigului în ecuația acestor dureri, vestimentația adecvată este extrem de necesară.
Dincolo de toate acestea, emisiunea oferă răspunsul la întrebări pe care ni le punem cu toții: Cum se explică meteosensibilitatea și de ce apar aceste dureri osoase? Ce putem face pentru a preveni durerile articulare? Care sunt afecțiunile aparatului locomotor ce se pot agrava în sezonul rece? Care sunt factorii legați de stilul de viață pe care îi putem controla pentru a ne crește nivelul de confort?
Pentru a vă bucura de informațiile complete, oferite de către invitatul nostru, vă rugăm să accesați materialul video de la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!