Gura noastră reprezintă o adevărată „ușă” pentru restul corpului nostru. Ori de câte ori o deschidem, suntem capabili să simțim arome noi și să ne exprimăm gândurile. La fel ca multe zone ale corpului, gura abundă în bacterii, multe dintre ele fiind inofensive. În mod normal, sistemul natural de apărare a organismului și o îngrijire orală optimă, cum ar fi periajul zilnic și folosirea aței dentare, pot ține sub control aceste bacterii. Fără o igienă orală corespunzătoare însă, bacteriile pot ajunge la niveluri care ar putea duce la infecții orale, carii dentare, afecțiuni gingivale, infecții care se pot extinde dincolo de zona gurii.
Conținutul unui raport numit „Gura ca o oglindă a sănătății sau a bolii” arată că o multitudine de informații pot fi obținute prin simpla examinare a gurii și a țesuturilor orale. Acest raport a fost solicitat de către un chirurg și a scos în evidență faptul că majoritatea adulților prezintă probleme parodontale sau boli gingivale.
Știai că…?
Anumite medicamente (antihistaminice, analgezice, decongestionante, diuretice, antidepresive etc.) pot reduce fluxul de salivă. Rolul salivei este de a „spăla” alimentele consumate și de a neutraliza acizii produși de bacteriile din gură, ajutând la protecția împotriva invaziei microbiene sau suprainfecției care ar putea duce la boli.
Studiile arată că bacteriile orale și inflamația asociată cu periodontita (o afecțiune gingivală severă) ar putea juca un rol important în anumite afecțiuni.
În cartea sa „Teeth: The Story of Beauty, Inequality and the Struggle for Oral Health in America”, Mary Otto susține că la începuturi, problemele dentare erau doar de natură mecanică, frizerii acționând ca stomatologi și chiar chirurgi, pe lângă tunsorile lor obișnuite. Această situație a persistat până în anul 1840, când a fost deschis primul colegiu stomatologic de către doi stomatologi autodidacți în Baltimore. Apoi, ei au abordat profesorii de la Facultatea de Medicină de la University of Maryland din Baltimore pentru a le propune să introducă unele cursuri introductive de stomatologie, dar au fost respinși de către medici. Acest eveniment simbolic a continuat să definească încă o vreme relațiile dintre educația medicală și cea stomatologică, precum și între sistemul medical de îngrijire generală și cel stomatologic.
Pe măsură ce au evoluat cercetările, s-a constatat că sănătatea orală este strâns legată de sănătatea restului corpului. Astfel, oamenii cu o igienă orală precară sunt mult mai expuși riscului apariției bolilor de inimă, iar problemele gingivale grave pot crește riscul unui atac de cord fatal de până la 10 ori.
Ce afecțiuni pot fi legate de sănătatea orală?
Printre bolile și afecțiunile care pot fi cauzate de sănătatea orală deficitară (conform Clinicii Mayo și dr. Joseph Mercola) se numără:
- Endocardita – infecție a mucoasei interioare a inimii (endocard), ce apare, de obicei, atunci când bacteriile sau microorganisme din alte zone ale corpului (cum ar fi gura) se răspândesc prin fluxul sanguin și ajung la zonele deteriorate ale inimii.
- Boli cardiovasculare – bolile de inimă, arterele înfundate și accidentul vascular cerebral ar putea fi legate de inflamație și infecții cauzate de bacteriile orale.
- Sarcina și nașterea – parodontita a fost legată de nașterea prematură și greutatea scăzută la naștere.
Alte probleme de sănătate ar putea afecta sănătatea orală. Astfel:
- Diabetul poate reduce rezistența organismului la infecții, punând gingiile în pericol. Bolile gingivale sunt mai frecvente și mai severe în rândul persoanelor care au diabet zaharat. Cercetările arată că persoanele care au probleme gingivale își țin sub control mai greu nivelul de zahăr din sânge, iar îngrijirea orală regulată poate îmbunătăți controlul diabetului zaharat.
- Problemele orale, cum ar fi leziunile dureroase ale mucoasei, sunt frecvente la persoanele care au HIV/SIDA.
- Osteoporoza, care face oasele să devină slabe și fragile, ar putea fi legată de pierderea de masă osoasă parodontală și pierderea dinților. Medicamentele utilizate pentru tratarea osteoporozei sunt asociate cu un risc de deteriorare a oaselor maxilare.
- Înrăutățirea stării de sănătate orală poate fi legată de progresul bolii Alzheimer.
- O bună igienă orală s-a dovedit că reduce riscul de pneumonie cu aproximativ 40%. Alte studii au arătat că persoanele cu parodontită au șanse cu 300% mai mari de a face pneumonie.
- Disfuncția erectilă este de două ori mai frecventă în rândul celor care suferă de parodontită.
- Alte probleme care ar putea fi legate de sănătatea orală includ tulburări de alimentație, artrita reumatoidă, boli de rinichi, cancer sau sindromul Sjogren (o tulburare a sistemului imunitar care cauzează uscarea gurii).
Cum poți avea grijă de sănătatea orală?
Pentru o sănătate orală optimă, practică o bună igienă orală în fiecare zi.
- Periază dinții de două ori pe zi cu o pastă de dinți naturală.
- Folosește ața dentară în fiecare zi.
- Mănâncă o dietă sănătoasă și limitează gustările dintre mese.
- Ia în considerare suplimentele de magneziu, vitamina K2 și omega 3.
- Înlocuiește periuța de dinți la fiecare 3-4 luni sau atunci când constați că perii s-au ros.
- Realizează detartraje și controale dentare regulate.
- Evită consumul de tutun.
- Redu consumul de zahăr la maximum 3% din aportul energetic total.
Multe ingrediente naturale, cum sunt alimentele pe care le consumi, au puterea de a îmbunătăți sănătatea dinților și a gingiilor, dar și sănătatea întregului organism. În cele din urmă, stomatologia și îngrijirea medicală generală trebuie privite holistic, într-o legătură indisolubilă pentru păstrarea generală a sănătății. Nu uita: având grijă de sănătatea ta orală, investești în sănătatea ta generală!
Surse:
- hollandcrossdental.com/importance-maintaing-healthy-mouth/
- bodyfooddental.com/the-importance-of-a-healthy-mouth/
- mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20047475
- articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/03/28/dentistry-separate-from-medicine.aspx
- bmj.com/content/340/bmj.c2451
- theatlantic.com/health/archive/2017/03/why-dentistry-is-separated-from-medicine/518979/
- businessinsider.com/what-happens-if-you-dont-brush-and-floss-your-teeth-2014-2
- bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-14-863