O nouă recenzie publicată în „The Journal of the American Osteopathic Association“ ne reamintește că vitamina D nu poate fi metabolizata fără un nivel suficient de magneziu. „Oamenii iau suplimente de vitamina D, dar nu-și dau seama cum se metabolizează. Fără magneziu, vitamina D nu este cu adevărat utilă sau sigură“, spune Dr. Razzaque, profesor de patologie la Colegiul de Medicină Osteopatică din Lake Erie.
Vitamina D, o vitamină unică
Vitaminele sunt necesare organismului nostru pentru a funcționa optim și pentru a lupta împotriva bolilor și infecțiilor. Vitamina D este însă altfel decât celelalte vitamine, deoarece corpul nostru trebuie să o transforme într-un hormon înainte de a o putea utiliza. Acest hormon este denumit „vitamina D activată“ sau „calcitriol“. Odată ce este prelucrat, calcitriolul este folosit pentru a gestiona cantitatea de calciu din sânge, oase și intestine și pentru a ajuta celulele din organism să comunice corect între ele.
Deficitul de vitamina D este asociat cu probleme majore, precum osteoporoza, deformări scheletice, boli cardiovasculare, boli autoimune, sindrom metabolic, oboseală cronică și chiar cancer, dar și cu probleme minore, cum ar fi răcelile și gripa. Unul dintre motivele pentru care tindem să contactăm mai ușor virusuri iarna este și faptul că în această perioadă a anului avem un rezervor scăzut de vitamină D, și deci o imunitate mai scăzută.
Vitamina D3 este produsă în piele prin expunere la lumina soarelui. Cei care stau la soare 20-30 minute zilnic nu ar trebui să aibă deficit de vitamina D, cel puțin în perioada de vară (din mai până în septembrie în România). Dar în ziua de astăzi, majoritatea oamenilor se feresc de soare; chiar și când fac plajă, își acoperă pielea cu creme care nu permit razelor solare să declanșeze mecanismul de acumulare de vitamina D.
Cum această vitamină se găsește în cantități insuficiente în alimente, este necesar un supliment pentru a preveni complicațiile legate de deficitul de vitamina D. Acestea sunt fie vitamina D3 (sursă animală), fie vitamina D2 (sursă vegetală).
Magneziul, un mineral fără de care vitamina D nu se activează
Pentru a schimba vitamina D în calcitriol (vitamină D activată) sunt necesare câteva stagii de transformare care au loc în ficat și în rinichi, după care vitamina D activată este transportată în sânge cu ajutorul unei proteine. Toate aceste procese au însă nevoie de magneziu pentru a funcționa corect.
Problema este că unele persoane pot suferi de calcifiere vasculară, adică îngroșarea și întărirea arterelor, dacă nivelul lor de magneziu nu este suficient de mare pentru a preveni complicațiile. „Pacienții cu niveluri optime de magneziu necesită o suplimentare mai mică de vitamina D pentru a obține niveluri suficiente de vitamină D“, spune Dr. Razzaque.
Cel puțin două treimi din populația lumii este deficitară în magneziu. Cei care trăiesc la oraș, au o alimentație bazată pe mâncare procesată și au o slujbă stresantă sunt predispuși la cel mai mare deficit de magneziu. Nu numai că, în produsele alimentare pe care le consumăm, conținutul de magneziu este în scădere (variind de la 25% la 80%, în comparație cu nivelurile anterioare anului 1950), dar procesarea alimentelor îndepărtează și mai mult din el. Ca să nu mai vorbim de stres sau de consumul prea mare de zahăr, care scad în ritm accelerat nivelul de magneziu pe care am reușit să îl acumulăm din mâncare.
Problema este că deficitul de magneziu nu este ușor de depistat. Eu personal mi-am dat seama că sufeream de acest deficit abia când am început suplimentarea cu vitamină D și am remarcat că de îndată ce o luam, aveam senzații de amețeală. Bifam, bineînțeles, și un număr mare de simptome din lista de probleme cauzate de lipsa de magneziu, numai că nu îmi dădeam seama ce anume le cauzează. Abia după ce aceste simptoame au început să dispară, încetul cu încetul, am înțeles cât de deficitară fusesem în acest mineral.
Aici puteți găsi rețetele mele pentru:
- Ulei de magneziu
- Deodorant natural pe bază de magneziu
- Loțiune de corp cu magneziu
Vitamina D și magneziul: un duo perfect
Cu toate că majoritatea cercetărilor privind tratamentul și prevenirea osteoporozei au fost centrate pe creșterea aportului de calciu și vitamină D, un studiu a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de magneziu (420 mg pentru bărbați și 320 mg pentru femei) au beneficiat de cea mai mare densitate osoasă și ,implicit, un risc scăzut de osteoporoză.
Alte studii au arătat că suplimentarea cu magneziu reduce semnificativ rezistența la tratamentul cu vitamina D:
- Creșterea nivelului seric de vitamină D este foarte dificil de realizat fie numai cu suplimentarea cu vitamina D, fie numai cu magneziu.
- O creștere semnificativă a cantității de vitamina D din ser a fost realizată numai când vitamina D a fost administrată împreună cu magneziu.
- Un alt studiu a arătat că suplimentarea cu vitamina D poate stimula absorbția intestinală a magneziului.
Suplimentarea cu magneziu este deci esențială pentru a ajuta organismul să absoarbă vitamina D, iar vitamina D, la rândul său, poate crește absorbția intestinală a magneziului.
Se pare că aceste două elemente sunt făcute să fie împreună. Poate că nu întâmplător Mama Natură chiar ni le și oferă împreună, cel puțin vara, când mergem la mare: vitamina D de la soare și magneziul din apa de mare!
Surse:
thedo.osteopathic.org/2018/02/jaoa-review-low-magnesium-levels-make-vitamin-d-ineffective/
jaoa.org/article.aspx?articleid=2673882
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773013
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23981518
www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/what-is-vitamin-d/