Bun găsit, dragii mei! Astăzi vom vorbi despre oboseala oculară, surmenajul ocular sau astenopia acomodativă, așa cum i se spune în termeni medicali.
Știai că mușchii ochilor sunt cei mai activi din corp și că funcționează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână? Ochii sunt cei care ne oferă cele mai multe, complexe și utile informații din mediul înconjurător, motiv suficient pentru a avea grijă de ei!
Din păcate, foarte multe persoane suferă astăzi de oboseală oculară. Dacă lucrezi mult pe calculator, folosești des telefonul mobil sau tableta sau obișnuiești să te uiți ore întregi la televizor, este foarte probabil să ai ochii obosiți. Lumina albastră a acestor dispozitive este cea care cauzează cel mai des probleme oculare în rândul tinerilor, și nu numai! Oboseala oculară mai poate apărea și dacă citești sau scrii într-o lumină slabă, dacă obișnuiești să conduci mult fără să te oprești din când în când, dacă ești expus la lumină puternică, dacă privești în direcția soarelui și, atenție, dacă ai o dietă dezechilibrată!
Cum știi dacă suferi de oboseală oculară? E posibil să nu mai vezi bine, să vezi în ceață sau dublu, să ai senzația de nisip în ochi, acea usturime sau durere la clipit, s-ar putea să îți lăcrimeze ochii, să fie înroșiți, iritați, inflamați sau uscați. Mai pot apărea durerile de cap ce se manifestă ca o greutate în zona frunții și în jurul ochilor și, uneori, poți simți că ai mintea în ceață sau că te concentrezi mai greu. Dacă durerea din zona ochilor se intensifică pe parcursul zilei, dar dispare după ce te odihnești, cel mai probabil suferi de oboseală oculară.
Dacă te confrunți și tu cu astfel de probleme, înseamnă că ochii tăi sunt obosiți și ar fi bine să ai ceva mai multă grijă de ei! Cel mai simplu este să iei pauze mai dese de la dispozitivele electronice și să porți ochelari cu protecție împotriva luminii albastre a ecranelor! Dacă ești la birou și încep să îți obosească ochii, încearcă să faci câteva exerciții precum clipirea rapidă, focalizarea pe obiecte îndepărtate și apropiate sau trasarea unor cercuri cu privirea. Atunci când te afli în aer liber și soarele strălucește cu putere, poartă ochelari cu protecție UV și evită să privești în direcția soarelui. Dacă obosești atunci când citești sau scrii, fii foarte atent la iluminat. În loc să te chinui să citești într-o lumină difuză, mai bine aprinde o lampă mai puternică, să nu îți mai suprasoliciți mușchii oculari! Pentru a scăpa de oboseala oculară trebuie să știi că este foarte importantă odihna! Încearcă să dormi îndeajuns, 7-8 ore pe noapte, așa cum spun specialiștii. Iar ultimul sfat este să mănânci sănătos! Așa cum am spus deja, o dietă dezechilibrată poate duce la oboseală oculară, dar și la afecțiuni mai grave. Consumă frunze verzi, legume crucifere, citrice, cartofi dulci, morcovi, fasole verde, ouă, fructe de pădure, papaya, mango, kiwi, pepene galben, ardei roșii, mazăre, fructe de mare, carne provenită de la animale hrănite cu iarbă și supă de oase pentru a susține sănătatea ochilor.
Este foarte important să știi că, aproape de fiecare dată, oboseala oculară dispare dacă te odihnești corespunzător. Însă dacă ai și alte simptome, precum dureri de cap persistente, migrene și disconfort ocular prelungit, ar fi bine să consulți un oftalmolog. Este cu atât mai important să mergi la un control dacă suferi de diabet, ai peste 40 de ani sau dacă există în familia ta un istoric de afecțiuni oftalmologice. Nu uita că prevenția este cel mai bun medicament!
Până data viitoare, să aveți grijă de voi și de ochii voștri, să vă odihniți și să mâncați sănătos! Pe curând!