De multe ori se poate întâmpla ca problemele digestive să îți afecteze vacanțele, călătoriile sau pur și simplu momentele în care ești plecat pentru ceva timp de acasă. Conform estimărilor, se crede că peste 40% dintre oameni au probleme gastrointestinale atunci când sunt departe de casă. Aceste schimbări pot fi de natură preponderent microbiană (așa cum se întâmplă în cazul „diareei călătorului“) sau preponderent emoțională (cum se întâmplă în cazul „constipației călătorului“). Cert este că acest „al doilea creier“ (cum este supranumit intestinul) poate controla și modifica digestia și mișcările intestinale.
Stresul afectează digestia
Dr. Brooke Gurland, chirurg colorectal la Cleveland Clinic, susține că „suntem creaturi cu anumite obiceiuri, iar atunci când ne schimbăm programul, putem fi perturbați complet. Unele studii susțin că motilitatea colonică, la fel ca alte funcții ale corpului, urmează ritmul biologic sau circadian. Cercetătorii au observat că lucrătorii în schimburi, precum și cei care călătoresc mult, experimentează adesea neregularități gastrointestinale“.
„Constipația călătorului“ este o problemă frecventă, care apare din cauza modificărilor în rutina personală, ce pot interveni în timpul călătoriilor. Acestea pot apărea din cauza diferenței de fus orar, a schimbărilor în dietă, a programului meselor, a condițiilor deficitare de la unele grupuri sanitare, precum și a stresului implicat în adaptarea la noile condiții. Deshidratatea, abuzul de alcool, alimentele nefamiliare și schimbarea drastică a climatului pot contribui, de asemenea, la instalarea constipației. Un alt factor care provoacă probleme digestive în călătorie este așa-numitul „sindrom al toaletei nesigure“, conform căruia există persoane care nu sunt capabile să se relaxeze suficient pentru a utiliza o baie necunoscută. Atunci când ești stresat, corpul tău trece într-un mod de supraviețuire, ceea ce conduce la încetinirea digestiei, pentru că nu mai devine o prioritate fiind consumatoare de energie.
Sfaturi pentru a trece peste „constipația călătorului“
Constipația apare atunci când ai mai puțin de trei scaune pe săptămână și care sunt de obicei dure, uscate și greu de eliminat. Este nevoie de 40 până la 45 de de ore pentru ca resturile de alimente să parcurgă drumul prin tractul gastro-intestinal și să iasă din corpul tău. Adesea, constipația cauzează dureri de cap, balonare, dureri de stomac, gaze și alte simptome neplăcute.
Tratarea constipației ce apare în călătorie nu trebuie să fie diferită de tratarea constipației atunci când ești acasă. Întrucât este greu să-ți păstrezi programul și dieta obișnuite în timp ce te afli în călătorie, îți prezentăm câteva sfaturi și recomandări pentru a face față acestei probleme.
- Evită medicamentele și suplimentele care pot duce la apariția constipației, cum ar fi diureticele, suplimentele de fier, medicamentele antiacide și suplimentele de calciu.
- Consumă multe lichide, în special apă.
- Mănâncă alimente bogate în fibre, în special fructe și legume, și alimente fermentate, precum iaurt sau murături.
- Mergi la baie atunci ai nevoie pentru a nu inhiba mișcările intestinale.
- Folosește o toaletă curată, retrasă, în care să te simți în siguranță.
- Găsește o modalitate de a gestiona stresul și relaxează-te.
- Încearcă să păstrezi o dietă constantă, cât mai apropiată de cea pe care o urmai acasă.
- Încearcă să faci cât de multă mișcare poți.
- Surse:
- well.blogs.nytimes.com/2016/01/14/ask-well-travel-constipation/
- gutsense.org/constipation/travel.html
- rd.com/health/wellness/natural-constipation-relief-travel/
- drweil.com/drw/u/QAA401540/TravelRelated-Constipation.html
- everydayhealth.com/healthy-travel/avoid-digestive-problems-while-traveling.aspx
- theatlantic.com/health/archive/2015/12/all-i-got-for-christmas-was-constipation/422046/
- foxnomad.com/2008/08/21/ever-wonder-why-you-get-constipated-when-traveling/