Cristian Mărgărit, consultant nutriție și fitness, și Benny Adegbuyi, cunoscutul luptător român de kickbox, discută despre viața de sportiv, despre nutriție și, mai ales, despre îngrijirea articulațiilor în cazul unui sportiv de performanță.
Cristian Mărgărit: Dragi prieteni, salutări! Iată că ajung să fac un interviu cu Benny. Vorbeam puțin înainte că lucrăm cam de 5 ani împreună și suntem în fața voastră, de obicei, sub formă de poze de pe la meciuri, sub formă de live-uri de prin deplasări sau de prin cantonament. Am zis să facem un videoclip, să vă mai povestim ce mai facem, ce mai face Benny și, sigur, e prilejuită întâlnirea noastră de problemele de articulații la luptători. Pentru cine nu îl cunoaște, el este Benjamin Adegbuyi, în momentul de față cel mai bine cotat român în kickboxing-ul mondial, cu meciuri foarte bune în ultimii ani, o ascensiune foarte bună pentru că s-a apucat târziu de acest sport. La ce vârstă ai început?
Benny Adegbuyi: La 26 de ani.
Cristian Mărgărit: Și acum cât ai?
Benny Adegbuyi: Acum am 32.
Cristian Mărgărit: Deci, la 26 de ani să te apuci de un astfel de sport… Ce ai mai făcut înainte?
Benny Adegbuyi: Făcusem puțin box, făcusem puțin karate, dar nu la nivel profesionist, adică totul era ca o pasiune, ca un hobby. Oamenii se apucă de obicei de acest sport la 17-18 ani și abia la 28-29 ajung să atingă performanța maximă. Eu am început sportul când alții se lăsau.
Cristian Mărgărit: Acesta e un lucru bun pentru că nu ai apucat să îți uzezi nici articulațiile și nici alte sisteme ale corpului. Zi-mi de înălțime! Cât ai?
Benny Adegbuyi: Am 1,98 m. Se datorează în mare parte tatălui meu, el fiind nigerian. Suntem o familie destul de „sănătoasă”. Toți membrii familiei sunt înalți și am moștenit și eu.
Cristian Mărgărit: Când ți s-a declanșat creșterea?
Benny Adegbuyi: Destul de repede. Cred că undeva la 16 ani am început să observ că sunt mai înalt decât colegii din clasă. Ulterior, spre 20-21 eram cel mai înalt.
Cristian Mărgărit: Asta voiam să subliniez. De exemplu, copilului meu o să vreau să îi dau colagen suplimentar în perioada de creștere. Pentru că acela este momentul, și pentru cei care se uită la noi să știe, când începe să se construiască organismul și este foarte important să aducem un aport de colagen. Sigur, în primul rând din surse alimentare: piftie, șorici, tot ce înseamnă supe, ciorbe, oase fierte în acea supă, sau sub formă de supliment. Putem să facem jeleuri sau să îl punem în apă și, când ajungem în zona de performanță, ne îndreptăm și către suplimente. Zi-mi despre antrenamente! Sigur, la sporturile de alergare sunt mai mult solicitate picioarele, dar și la voi sunt foarte multe lovituri. Și la antrenament am văzut că, cel puțin din experiența pe care o am cu tine, e vorba de sac, de lovituri. Sunt foarte mulți tineri sau sportivi amatori care merg astăzi la sală și fac box, kickbox, diverse tipuri de arte marțiale și dau la sac. Cum ai simțit tu problema asta?
Benny Adegbuyi: Sportul de performanță este puțin stresant la nivel de corp. Sunt foarte multe exerciții, foarte multe lovituri în cazul meu, în kickbox, într-un sac foarte greu. Sunt foarte multe lovituri în timpul meciurilor care stresează articulațiile, stresează și musculatura foarte tare și, evident, ai nevoie de o alimentație sănătoasă, ai nevoie de suplimentație pe măsură.
Cristian Mărgărit: Tu cum mănânci? Eu știu cum mănânci, dar întreb pentru prietenii noștri care ne urmăresc.
Benny Adegbuyi: Noi lucrăm de foarte mult timp și am început să învăț și singur, nu te mai sun de fiecare dată, doar când sunt oarecum în dificultate. Dar e nevoie de o alimentație sănătoasă, e nevoie de foarte mulți nutrienți de calitate, foarte mult colagen și am învățat de la tine să îmi fac diferite sucuri, supe, să iau Omega 3, Vitamina D.
Cristian Mărgărit: Benny e foarte modest. Pentru că eu lucrez cu mai mulți sportivi și pot să zic că Benny e cumva la regim 11-10 luni pe an, spre deosebire de alte sporturi unde, dacă un sportiv știe că nu are de făcut categorie, (Benny luptă, evident, la categoria grea) sigur că mănâncă mai mult, spune că oricum nu contează îngrășarea. Dar Benny stă foarte mult în regimul sănătos, până la urmă nu e un regim foarte strict, e un regim sănătos, adaptat, sigur, pentru el. Hai să vorbim puțin despre povestea cu articulațiile. Sunt 2-3 ani de atunci când ai început să ai dureri?
Benny Adegbuyi: Da, la un moment dat am avut probleme destul de grave cu articulațiile. Practic, era o perioadă în care nu mai puteam să fac niciun exercițiu pe care eram nevoit să îl fac, adică lovituri, antrenamente care îmi solicitau încheieturile foarte mult, animal flow, exerciții de stabilitate, unde era nevoie să îți folosești foarte mult încheieturile, la fel și antrenamentul la sac. Noi folosim un sac destul de tare, adică foarte tare, iar după o oră de sac, pur și simplu, plecam acasă în piuneze. A doua zi, dacă ții minte, te sunam. Ce să fac cu încheieturile?
Cristian Mărgărit: A fost o coincidență pentru că noi atunci dezvoltam împreună cu Zenyth acest produs, ArtroHelp. Acum sigur că o să te întreb câteva lucruri. Ce doză ai luat? Cam ce cantitate la 120 de kilograme? Asta e foarte important!
Benny Adegbuyi: De fiecare dată când am lucrat împreună, Cristi mi-a recomandat mereu doze puțin mai mari. Fiind un sportiv destul de înalt, de 120 de kilograme, am luat de fiecare dată porție dublă.
Cristian Mărgărit: Și cam în cât timp ai simțit o schimbare în articulații? Durează până își face efectul?
Benny Adegbuyi: Perioada în care am utilizat noi produsul a fost de 3-4 luni.
Cristian Mărgărit: Asta e important de știut, mai ales la problemele de articulații. Ele apar ca o uzură. Sigur există și accidentări, dar acolo e o altă situație. Corpul are nevoie de timp, nu ne lăudăm că s-a întâmplat într-o zi. Trebuie să fim foarte, foarte conștienți de faptul că organismul nostru, pentru a se reface, are nevoie de timp. Chiar și la un sportiv de performanță unde efortul este foarte mare.
Benny Adegbuyi: Asta era și impresia mea. Când începi să folosești un produs, ai impresia că după 2-3 zile, gata, nu te mai doare nimic. Nu se întâmplă așa! Trebuie să lucrezi! Cred că după 1 lună de zile am început să simt ameliorări.
Cristian Mărgărit: Și după s-a rezolvat problema?
Benny Adegbuyi: Da. Practic, acum, nu am probleme cu încheieturile.
Cristian Mărgărit: Asta e bine! De asta m-am bucurat și eu și m-am și mirat un pic. Dar trebuie să ținem cont că te-ai antrenat în continuare. Nu te-ai oprit din antrenamente.
Benny Adegbuyi: Da.
Cristian Mărgărit: Acum o să te întreb și despre gust. Ai reușit să îl tolerezi? Cum ți s-a părut? Ai încercat mai multe arome, nu?
Benny Adegbuyi: Da, am încercat mai multe arome, mai multe variante, dar am un secret, pe care, la fel, mi l-ai dat tu: să nu fie apa foarte, foarte rece. Multă lume ia suplimentele pentru încheieturi sau pentru altceva, cu apă foarte rece și atunci, normal că nu se vor dizolva atât de bine. Dacă e apa la temperatura camerei, cu siguranță se vor dizolva! Și gustul este ok, după părerea mea. Am încercat foarte multe suplimente la viața mea și zic eu că e foarte ok, băubil și bun la gust.
Cristian Mărgărit: Acum urmează meciuri importante? Un eveniment important?
Benny Adegbuyi: Da, urmează un eveniment important. Este pe 16 februarie, nu e departe. Este un meci într-o promoție Glory, e cea mai bună promoție din lume la ora actuală pe segmentul kickbox.
Cristian Mărgărit: Și pleci în cantonament. Noi ne vedem înainte de fiecare cantonament să vorbim ce e de făcut, să își ia suplimentele. Aici, pe masă nu avem și magneziu, că ai zis că ai nevoie și de un pic de magneziu. Deci va pleca în cantonament și cu magneziu. Dar, de data asta, nu va mai merge pe ArtroHelp. L-am folosit, știm că are efecte, este foarte bun! Va merge pe un produs, o să vi se pară un pic ciudat, pe Beauty Help! El arată, oricum, foarte bine. Dar de ce mergem pe Beauty Help? Pentru că știm că aceste produse bazate pe colagen au, de fapt, o formulă foarte complexă, cum are și Beauty Help. Vreau să mergem pe el pentru că are și MSM, are și astaxantină, are un complex de ingrediente care sunt foarte puternice și pentru articulații. O să îl vedeți după meci că, deși face un sport de contact, nu are urme pe față. Asta înseamnă că e și foarte bun! Deci, vom merge pe o variantă nouă. Sigur că va avea și ArtroHelp cu el, dar va merge pe Beauty Help, tocmai pentru a folosi acest colagen. Haideți să vă citesc repede ingredientele pentru că am zis după ce am văzut ingredientele că mai bine am merge pe acesta. Adică e, în același timp, un produs foarte bun și pentru articulații. Colagen, acid hialuronic (oricum aveam nevoie de el, am fi vrut să îl folosim), ceramozidele sunt mai mult pentru piele, dar nu strică nimănui, resveratrolul, acel antioxidant foarte, foarte bun care prelungește și viața, astaxantină, iarăși, un carotenoid antioxidant, coenzima Q10, la fel, energie, și noi am fi folosit oricum coenzima Q10, vitamina C și aici o să spun că sunt și niște cantități semnificative. Adică la vitamina C vorbim de 1000 mg per porție. Mi se pare aproape ireal să ai 1000 mg per porție, deci este o cantitate absolut suficientă, nu mai trebuie să ia vitamina C din altă sursă.
Benny Adegbuyi: Vreau să fac o paranteză. Eu oarecum mă bucur de produsele astea, pentru că, înainte, când lucram cu Cristi mă obliga să iau din fiecare câte puțin și, în felul acesta, evit să mai iau 4-5 suplimente. Tot ce este inclus în suplimentul respectiv, eu le luam separat și era mai complicat.
Cristian Mărgărit: MSM-ul (Metilsulfonilmetan) foarte bun pentru articulații, glucozamină, bineînțeles și niște prebiotice. Noi tot vorbim despre prebiotice și probiotice atunci când ne vedem, deși sunt pentru flora intestinală. Benny, o să îți urez succes! Sper să nu mai ai probleme de articulații. Vedeți că și întreținem, nu doar am folosit. Asta nu înseamnă că ne culcăm pe o ureche. Trebuie, în permanență să prevenim și la orice mică problemă, imediat intervenim. Într-adevăr, va lua doză dublă. Aici sunt 15 g. Avem 8000 mg de colagen, deci 8 g în 15 g de produs, ceea ce este oricum peste tot ce se găsește pe piață. El, sigur, va lua două porții, ceea ce îl duce într-un optim pentru dimensiunile lui, pentru nevoile lui. Sperăm să nu avem nici în continuare probleme de articulații. Spuneam că durează un pic până se rezolvă, dar apoi trebuie și întreținut, eventual cu o doză mai mică. Când nu mai simți nimic, oricum trebuie să le folosești. Te mai întreb ceva și după trebuie să închidem: cam cum arată o zi din cantonamentul tău din Olanda? Pentru că foarte mulți sportivi se antrenează aici, în țară, au un anumit mod de viață, mulți tind la performanță sau le place sportul și aș vrea să le spui cam cum arată un cantonament și ce diferență este? Acum te antrenezi cu una dintre cele mai bune echipe din lume, cu unii dintre cei mai buni antrenori și parteneri. Cam cum se întâmplă lucrurile acolo?
Benny Adegbuyi: În primul rând, de fiecare dată, cantonamentele oarecum sunt mai relaxante față de viața de zi cu zi pe care o am în București, începând de la trafic, problemele zilnice. Acolo se reduc și reușesc să mă concentrez doar pe antrenament. Odihnă, suplimentație șamd. Practic, mă trezesc dimineața, de multe ori nu beau apă, știu că trebuie să beau mai multă apă. Am vrut să zic că beau un pahar de apă, dar de multe ori, uit de el. Îmi fac micul dejun care, de obicei, e bogat în proteină, dar noi ajustăm în funcție de nevoile pe care le am. Suplimentele de dimineață, care trebuie luate și urmează antrenamentul de dimineață care, în Olanda, este unul dintre cele mai grele antrenamente ale zilei, ele fiind două. Termin antrenamentul, proteină sau orice alt supliment am nevoie atunci, după antrenament, odihnă, bineînțeles. După ce ajung acasă, mâncare și odihnă. După care, nu te trezești bine și nu ai timp să faci nimic pentru că urmează al doilea antrenament al zilei care este undeva la ora 7-8. L-ai terminat și pe acela, te suplimentezi, manânci sănătos, te mai uiți la un televizor, mai citești o carte…
Cristian Mărgărit: ArtroHelp-ul când îl luai?
Benny Adegbuyi: De obicei îl luam dimineața și seara.
Cristian Mărgărit: Păi, atunci, ce să îți zic? Îți urez succes! Eu o să fiu alături de Benny și la acest meci!
Benny Adegbuyi: Mulțumesc mult!
Cristian Mărgărit: Urmăriți-l pe Benny! Cum este pagina ta de Facebook?
Benny Adegbuyi: Benny Adegbuyi – pagina de Facebook, pagina de Instagram la fel. Mă găsiți acolo! O să postez mereu poze, anunțuri, filmulețe de la antrenament.
Cristian Mărgărit: Succes!
Benny Adegbuyi: Mulțumesc mult!
Cristian Mărgărit: Și mulțumim mult Zenyth pentru că ne ajuți cu aceste produse în pregătirea lui Benny!