Invitata Simonei Dragomir din această emisiune, dr. Anca Vereanu, medic primar stomatolog, ne oferă informații despre modalitatea prin care pot fi salvați dinții cărora nu li se mai acordă nicio șansă. Dorința de a salva dinții și de a nu apela din prima la implant vine în cazul dr. Vereanu din faptul că specializarea de bază este aceea de medic stomatolog. Printre argumentele oferite pentru salvarea dintelui natural regăsim faptul că un dinte tratat, nu extras, împiedică resorbția osoasă. În plus, extragerea timpurie a unui dinte îngustează spațiul, iar dacă implantul este dorit la o perioadă îndelungată de la extracție, nu se mai poate realiza.
Ce sunt tratamentele endodontice?
Prefixul „endo” înseamnă „în interior”. Endodonția este, în prezent, o specialitate în care înveți cum să tratezi canale. Endodontul scoate nervul și tratează canalul. Tehnologia a evoluat și acum medicul poate determina, cu ajutorul unui senzor, care este lungimea canalului. Datorită tehnologiei, medicii au reușite în tratarea endodontică a unor dinți compromiși, care în trecut se extrăgeau întotdeauna. Endodontul este ajutat și de un microscop și poate descoperi canale noi. Pentru salvarea dintelui, primul pas este evaluarea de către stomatolog, care face recomandarea către endodont pentru un tratament foarte bun de canal, iar stomatologul decide ce fel de pivot pune acolo.
Cum se tratează zona după extracție?
Un chist este o formațiune de țesut moale care se formează în urma unor reacutizări ale infecției unui dinte netratat corect și de la primele semne că acolo există o problemă. În momentul în care dintele este extras, este foarte important ca medicul să chiureteze foarte bine osul pentru a controla alveola rămasă în urma extracției. Trebuie verificat dacă ai pereți peste tot, iar dacă sângerează masiv înseamnă că acolo au mai rămas urme din chist.
După extracție, pentru vindecare, se recomandă punerea unui burețel de colagen care să împiedice acumularea unor resturi de mâncare în acea zonă. De asemenea, pacientului îi este recomandat să-și clătească gura cu clorhexidină după extracție.
Cum ajută tehnologia?
Dacă nu reușești să salvezi dintele, ajungi inevitabil la implant. Tehnologia digitală are 3 aparate, primul este un scanner cu care se pot scana dinții și nu se mai ia amprenta cu material chitos care provoca un disconfort pacientului. Aparatul preia mii de cadre și oferă un model 3D.
Freza, în cel mult 20 de minute, în funcție de tipul coroanei, poate realiza frezarea dintelui. De asemenea, mai există un cuptor cu care se cristalizează unele materiale pentru rezistență.
Urmărind emisiunea veți afla ce sunt tratamentele endodontice și când apelăm la ele, care sunt metodele prin care se încearcă salvarea unui dinte afectat, când se ia decizia de a extrage dintele, ce este de făcut când nervul este salvat, dar nu mai este coroana și cum tehnologia digital salvează dinții într-un timp mai scurt.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii, puteți accesa întreaga emisiune cu ajutorul link-ului aflat la începutul acestui articol!
Vizionare plăcută!