Invitata Simonei Dragomir din această emisiune, dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, ne povestește mai multe despre ce ar trebui să știe adolescentele cu privire la modificările care se produc în corpul lor, odată cu apariția ciclului menstrual.
Menstruația, un prag către maturitate
Pubertatea și implicit menstruația sunt uneori privite cu scepticism sau cu tristețe de către tinerele fete. Este o perioadă în care se conștientizează faptul că la nivelul corpului, se produc diverse transformări care marchează trecerea către statutul de „femeie”, însă acest lucru nu înseamnă că și percepția fetelor asupra maturizării lor trebuie să se schimbe brusc. Să ținem cont de faptul că din momentul apariției ciclului menstrual, fetele pot să rămână însărcinate și să dea naștere de copii. Cu alte cuvinte, corpul este pregătit pentru o astfel de responsabilitate, numai că din punct de vedere psihic și emoțional, sufletul unui copil are nevoie de o trecere lină și de acceptarea propriilor modificări.
Fetele au nevoie de susținere
Pubertatea este o perioadă frumoasă, dar și una plină de contradicții, frustrări și emoții puternice. De aceea, deși fetele, poate, au un grup de prietene alături de care să împărtășească problemele adolescenței, acestea au nevoie și de susținerea unei persoane mature care să le ofere sfaturi din punctul de vedere al unui adult deja trecut prin toate aceste transformări, dar să aibă și capacitatea de a semnala în momentul în care există o problemă.
De exemplu, durerea abdominală insuportabilă nu este normală, dacă aceasta persistă o perioadă lungă și dacă nu dispare fără administrarea de analgezice. De asemenea, menstruația abundentă, dar și cea care durează peste 7-8 zile reprezintă semne clare că ceva nu este în regulă în corpul tinerei fete.
Dacă urmăriți emisiunea, puteți să aflați mai multe despre:
- Ce înseamnă primul ciclu menstrual pentru o adolescentă?
- Ce simte o adolescentă atunci când, din punct de vedere fizic, devine femeie?
- Cum ar trebui pregătită o adolescentă pentru transformările care se produc în corpul ei?
- Cât de importantă este informarea adolescentelor, pentru evitarea unei sarcini nedorite?
- Cum ar trebui susținute adolescentele din punct de vedere psihoemoțional, în perioada modificărilor hormonale?
Vă invităm să accesați întregul material video aflat la începutul acestui articol, pentru mai multe informații.
Vizionare plăcută!