Invitata Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, ne vorbește despre cum detectăm osteoporoza, dar și cum putem preveni această afecțiune, încă din tinerețe.
Osteopenia – o linie fină către osteoporoză
Problemele la nivel osos nu înseamnă că din oase lipsește calciul. Osteoporoza este de fapt o afecțiune metabolică, o tulburare de remodelare și remineralizare, fiind vorba despre un țesut viu, aflat în permanentă schimbare. Atunci când se instalează „sora mai mică” a osteoporozei, aceasta nu prezintă risc de fractură, dar pe măsură ce aceasta evoluează, poate apărea osteoporoza, care este mult mai gravă.
Osteoporoza nu este o afecțiune care dă semne. În general, putem să confundăm durerile care apar cu unele absolut normale, fie că ne doare spatele, brațul sau piciorul. Însă, riscul de fractură este mult mai ridicat, chiar și atunci când vorbim despre activități casnice care de obicei nu ne ridică probleme.
Să ne pregătim de prevenirea osteoporozei încă din tinerețe
Rasa caucaziană și, în special, femeile de talie mică sunt mai predispuse la osteoporoză, iar în cazul celor obeze, crește riscul de fractură. Mai mult, factorii genetici determină un risc crescut de osteoporoză, dar un aspect foarte important este reprezentat și de alimentație. De obicei, osteoporoza apare din cauză că lipsește calciul de sursă animală și vegetală, dar și magneziul și fosforul. Tot aici vorbim și despre obiceiurile nocive, precum: fumatul, băuturile alcoolice, cafeaua în exces, mâncarea de tip fast-food, ceaiul verde sau negru în exces sau carnea consumată în exces.
Urmărind întreaga emisiune veți putea afla:
- Ce înseamnă osteoporoza și la ce vârstă se poate manifesta?
- Osteoporoza înseamnă doar lipsa calciului?
- Cum putem detecta osteoporoza?
- Cum putem preveni osteoporoza? Ce alimente ar trebui să evităm? Ce alimente ar trebui să consumăm?
Vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!