Deși situația pandemică pe care o traversăm nu mai este deloc nouă, schimbările multiple și neașteptate ne obosesc, de multe ori, iar teama și anxietatea își fac simțite prezența. Schimbarea anotimpurilor vine și ea cu o presiune suplimentară. Dacă, în mod normal, primăvara era perioada în care încolțea gândul pentru concediile de vară și planurile se făceau cu zâmbetul pe buze, acum și această activitate este umbrită de îndoială, de precauții suplimentare pe care în trecut nici nu le puteam imagina.
Despre cum ne recăpătăm energia și despre cum putem ține sub control anxietatea și teama în mod natural, ne spun Simona Dragomir și Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie.
- Un prim pas pentru a face față anxietății și fricii este să ne întoarcem spre ceea ce simțim și să facem o detoxifiere emoțională ce poate fi făcută, de obicei, cerând ajutor specializat, fie că mergem către un psihoterapeut sau către un medic.
- Există suplimente care ne pot face tranziția mai ușoară atât în ceea ce privește schimbarea anotimpurilor, cât și în ceea ce privește contextul actual. Plantele adaptogene sunt printre cele mai eficiente metode pe care le avem la dispozitie. De exemplu, AdaptoHelp Complex reunește cele mai studiate plante adaptogene cu n-acetil l-carnitina, seleniul și vitamina B6. Rezultatul este un produs care susține adaptarea organismului la schimbări ambientale, sociale sau de mediu.
- Vitamina C cu resveratrol, vitamina D3 cu K2, eventual cu calciu și magneziu, sunt vitamine importante pentru refacerea și întărirea organismului.
- Unul dintre sistemele asupra cărora teama și anxietatea își pun cel mai ușor amprenta este cel digestiv. Susținerea digestiei cu ajutorul enzimelor naturale detensionează tulburările digestive și ajută la îmbunătățirea stării generale.
- Un alt aspect ce are de suferit în perioadele de schimbări profunde este somnul. Fie apare insomnia, fie scade calitatea somnului. Se formează un cerc vicios. Anxietetea participă la scăderea calității somnului, iar lipsa unui somn odihnitor deteriorează starea generală și emoțională. Melatonina este recomandată pentru atenuarea tulburărilor de somn și reducerea timpului necesar pentru a adormi. În plus, melatonina are efect antioxidant și antiinflamator, întărește sistemul imunitar, susține sănătatea creierului, inimii și sistemului gastrointestinal, contribuie la îmbunătățirea calității vieții în cazurile de fibromialgie, reduce simptomele tinitusului (țiuitul în urechi).
Ceea ce ați citit în rândurile de mai sus sunt doar câteva aspecte discutate în cadrul emisiunii. Pentru a afla mai multe, vă invităm să urmăriți materialul video din prima parte a acestui articol.