Poate părea ciudat. Însă lucrurile sunt extrem de simple. 90% din imunitate este la nivelul sistemului digestiv. Dacă el nu funcționează bine, organismul abia se târăște. Balonările, constipația sau episoadele de diaree, de exemplu, toate sunt rezultatul unei flore intenstinale afectate. Atacat cu antibiotice, antiinflamatoare, anticoncepționale în cazul femeilor, organismul resimte suferința aflată la nivel digestiv. Nu întâmplător, prebioticele și probioticele trebuie să vină în întâmpinarea acestor probleme. De asemenea, ne explică dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, cu competență în apifitoterapie, „sana, chefirul, iaurtul, legumele murate în saramură și nu în oțet trebuie neapărat consumate pentru binele și fortificarea organismului“. Antibioticele naturale nu distrug flora intestinală. Trebuie însă, administrate corect. Uleiurile esențiale, în cazul copiilor mai mici de 3 ani, de exemplu, nu e indicat a fi utilizate.
Cum pregătim organismul să înfrunte răcelile?
Și totuși, de ce să așteptăm să ne îmbolnăvim și să nu acționăm preventiv? O cură de imunizare trebuie începută cu câteva săptămâni înainte de apariția vremii urâte, iar la copii cu atât mai mult, cu cât pătrunderea în colectivitate odată cu începerea școlilor și a grădinițelor aduce cu sine și răceli care pot fi tare afurisite. “Când răcelile sunt ușoare, să lăsăm organismul să acționeze și să lupte cu ele”, ne sfătuiește doctorița Ruxandra Constantina. Dificultatea apare atunci când răcelile care nu păreau atât de înfricoșătoare, ajung să se transforme în adevărați monștri, care înghit orice urmă de vlagă a copiilor noștri: bronșiolite, laringite, pneumonii. Trebuie acționat țintit și eficient. O imunizare naturală musai să respecte o schemă clară, bine alcătuită de medic, și nu de farmacist. În caz contrar, organismul copilului mai ales, poate fi dat peste cap.
Vitamina C Naturală nu trebuie să lipsească din planul nostru de a ne întări organismul. Coacăzele negre, măceșele, zmeura, cătina, afinele, murele, fragii, mierea de albine, propolisul, conținute de Vitamina C de la Zenyth, reprezintă cele mai bune ajutoare ale imunității. Metabolismul este reglat, oboseala este redusă, iar sistemul nostru imunitar își recapătă suflul.
Vitamina C cu rodie, bioflavonoide și resveratrol este cu atât mai benefică cu cât ajută și la încetinirea procesului de îmbătrânire. Resveratrolul este un bioflavonoid antioxidant ce se găsește în coaja strugurilor. Studiile efectuate au demonstrat că el este capabil să crească durata de viață a celulelor, are efect antiîmbătrânire, este antiinflamator și menține sănătatea inimii, a mușchilor și creierului. Rodia, la rândul ei, protejează rinichii, inima, scade colesterolul rău și îl crește pe cel bun, contribuie la regenerarea ficatului, la reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale. Te apără de alergii și reduce semnificativ deteriorarea celulelor creierului, mușchilor și pielii.
Spuneți NU ingredientelor artificiale!
Prospectul nu trebuie neglijat niciodată, ne spune dr. Ruxandra Constantina. ”Când alegem un supliment, suntem atenți la ingredientele conținute. Ele trebuie să fie naturale, să nu apară pe etichetă termeni precum îndulcitori: aspartam, zahăr (chiar și o linguriță este extrem de periculoasă), stearat de magneziu, care este acolo numai pentru binele producătorului, nicidecum al nostru, iar benzoatul de sodiu este cancerigen și poate duce chiar la apariția leucemiei. Imaginați-vă ce înseamnă să-i dați unui copil un astfel de produs care conține numai E-uri? Să nu uităm niciodată, ne atenționează specialistul, produsele naturale, chiar dacă sunt un pic mai scumpe decât celelalte, sunt cele mai bune. Sucul proaspăt de echinacea, procesat la rece, nu poate fi un produs ieftin, se obține printr-un procedeu costisitor, dificil, acest lucru se vede și în prețul de la raft”, ne explică medicul.
Cantitatea și durata administrării suplimentelor, supervizată de medic
Să credem că dacă folosim cât mai multe suplimente, amestecate și luate după ureche, ajutăm corpul să fie puternic și mai capabil să lupte cu bolile este o atitudine, uneori, periculoasă. Curele de imunizare sau de detoxifiere au regulile lor stricte. De exemplu, ne spune dr. Constantina, echinacea, administrată timp de 3 luni, poate sa producă pagube organismului. Procedura corectă, în viziunea doamnei doctor, este: 4 zile de tratament cu 4 zile de pauză, în așa fel încât să-i lăsăm organismului răgazul necesar de a asimila si apoi de a lupta cu factorii nocivi. Altfel, pot apărea reacții alergice, iar sistemul imunitar poate fi perturbat.
Extractele din plantele, fie că le găsim sub formă de pulbere, fie capsule, sunt cu adevărat miraculoase. Fără urmă de substanțe chimice, ele ajută la eliminarea toxinelor, la creșterea imunității și la prevenirea bolilor cancerigene, chiar a alergiilor și a bolilor autoimune. “Goldenseal este un antibiotic natural cu acțiune antivirală și antibacteriană. Turmericul menține rezistența la alergii, iar frunzele de măslin acționează ca un adevărat compus antiviral, inhibând înmulțirea virusurilor. Astragalus, ceaiul verde neutralizează radicalii liberi și combat stresul oxidativ, contribuie la reglarea florei intestinale”, explică dr. Ruxandra Constantina efectul diferitelor plante asupra organismului. ImmunoHelp este un produs care înglobează toate aceste plante. Recomandat tinerilor, adulților și vârstnicilor, suplimentul alimentar de la Zenyth susține capacitatea de autoapărare a organismului prin stimularea acțiunii celulelor imunitare (macrofage și leucocite).
Propolisul este un alt ingredient natural care are tăria să doboare răcelile și să pună obstacole în calea virusurilor de tot soiul. Fie sub formă de tinctură ori batoane, acesta trebuie administrat cu grijă, într-o doză potrivită vârstei. Recunoscut pentru acțiunea lui imunomodulatoare, antiinflamatoare, antibacteriană, antivirală, analgezică, el poate fi combinat cu miere pentru un rezultat uimitor. “O limonadă care să conțină ghimbir, miere, chiar și praful dintr-o capsulă de vitamina C naturală ori sirop natural de cătină și de măceșe este revigorantă și extrem de benefică”, povestește doctorița Constantina. Dacă se întâmplă să răcim extrem de des, un preparat din ulei de chimen negru plus echinacea sunt soluția. Nicidecum îndoparea noastră cu tot felul de suplimente artificiale, extrem de nocive organismului. Important este să ne facem și dozarea de vitamina D care, în cantități insuficiente, scade imunitatea, aflăm de la specialist. Nici uleiul de pește cu omega 3 nu este de neglijat, el putând fi luat atât de copii, cât și de adulți.
Stil de viață sănătos, imunitate puternică
Toate aceste remedii naturale nu trebuie să înlocuiască mesele bune, sănătoase în care trebuie să predomine merele, perele, gutuile, prunele, spanacul, ceapa și usturoiul verde, broccoli, conopida, dovleacul, dar și plante condimentare precum mărarul, pătrunjelul, leușteanul sau rozmarinul.
Consumul de zahăr, fumatul, chiar și cel pasiv, consumul exagerat de alcool, fast-food-ul nu fac decât să ne trasforme în niște motoare fără combustibil. O alimentație sănătoasă, 7-8 ore de somn până la 10, în cazul copiilor, sportul în aer liber, apa consumată din belsug sunt rețeta pe care ar trebui să o respectăm cu sfințenie. Și dacă mai adăugăm și un strop de pace, de veselie și de gânduri luminoase, e imposibil să nu ne fie bine!