Astfel, săptămâna trecută, au fost înregistrate 73.257 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă, infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii). Numărul cazurilor de gripă a început să crească o dată cu începerea școlilor, copiii fiind una dintre categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. Umare a cazurilor de gripă înregistrate, Direcția de Sănătate Publică a luat decizia, pe 21 ianuarie 2020, ca în șase școli și trei grădinițe din București să fie suspendate cursurile pentru 72 de ore.
Viroză vs gripă? Cum facem diferența?
Viroza sau răceala, cum îi spunem cu toții, este o infecție respiratorie mai ușoară decât gripa. Dacă ai răcit, te simți rău câteva zile, în cazul gripei însă, simptomele pot dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. În plus, gripa poate duce la complicații de genul pneumoniei și poate pune viața în pericol. Unele cazuri de gripă necesită chiar spitalizare.
În vreme ce în caz de răceală, simptomele evoluează lent, chiar și în câteva zile, în cazul gripei, simptomele evoluează foarte rapid. Răceala se manifestă rar cu febră și doar în cazul copiilor. În caz de gripă însă, febra este ridicată (38-40 grade Celsius), în special în cazul copiilor, și poate dura chiar și 3-4 zile. Gripa se manifestă, de asemenea, cu dureri musculare generalizate, severe, cu oboseală puternică, cu dureri în piept, disconfort, tuse. În cazul virozelor (răcelilor), aceste simptome sunt reduse ca intensitate.
Tratament similar în răceală și gripă, până la un punct
Atât în caz de răceală, cât și în caz de gripă sunt de ajutor decongestionantele nazale, siropurile de tuse, antihistaminicele, medicamentele pentru reducerea durerii și febrei. În unele cazuri de gripă este nevoie și de medicamente antivirale. De ajutor sunt și suplimentele alimentare cu vitamina C, zinc, plante cu efect antiviral și antibacterian, imunomodulator. Și neapărat cât mai multe ceaiuri calde!
Avem nevoie de antibiotice?
Răspunsul este Nu, atât în caz de gripă, cât și în caz de răceală. Dacă însă simptomele nu dispar după o săptămână, este posibil să fi dezvoltat o infecție bacteriană și în acest caz este posibil să fie nevoie de antibiotice. Medicul este cel care decide dacă ai nevoie de antibiotice sau nu.
„80-90% dintre răceli sunt de natură virală. Antibioticele clasice nu sunt eficiente în aceste cazuri, ele acționează doar în infecțiile bacteriene, nu în cele de natură virală. În infecțiile virale, remediile din plante reprezintă o soluție eficientă de a le combate“, recomandă dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie.
Mergi la medic atunci când simptomele devin severe!
- Febra care persistă mai mult de 3 zile poate fi semnul unei infecții bacteriene.
- Durerile severe la înghițire pot fi semnul unei infecții streptococice.
- Tusea mai mult de 3-4 săptămâni poate fi semnul unei bronșite.
- Congestia și durerile de cap puternice mai mult de o săptămână pot indica o sinuzită.
Întărește-ți imunitatea contra răcelilor și gripei!
Întotdeauna, prevenția este cel mai bun medicament. De aceea, acum cât suntem încă la începutul sezonul de răceală și gripă, ar fi bine să ne întărim organismul să lupte contra virusurilor de sezon.
Plantele cu efect antiviral și antibacterian pot fi folosite atât preventiv, cât și în fazele acute ale virozelor respiratorii. Printre cele mai puternice plante cu efect antiviral și antibacterian natural se numără goldenseal, frunzele de măslin, turmericul. Pot fi folosite, de asemenea, propolisul (antibiotic natural), astragalusul (imunomodulator), ghimbirul (antiinflamator). Aceste plante pot fi găsite în formula ImmunoHelp de la Zenyth. ImmunoHelp este un supliment imunomodulator, antiviral și antibacterian natural. Acesta poate fi folosit preventiv (în doze de 2 capsule/zi, timp de 14 zile pe lună) sau în fazele acute ale infecțiilor respiratorii (în doze de până la 6 capsule/zi, timp de 7 zile).
Nutrientul de bază pentru imunitate este Vitamina C. Pentru a-ți întări imunitatea, dar și în cazul în care răceala s-a instalat deja, este recomandată o doză de 1000 mg Vitamina C/zi. Produsul Vitamina C Premium cu Rodie, Bioflavonoide și Resveratrol de la Zenyth este potrivit pentru administrare zilnică în sezonul rece. Conține 1000 mg vitamina C/capsulă și are biodisponibilitate crescută datorită bioflavonoidelor și resveratrolului.
Pentru întărirea imunității pe termen lung, foarte bune sunt ciupercile de genul ganoderma. Cunoscută drept „ciuperca nemuririi“, Ganoderma sau Reishi este foarte eficientă în echilibrarea sistemului imunitar și păstrarea acestuia puternic.
Ai grijă de imunitatea ta și câștigă lupta cu răcelile și gripa!