Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cine sunt vinovații din spatele clipitului des?

Autor:

Clipești des, repetitiv și nu știi de ce? Cine sunt vinovații din spatele clipitului excesiv, ce uneori poate deveni și dureros, ne spune Simona Dragomir!

Vezi toate articolele despre:
clipit obsesivmagneziuochi uscațipicături artificialespasm ocularticvideo

Bun găsit, dragii mei! V-ați întrebat vreodată ce se ascunde sub valurile de clipiri care parcă nu se mai termină? Tic, necesitatea de a purta ochelari, o formă de strabism ori chiar o tulburare neurologică nediagnosticată. Toate pot fi la baza spasmelor oculare, ce pot ține luni de zile și pot atrage după sine frustrări, temeri, dar și privirile celor din jur. Dacă clipitul excesiv este însoțit și de durere, vinovatul poate fi oboseala musculară sau suprasolicitarea.

Ei bine, clipitul obsesiv poate fi cauzat de activitatea electrică a creierului, care determină celulele nervoase să trasmită semnale către mușchi, ducând la apariția așa-numitei ”miochimii”. Tradus prin mișcări involuntare, spasmul ocular implică de obicei pleoapa inferioară, fără însă a o ocoli, când și când, și pe cea superioară.

Stresul, excesul de cofeină, somnul puțin, ochii uscați pot fi cauza supărării ochilor noștri. Nici consumul de alcool, expunerea la luminile puternice ori iritarea suprafeței ochiului și a pleoapelor interioare nu scapă de suspiciunea de vină. Efortul fizic, fumatul, vântul, amețeala, medicamentele, toate pot provoca apariția spasmelor oculare, care, în formă ușoară, se pot rezolva de la sine. Există însă și cazuri în care spasmul ocular, dacă este persistent și cronic, te trimit neapărat la medic.

Îngrijorarea nu trebuie însă să ne copleșească. Schimbarea stilului de viață, o mai mare atenție la produsele pe care le folosim pot ajuta la rezolvarea lor. Ceaiul, cafeaua, ciocolata, reduse sau eliminate timp de o săptămână sau două, pot schimba situația. La fel trebuie procedat și cu alcoolul.

Dragii mei, dormiți suficient. Un somn odihnitor în fiecare noapte, precum și limitarea utilizării calculatorului ori a telefonului mobil înainte de culcare ajută la remontarea organismului și implicit la liniștirea spasmelor. Hidratați-vă mai mult! Puteți încerca și hidratarea oculară. Pur și simplu, spălați alternativ cu apă rece și apă caldă ochii ținuți închiși. Se pot folosi și comprese calde, apoi reci, aplicate pe pleoape. Apa rece ajută la contractarea vaselor de sânge, în timp ce apa caldă le dilată. În cele din urmă, aceasta va crește circulația și fluxul sanguin către ochi.

Lipsa magneziului din organism poate declanșa iritarea ochilor. Pentru a vă mări nivelul de magneziu, mâncați legumele cu frunze verzi sau încercați suplimente de magneziu de înaltă calitate.

Un alt truc este aplicarea regulii 20-20-20, mai ales când utilizați dispozitive digitale. La fiecare 20 de minute, priviți departe de ecran și permiteți ochilor să se concentreze pe un obiect îndepărtat, la cel puțin 20 de metri distanță, timp de 20 de secunde. Nici alergiile nu strebuie lăsate de izbeliște! Unii medici recomandă picături de ochi antihistaminice sau comprimate pentru a ajuta pleoapele să se liniștească.

O altă metodă extrem de eficientă constă în folosirea picăturilor artificiale. Adulții sunt predispuși la ochi uscați, mai ales când ajung la vârsta de 50 de ani. Anumite medicamente, folosirea unui calculator pentru perioade lungi de timp și purtarea lentilelor de contact reduc lubrifianții naturali din lacrimi, ducând la apariția ochilor uscați și implicit a spasmelor.

Știați însă că masajul pleoapelor, prin mișcări circulare ușoare, timp de 30 de secunde, ajută la relaxarea și întărirea mușchilor ochiului? O altă variantă prin care puteți încerca să calmați ochii, ar fi să-i închideți cât mai strâns posibil, apoi să-i deschideți larg. Făcute corect și fără grabă, toate aceste mișcări pot ajunge să vă scape de vizita la medic.

Dragii mei, oricare ar fi cauza, spasmele oculare trebuie să ne capteze atenția și să le tratăm cu grijă! Să începem cu o alimentație sănătoasă, vitamine și cu multă odihnă!

Pe curând!

Etichete articol:
clipit obsesivmagneziuochi uscațipicături artificialespasm ocularticvideo
Articolul anterior
Stresul, cel mai mare inamic al creierului nostru!
Articolul următor
Sunt nitrații și nitriții un pericol pentru sănătate?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo