Copiii veniți pe lume prin cezariană prezintă cu 20% mai multe riscuri de a suferi de alergii, astm sau diabet, comparativ cu cei născuți pe cale naturală. Cei dintâi au de asemenea un risc crescut de obezitate. Avertismentul vine din partea profesorului Yvan Vandenplas, șeful serviciului general al Spitalului de Copii UZ din Bruxelles, în deschiderea unui congres ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Gand, despre rolul prebioticelor și probioticelor în pediatrie, informează 7sur7.be.
Nașterea, alimentația bebelușului și utilizarea eventuală a antibioticelor în primele luni de viață au o importanță majoră în dezvoltarea unui sistem imunitar optim, arată reprezentantul UZ Bruxelles. Acești factori vor influența foarte mult modul în care se formează flora intestinală a bebelușului, începând din primele clipe de viață. Primele bacterii care se instalează în intestinul bebelușului îi vor determina sistemul imunitar pentru tot restul vieții.
De aceea, specialiștii recomandă mamelor să aleagă nașterea pe cale vaginală și alăptarea, precum și să limiteze administrarea de antibiotice în cazul micuților, afirmă prof. Yvan Vandenplas. În timpul nașterii pe cale vaginală, copilul primește o întreagă diversitate de bacterii care nu se transmit prin cezariană. Laptele matern conține și el bacterii bune (probiotice) și prebiotice, fibre care stimulează creșterea și activitatea bacteriilor din sistemul digestiv. Nașterea naturală și alăptarea furnizează copilului prima floră intestinală optimă, crucială pentru sistemul imunitar, în timp ce administrarea de antibiotice are un efect nefast.
Specialiștii în medicină se ocupă tot mai mult de rolul acestor elemente și de importanța florei intestinale. În acest sens, în prezent au loc transplanturi de microbiom din materii fecale la unii pacienți. Și industria farmaceutică își aduce o contribuție tot mai consistentă în acest sens, cu o eficiență variabilă. „Dezvoltarea are loc în mod sălbatic și le-aș recomanda adulților care vor să ia probiotice prin suplimente alimentare să recurgă la produse pentru care există studii clinice. Consider că 80% din probioticele de pe piață sunt fără valoare„, a mai spus Vandenplas. Știința trebuie să se ocupe mai mult în viitor de diferitele tulpini de probiotice și de specificul lor, precum și de efectele combinațiilor, a adăugat el.
- Sursa:
- 7sur7.be/7s7/fr/1523/Famille/article/detail/2688636/2016/04/28/La-cesarienne-pas-geniale-pour-le-capital-sante-du-bebe.dhtml