Ceaiurile de plante reprezintă una dintre băuturile universale apreciate și consumate în întreaga lume. Servit cald sau rece, ceaiul aduce cu sine nu doar savoarea gustului, ci și o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Mai ales în anotimpul rece, un ceai cald te poate ajuta să îți menții o stare bună de sănătate și să îți recapeți tonusul general. Iată câteva exemple de ceaiuri de plante și beneficiile lor pentru sănătate, de care te poți bucura iarna aceasta.
Mentă pentru dureri în gât și probleme respiratorii
Ceaiul de mentă are o aromă plăcută și este cunoscut pentru beneficiile sale în împrospătarea respirației. Ceaiul de mentă poate ajuta la calmarea durerilor de gât și problemelor respiratorii.
De asemenea, este un sprijin în menținerea concentrării și a atenției. Ceaiul de mentă a fost dovedit ca tratament eficient pentru sindromul colonului iritabil. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Pediatrics, la aproximativ 75% dintre copiii care au primit capsule cu ulei de mentă s-a observat reducerea disconfortului cauzat de sindromul colonului iritabil.
Încălzește-te cu un ceai de ghimbir!
Ceaiul de ghimbir este ușor picant, amestecat cu miere este ideal pentru a fi consumat lângă foc într-o zi rece de iarnă când simți că te paște o răceală. Rădăcina de ghimbir este recunoscută pentru proprietățile sale medicinale, fiind considerată de asemenea un tratament eficient împotriva stărilor de greață cauzate de răul de mișcare sau de chimioterapie. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, ce pot oferi sprijin în leziunile și crampele musculare. Deși ghimbirul poate calma crampele stomacale, consumat în cantități prea mari, poate provoca probleme ale stomacului, așa că încearcă să te bucuri de beneficiile acestei plante în cantități moderate.
Lemnul dulce îi poate ajuta pe astmatici
Lemnul dulce face parte din familia mentei, fiind considerat o plantă calmantă, utilizată în ameliorarea anxietății și a insomniei. Efectele sale terapeutice includ vindecarea leziunilor cauzate de temperaturile scăzute. Având proprietăți antibacteriene, ceaiul de lemn dulce poate fi de ajutor în tratarea astmului. Acest ceai delicios poate fi servit cu sirop de arțar sau cu lămâie.
Ceaiul din frunze de zmeură, doza ta de flavonoide în zilele friguroase
Ceaiul de frunze de zmeură este bogat flavonoide și antioxidanți de care ducem lipsă în zilele de iarnă. În același timp, este considerat „ceaiul femeilor“, fiind recomandat de fitoterapeuți femeilor gravide pentru eliminarea crampelor și control hormonal. Ceaiul poate consolida peretele uterin și poate ușura durerea la naștere.
Ceai de mușețel pentru scăderea febrei
Ceaiul de mușețel e favoritul ceaiurilor din plante, fiind un remediu împotriva diareei și a febrei la copii și sugari. Este folosit adesea pentru eliberarea de stres astfel încât multe persoane îl consumă cu 30-45 de minute înainte de culcare, pentru a avea un somn liniștit. Acesta poate fi consumat și pentru calmarea stomacului deranjat și a spasmelor intestinale.
Ceaiul de măceșe previne răceala
Ceaiul de măceșe este recunoscut pentru cantitatea importantă de vitamina C, care poate preveni răcelile. În același timp, consumul de ceai de măceșe poate reduce crampele din timpul menstruației la femei. Acest ceai este o sursă de polifenoli și fitonutrienți care funcționează ca antioxidanți pentru a proteja celulele și a întări sistemul imunitar. Multe dintre substanțele nutritive ale acestor fructe se pot pierde prin fierbere, de aceea se recomandă să se folosească tehnica infuziei.