Simona Dragomir: Dacă observați că vedeți prin ceață obiectele când priviți în depărtare, că strângem din ochi, că vrem să vedem ceva mai clar, că aducem foarte aproape telefonul sau cartea pe care o citim, cred că sunt semne cum că s-ar putea să avem nevoie de un consult oftalmologic și o să o las pe doamna doctor Miruna Nicolae să ne explice toate aceste lucruri. Miruna, ce înseamnă miopia?
Dr. Miruna Nicolae: Miopia este o tulburare în refracția ochiului, adică nevoia de ochelari, în termeni medicali, un viciu de refracție. Ce înseamnă? Ochiul este mai lung decât ar trebui să fie și imaginea în felul acesta nu se formează pe retină, ci undeva în fața retinei.
Simona Dragomir: Asta înseamnă că persoana are ochii mari, frumoși. Deci există riscul acesta de a avea miopie când ai ochi mari și frumoși.
Dr. Miruna Nicolae: Da, există acest risc. Se poate întâmpla. Se corectează cu o lentilă cu minus, cu ajutorul căreia imaginea este adusă pe retină și în felul acesta persoana vede clar. Aș vrea să începem cu începutul apropo de copii. Trebuie să fim foarte atenți în a detecta miopia precoce.
Simona Dragomir: Și poate ne dai câteva indicii, câteva sfaturi pentru părinții care ne urmăresc. La ce să fim atenți? Îți dai seama că micuțul are probleme sau ar trebui ca la o anumită vârstă să-l ducem obligatoriu la un control oftalmologic?
Dr. Miruna Nicolae: Sigur. În mod normal, începând cu 2 ani, trebuie să-i ducem oricum. Chiar dacă nu e niciun fel de problemă, din an în an, până la 14 ani. Însă sunt situații în care nu se întâmplă așa, ci copiii se apropie de televizor, își țin obiectele foarte aproape de ochi, exact cum spuneai, telefon, tabletă, deși a sta pe telefon sau tabletă nu e un lucru bun pentru copii, dar se întâmplă să-i mai lase părinții.
Simona Dragomir: Se întâmplă și nu prea ai cum să-i oprești întotdeauna, Miruna.
Dr. Miruna Nicolae: Nu poți să-i oprești.
Simona Dragomir: Asta încerc și eu cu ai mei, cu program… Nu reușesc întotdeauna. Noroc că Marc face foarte mult sport.
Dr. Miruna Nicolae: Nu mai are timp și de tabletă.
Simona Dragomir: Da. Dacă Rebecca vede că Marc stă pe tabletă sau telefon, imediat își ia și ea telefonul. Or, la 4 ani e un pic cam devreme.
Dr. Miruna Nicolae: Chiar nu ar trebui să stea deloc. Așadar, copilul strânge din ochi, stă aproape de televizor, respectiv ține foarte aproape obiectele pentru a putea vedea. Și atunci acesta este un indiciu pentru părinți să-l ducă la medicul oftalmolog. Se stabilesc dioptriile corecte, după un examen cu picături. Foarte important, la copii acomodația e foarte bună. Am întâlnit situații de pacienți care au venit cu minus 6 și după administrarea de picături aveau 0. În realitate, copilul nu avea nicio miopie, ci doar un spasm de acomodație. E foarte important aceste aspect. Se prescriu corect dioptriile și se monitorizează, inițial, la 6 luni, ulterior din an în an, când miopia s-a stabilizat.
Simona Dragomir: Mă gândeam legat de consultul oftalmologic la copii, știu că se face foarte ușor, cu un pistol care are un smiley face. Copilul privește, nu este niciun fel de problemă.
Dr. Miruna Nicolae: Asta la copiii foarte mici.
Simona Dragomir: Da, că vorbeam despre ei, 2-3 ani. Deci fără niciun fel de stres, copilul nici nu va simți că este la medicul oftalmolog.
Dr. Miruna Nicolae: Nu, se joacă practic.
Simona Dragomir: În joacă îți dai seama dacă are nevoie sau nu de ochelari. Hai să vedem, cu miopie așa te naști sau miopia poate apărea de-a lungul vieții și din cauza obiceiurilor mai puțin sănătoase pe care le avem sau le-am dobândit în ultimii ani din cauza telefoanelor, tabletelor, calculatoarelor?
Dr. Miruna Nicolae: Este o componentă genetică foarte importantă, dar nu se moștenește generație de generație. Gena poate să sară peste anumite generații. Dacă, să zicem, un copil are miopie și părinții nu au, atunci părinții se întreabă de multe ori: „Dar nu avem în familie, de unde?”. Poate o nepoată, o bunică, cineva de la care s-a putut transmite. Iar în prezent, ce e foarte curios, au început să apară din cauza acestor obiceiuri, pe care toți le avem, telefon, tabletă… și la vârste la care nu ne-am gândit și nu vedeam după 30 de ani să apară miopie. Nu mare, nu discutăm despre acea miopie care poate să crească, dar un mic minus 0,5-0,75, care poate să apară.
Simona Dragomir: Mă uit aici ca să nu ratăm întrebările pe care le așteptăm din partea voastră. Dragii mei, suntem live pe pagina de Facebook a Ziarului de Sănătate, discutăm despre miopie cu doamna doctor Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog. Iată, Miruna, spuneai că miopia poate apărea cam la orice vârstă.
Dr. Miruna Nicolae: În principiu apare în copilărie.
Simona Dragomir: Dar poate să fie și din cauza unui ochi obosit, în perioadele în care suntem cu examene, proiecte multe la facultate, citim foarte mult?
Dr. Miruna Nicolae: Este așa-numita miopie școlărească, numită pe timpuri astenopia acomodativă – oboseala acomodației, când citești foarte mult și folosești ochii. Dar discutăm iarăși de dioptrii foarte mici în aceste situații, care se pot corecta de la sine sau prin portul unui ochelar ocazional.
Simona Dragomir: Hai să vedem, Miruna, dacă miopia poate fi asociată și cu alte boli.
Dr. Miruna Nicolae: Te referi la boli oculare? Vicii de refracție?
Simona Dragomir: Da.
Dr. Miruna Nicolae: Trebuie să știm de la început că poate să fie miopie simplă sau cu ochiul acela mai lung, dioptrie cu minus în toate axele. Se corectează cu lentile sferice. Sau poate să fie o combinație cu astigmatism și aici discutăm de un ochi care este mai turtit. În mod normal, ochiul este aproape ca o sferă, nu chiar, dar un pic turtit. Când e mai turtit decât normalul, este astigmatism, și combinația cu miopia se numește astigmatism miopic compus. Sau poate să se combine cu o dioptrie de astigmatism pe plus și atunci poate să fie un astigmatism mixt, puțin mai complicat. Viciile de refracție pot coexista. Miopia cu astigmatism miopic e mai frecventă.
Simona Dragomir: Vreau să-i salut pe cei care ne urmăresc. Steluța văd că este pe recepție, la fel, Cezar. Cezar, te salutăm și vacanță frumoasă! Știu că e bine și frumos la voi, dar mă bucur că nu ne-ați uitat și sunteți alături de noi aici, live, pe pagina noastră la Ziarul de Sănătate. Ne scrie și Adina Zuav: „Interesant subiectul. Vă urmăresc.”. Îți mulțumesc, Adina! Așteptăm și întrebări dacă aveți. Iată că deja ne scrie Elena Cătălina, are 27 de ani, la ochiul drept are minus 13 ca dioptrie. „Pot face operație de micșorare a dioptriilor. Cât costă operația? Mulțumesc!” Este bine că ne-ai scris și te rugăm să rămâi pentru că o să discutăm și legat de tratament, dar să mai povestim un pic legat de miopie și ajungem și la variantele de care erai interesată, la chirurgia modernă care te ajută să scapi de ochelari, de lentile de contact și să se corecteze miopia.
Dr. Miruna Nicolae: Aș vrea să spun un lucru acum apropo de corectare. Mulți părinți cred că, dacă vor purta ochelari copiii lor, se va trata această problemă. Răspunsul este nu. Miopia, după cum explicam, ochi mai lung, mai turtit dacă e cu astigmatism, nu se poate trata. Purtând ochelari, copilul poate să vadă clar. Se poate trata doar chirurgical și vom ajunge acolo, exact cum spuneai.
Simona Dragomir: Stai să mai discutăm un picuț.
Dr. Miruna Nicolae: Sigur.
Simona Dragomir: Dacă miopia este progresivă, adică crește, și mai ales în perioada copilăriei, a adolescenței, când intervin acele schimbări hormonale. Există riscul ca brusc miopia să crească? Hai să spunem ce înseamnă o miopie mică.
Dr. Miruna Nicolae: Până în minus 2 dioptrii, 2 și jumătate, după care este varianta de miopie medie, până-n 6, apoi miopie mare, până-n minus 8, miopie forte, până-n minus 10 și fortisimă de la minus 10 încolo. Poate să ajungă și minus 25-30, până când nu mai măsoară aparatul.
Simona Dragomir: Când, practic, persoana respectivă, fără ochelari, nu vede.
Dr. Miruna Nicolae: Deja de la minus 2-3 încolo nu prea vede.
Simona Dragomir: Există riscul ca miopia să crească?
Dr. Miruna Nicolae: În general, ea progresează. Pe măsură ce individul crește, îi crește și ochiul și în felul acesta miopia se accentuează, mai ales la anumite vârste, după cum bine menționai, să zic în perioada adolescenței și poate să înregistreze o creștere mai accentuată. Spre exemplu, în 6 luni, să crească la nivel de o dioptrie.
Simona Dragomir: Atât de repede?
Dr. Miruna Nicolae: Se poate. Nu sunt foarte dese situațiile, dar se pot întâmpla. De aceea e bine să fie văzut la 6 luni pacientul, în principiu, dacă miopia nu este stabilă. De obicei, miopii își cam știu boala și își dau seama că nu mai văd la distanță corect, trebuie să strângă din ochi și așa mai departe. Atunci ei sunt conștienți că dioptriile nu mai sunt în regulă și de multe ori copiii cer singuri să vină la doctor, după o vârstă la care sunt mai mărișori și pot să aprecieze. Miopia este progresivă. Există și o miopie, termenul nu este foarte corect, se numește malignă, dar nu discutăm de un cancer aici. Miopia aceea care crește foarte mult, poate să ajungă la minus 15, minus 20, cu modificări pe retină foarte importante.
Simona Dragomir: Mă gândeam, Miruna, acum că ai spus de bagajul genetic. Dacă unul dintre părinți poartă ochelari sau chiar și mama, și tatăl poartă ochelari, atunci există riscul ca și copilul să poarte ochelari?
Dr. Miruna Nicolae: Da, probabilitatea este mai mare.
Simona Dragomir: Sau cu atât de mult ar trebui să fim atenți și să îl ducem la un consult oftalmologic.
Dr. Miruna Nicolae: Exact. De obicei se întâmplă treaba asta la părinții purtători.
Simona Dragomir: Copiii nu au de unde să știe dacă așa te naști. Așa cred că se vede lumea.
Dr. Miruna Nicolae: În general, la școală se constată, pentru cine nu aduce copilul până merge la școală. Nu vede la tablă, ăsta e primul semn. Și învățătoarea le transmite părinților că e cazul să îl ducă la oftalmolog. Problema se pune altfel. Când e o miopie asemănătoare la ambii ochi, lucrurile sunt în regulă. Problema se pune când un ochi are mult și celălalt nu are deloc sau are mai puțin, pentru că ochiul cu dioptrie mare rămâne cu vedere slabă.
Simona Dragomir: Poate fi pierdută în timp vederea?
Dr. Miruna Nicolae: Nu, nu poți s-o pierzi, dar nu mai poți s-o câștigi. Asta este ideea. Apare așa-numita ambliopie. E foarte greu de câștigat un astfel de deficit.
Simona Dragomir: S-o salutăm și pe Doina, la fel pe Sorin. Mulțumim că ne urmăriți, că sunteți și astăzi alături de noi și așteptăm întrebările voastre, dragile mele, dragii mei. Vorbim despre miopie, ce înseamnă miopia, ce greșeli facem și predispunem cumva la apariția ei. Ne-a spus deja doamna doctor Miruna Nicolae, atenție, la cât îi lăsăm pe cei mici pe tabletele, telefoane, calculatoare, la televizor. Mai am o întrebare legat de acest aspect. Dacă stai prea aproape de televizor, îți strici ochii? Faci miopie?
Dr. Miruna Nicolae: Nu prea este în regulă. Ai deja ceva dacă stai prea aproape, poate nu vezi corect la distanță.
Simona Dragomir: Deci ăsta ar fi un semn?
Dr. Miruna Nicolae: Este unul dintre semne, ca și strânsul din ochi, lăcrimare și așa mai departe. Fotofobia, jena față de lumină, dacă atunci când ieși afară vezi copilul că strânge din ochi, mai degrabă asociază și astigmatism atunci, dar în principiu trebuie verificat.
Simona Dragomir: Spuneai că diagnosticul se stabilește în urma consultului oftalmologic?
Dr. Miruna Nicolae: În urma unui examen oftalmologic de rutină, cu picături. În principiu și la adulți ar trebui, până la 20 și ceva de ani, puse acele picături care relaxează acomodația, ca să prescriem ochelarii corect.
Simona Dragomir: Dacă nu mergi la timp la medic, dacă nu-ți porți ochelarii, dacă nu știi pur și simplu că ai miopie și nu te tratezi, există riscul ca lucrurile să se complice?
Dr. Miruna Nicolae: Rămâi cu o vedere mai slabă, dar în general la miopie există un lucru bun: când îți pui ochelarii, vezi corect. Și până la urmă vrei singur să ți-i porți. Nu e același lucru ca la hipermetropie, când rămâne ochiul slab și nu se mai corectează niciodată. Rămâne o vedere nu perfectă de 100%. Bineînțeles, dacă are miopie fortisimă și nu merge la medic, poate să rămână cu vedere foarte scăzută, până la 10-15%, să ajungă un adult cu vedere slabă.
Simona Dragomir: Dar știi că mai sunt și cei care descoperă că au nevoie de ochelari, că au miopie și să zicem că nu au dioptrii foarte mari, să zicem, minus 1,5, minus 2, așa cum spuneai. Porți ochelarul, îți creează un anumit confort și constați pe urmă că dacă îl scoți ai senzația că nu mai vezi nimic. Te obișnuiești cu ochelarul. Și mulți zic: „Decât să mă obișnuiesc cu ochelarii, mai bine stau așa și îi port doar atunci când am nevoie”.
Dr. Miruna Nicolae: Este o mare greșeală. Asta se poate face cu ochelarul ocazional, când ai o dioptrie mică, gen minus 0,5-0,75. Trebuie testat și decis cât vede omul. Dar dacă ai minus 2, „m-am obișnuit cu ochelarul” înseamnă că de fapt aceea era vederea lor fără ochelari. Dar ei erau obișnuiți să vadă așa, deci vedeau fără ochelari slab, iar când și-au pus ochelari și vedeau clar, iar când revin la vederea inițială li se pare că nu mai e ok.
Simona Dragomir: Uite, parcă i-am citit gândurile Alinei Alexandra, care scrie: „Port ochelari pentru distanță, minus 0,5. Trebuie purtați permanent ori îi voi purta doar atunci când simt nevoia pentru distanță? Menționez că sunt manichiuristă și atunci când lucrez mă deranjează. Văd mai bine fără ei”.
Dr. Miruna Nicolae: E o întrebare foarte bună. Câți ani are?
Simona Dragomir: Alina, dacă ne spui și câți ani ai…
Dr. Miruna Nicolae: Dacă se poate… Oricum, miopul vede bine la aproape, ca idee, vede bine la aproape, dar mai aproape decât distanța normală de citit care ar fi 30-40 cm.
Simona Dragomir: Deci acesta o să fie în avantajul după 40 de ani că o să aveți nevoie… Eu știu din proprie experiență, și eu am un minus 0,50, dar recunosc că nu port ochelari…
Dr. Miruna Nicolae: La manichiură, faptul că stă mai aproape oricum o ajută fără ochelari, deci nu trebuie să-i poarte.
Simona Dragomir: Uite că ne scrie Alina, îți mulțumim că ești atentă și pe recepție. Are 27 de ani.
Dr. Miruna Nicolae: E tânără. Poate să stea fără ochelari la serviciu, nu e nicio problemă, iar ochelarul de minus 0,5, ocazional la distanță, la condus, seara la televizor.
Simona Dragomir: Mihaela, îți răspundem și ție imediat. Nu știu cum se face că îmi citiți gândurile, urma să te întreb de miopie și femeia însărcinată, dacă există anumite riscuri la naștere. Adică, dacă ai o miopie mare, ai contraindicație să naști natural? Stai să-ți citesc și întrebarea Mihaelei. „Am 37 de ani, miopie de aproximativ minus 4 la ambii ochi, cu o diferență de 0,25 între cei doi ochi, sunt însărcinată. Îmi recomandați cezariana din acest motiv sau pot încerca o naștere naturală?” Îți mulțumim că ne urmărești și că ne scrii. Sarcină ușoară! Să vină pe lume un bebe sănătos!
Dr. Miruna Nicolae: Să-i dea Dumnezeu asta! Trebuie să discutăm un pic de unde vine riscul ăsta cu sarcina și cu nașterea. La miop, ochiul fiind mai lung, retina e mai întinsă și mai subțire. Cu cât miopia e mai mare, cu atât riscul să se desprindă retina este mai mare. La carte scrie că începând cu o miopie de minus 5 trebuie să naști cu cezariană. Minus 4 este cumva între. La minus 4 eu aș zice să facă cezariană. Există riscuri și, dacă are o naștere mai grea, să nu se întâmple ceva. Trebuie făcut un examen oftalmologic cu examinarea fundului de ochi, văzută periferia retinei, că ea de acolo se desprinde dacă e cazul. Și dacă este integră și nu are absolut nimic, ar putea să încerce o naștere naturală. Dacă avea minus 2, nu era absolut nicio problemă. La minus 4 e cumva la limită.
Simona Dragomir: Deci îi recomanzi un consult oftalmologic.
Dr. Miruna Nicolae: Obligatoriu, fund de ochi, periferia retinei de vizualizat perfect.
Simona Dragomir: La 6 luni, 7 luni, 8 luni de sarcină? Când?
Dr. Miruna Nicolae: Oricând. Miopia nu se mai modifică foarte mult. În timpul sarcinii poate exista o ușoară creștere, poate și asta e o chestiune care interesează. Poate crește miopia cu 0,5-0,75, în contextul creșterii generale, după 6 luni de la naștere, termină cu alăptatul, se cam revine la nivelul inițial. Asta dacă era stabilizată înainte de a rămâne însărcinată.
Simona Dragomir: Mulțumim, dragile mele, pentru întrebări! Iată și Mihaela, și Alina îți mulțumesc pentru răspunsuri.
Dr. Miruna Nicolae: Cu drag!
Simona Dragomir: Mulțumesc și eu că ne urmăriți și că ați adresat întrebări atât de interesante și utile pentru toți cei care ne urmăresc și sunt alături de noi. Hai să vedem dacă ne îmbunătățim cumva vederea. Ajută să mâncăm morcovi, afine sau toate astea sunt mituri?
Dr. Miruna Nicolae: Nu sunt mituri, ajută, în primul rând pentru sănătate. Discutăm de afine, pentru că avem suplimente nutritive pe bază de extract de afine, care se dau în principiu în cazul miopiilor mai mari pentru întărirea retinei. Aș vrea însă să subliniez că este foarte important să mâncăm, nu să le luăm sub formă de pastile. Asta fac foarte multe persoane: regim alimentar mai deficitar, dar își iau vitamine. Nu e ok.
Simona Dragomir: Luăm suplimentele acelea sau vitamine când ne indică medicul.
Dr. Miruna Nicolae: Am pacienți care vin la 30 de ani și spun „ar trebui să luăm niște luteină?”. La 30 de ani, dacă Doamne-ferește!, o să ai nevoie de luteină mai târziu, corpul va fi obișnuit cu o cantitate mult prea mare. Deci trebuie să mâncăm sănătos, bineînțeles, morcovi, afine nu strică.
Simona Dragomir: Ca mijloace de corecție… eram la consultul oftalmologic, spuneai că se stabilește foarte ușor ce dioptrie ai. Ca posibilități de a întrepta miopia…
Dr. Miruna Nicolae: Deci, nu a vindeca.
Simona Dragomir: Nu a vindeca, asta am spus de la bun început. Avem variante: fie că purtăm ochelari sau lentile de contact…
Dr. Miruna Nicolae: Ochelarul este cu minus, dioptrie simplă sferică sau combinată, dacă asociază astigmatism, cu monitorizare și până în momentul stabilizării trebuie să vină la 6 luni, dacă sunt adolescenți, tineri sau chiar și adulți…
Simona Dragomir: În funcție de situație, medicul oftalmolog vă va recomanda consultul făcut periodic. Bine ar fi să ne împrietenim cu medicul oftalmolog.
Dr. Miruna Nicolae: Eu sunt un mare fan al lentilelor de contact pentru faptul că asigură o vedere mai clară decât ochelarii. Lentila e lipită de suprafața corneană, deci spațiul acela dintre ochelar și ochi dispare. Câmpul vizual e mult mai larg, nu mai este limitat la rama ochelarului.
Simona Dragomir: Doar că trebuie să respectăm niște reguli de igienă, să ne spălăm pe mâini.
Dr. Miruna Nicolae: În general, manipularea e ușoară, sunt și lentile zilnice, de unică folosință, care sunt ușor de utilizat, le-ai pus dimineața, seara le arunci la gunoi.
Simona Dragomir: Nu trebuie să le mai speli sau să le pui în soluție specială.
Dr. Miruna Nicolae: Dar igiena trebuie respectată. Trebuie să ai și ochelari. Nu e recomandat să dormim cu lentilele de contact, chiar dacă pe ele scrie altceva… day and night. Trebuie să avem grijă dacă se înroșește ochiul, lăcrimează, secreții. Trebuie scoase obligatoriu lentilele și aruncate. Sunt niște norme pe care care medicul oftalmolog te învață în momentul în care ți s-au prescris primele lentile.
Simona Dragomir: Daniela Stoica ne întreabă cum își poate da seama dacă fetița ei de 10 ani are probleme cu vederea. Noi am răspuns, Daniela, dar o să facem un scurt rezumat. Cred că Daniela nu ne-a urmărit de la început. Dacă fetița are tendința să strângă din ochi, să se ducă aproape de televizor, să aibă vederea un pic încețoșată.
Dr. Miruna Nicolae: Oricum trebuie să o ducă la oftalmolog, că are 10 ani.
Simona Dragomir: Este deja la școală, dacă se plânge că nu vede din ultima bancă…
Dr. Miruna Nicolae: Și dacă nu se plânge trebuie dusă.
Simona Dragomir: La 10 ani, un consult oftalmologic nu strică.
Dr. Miruna Nicolae: Deja trebuia făcut.
Simona Dragomir: Îți mulțumim, Daniela, și pentru întrebarea ta. O salutăm și pe Anda. Sunt multe persoane care ne urmăresc.
Dr. Miruna Nicolae: În condițiile în care este diferență mare între ochi, știi că mai mult de două dioptrii jumătate creierul nostru nu poate să tolereze. Dacă ai 2, respectiv 6, creierului îi va fi foarte greu. Atunci lentila de contact te ajută. Dacă ai minus 2 și minus 6, ochiul cu minus 6 trebuie să îl lași mai jos cu corecția, astfel încât să poată să poarte omul ochelarul. Dar cu lentila de contact poți să-i dai dioptria corectă. În felul acesta creierul primește informații bune de la fiecare ochi și e o imagine de ansamblu.
Simona Dragomir: Iată sunt o serie de avantaje când vorbim despre lentilele de contact. Sunt și persoane care nu suportă, în sensul că își pun lentila de contact și ochiul nu o suportă.
Dr. Miruna Nicolae: Se poate întâmpla. La miopii, mai rar. După cum vorbeam, pentru că au ochii mai mari se descurcă cu manipularea. Unora le e frică. Când se asociază astigmatismul poate să apară această problemă de intoleranță a lentilelor de contact. Dar, în principiu, nu ar trebui să fie probleme.
Simona Dragomir: Alina revine și ne scrie: „Miopia poate da și dureri de cap? Dacă port destul de puțin ochelarii, doar 1-2 ore seara, se întâmplă destul de des să am și dureri de cap și nici nu-mi trec cu pastile.”.
Dr. Miruna Nicolae: La aproape nu trebuie să poarte.
Simona Dragomir: Și Vasilescu Alina: „Durerile de cap pot avea cauze oftalmologice?”.
Dr. Miruna Nicolae: Categoric, da. Trebuie verificat. Sigur că da.
Simona Dragomir: Dacă aveți și dureri de cap și vedeți că nu trec nici cu pastile, s-ar putea să fie…
Dr. Miruna Nicolae: La 27 de ani, doamna care este manichiuristă, Alina, poate purta ochelarul și la lucru, dar trebuie să țină mai departe. În mod normal, ea n-ar avea nevoie la 0,5 să-l poarte, dar dacă apar dureri de cap poate că nu-i rău să încerce.
Simona Dragomir: O salutăm și pe Alina Vasilescu. Dacă nu mă înșel, și nu mă înșel, este fosta mea colegă de bancă din școala generală. Te salut, Alina, și mă bucur că îmi ești alături și după atâția ani. Să fii sănătoasă și să rămâi voioasă așa cum te știu.
Dr. Miruna Nicolae: Aș vrea să mai vorbim despre miopia după 40 de ani. E foarte interesantă această chestiune, pentru că oamenii zic că după 40 de ani le scade miopia.
Simona Dragomir: Sau că le revine vederea.
Dr. Miruna Nicolae: Exact. Și se echilibrează cu plusul. De fapt, se întâmplă ca miopia să aibă o mică oscilație. Dar în niciun caz ai avut minus 3 și nu mai ai, asta nu se poate. Rămâi cu ochelarii de distanță și după 40 și ceva de ani, îți pui și ochelari la citit. Miopul vede bine la aproape, poate să vadă și după 40 de ani, dar nu mai poate cu ochelarii. Deci, un om până-n 40, cu miopie, citește și vede la distanță cu același ochelar. Prima manifestare când s-a instalat nevoia la aproape, trebuie să-și dea jos ochelarii ca să poată citi. La distanță vede bine cu ei. Pe măsură ce înaintează în vârstă și în funcție și de nivelul miopiei, își pune și ochelari la citit.
Simona Dragomir: O salutăm și pe Paula care se uită acum la noi. Salutări și pupici, Paula, de aici din studio de la Ziarul de Sănătate. Dragii mei, mă bucur că suntem împreună live. Discutăm despre miopie cu doamna doctor Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog. Promisesem încă de la începutul emisiunii că vom vorbi despre intervențiile moderne pe care voi le puteți face astfel încât să ne scăpați de ochelari și de lentilele de contact. Asta în cazul în care nu vrem să purtăm ochelari, pentru că trebuie să spunem, sunt persoane care nu au neapărat nevoie de dioptrie și își pun așa „for fun”, să se asorteze. Fără dioptrii, poartă ochelari.
Dr. Miruna Nicolae: Sunt persoane care sunt dependente 100% și care nu pot să înțeleagă această plăcere de a purta ochelari când nu ai nevoie. Dar fiecare om e diferit.
Simona Dragomir: Sau sunt persoane care nu vor nici ochelari, nici lentile de contact. Știu că avem tot felul de intervenții moderne și iată că, Elena Cătălina, a sosit momentul să-ți răspundem. Elena Cătălina spunea că are 27 de ani, la ochiul drept spunea că are minus 13. Îți repet întrebarea: dacă poate face operație de micșorare a dioptriilor și cam cât costă aceste intervenții? Eu știu că sunt mai multe tipuri de intervenții și hai să discutăm despre ele.
Dr. Miruna Nicolae: O să discutăm concret despre cazul ei și apoi o să spunem despre fiecare. În prezent, miopia se poate corecta cu laserul, până la valoarea de minus 10, prin cea mai modernă tehnică la ora actuală, tehnica ReLEx Smile. Ea având minus 13, are opțiunea să-și corecteze minus 10 și să rămână cu o dioptrie de minus 3. Pentru cineva care are minus 13 care nu poate face nimic fără ochelari, minus 3 e rezonabil.
Simona Dragomir: Poate are norocul să se corecteze chiar mai mult?
Dr. Miruna Nicolae: Teoretic, noi nu putem introduce mai mult de minus 10 în laser, dar am avut surprize ca ochiul să reacționeze foarte bine și să vadă foarte bine. Avea minus 12, i-am corectat minus 10 și vede foarte bine fără să mai aibă nevoie de ochelari. Dar și ipotetic dacă ar rămâne cu minus 3 de la minus 13 era mare diferență. Câți ani are doamna?
Simona Dragomir: 27 are Cătălina.
Dr. Miruna Nicolae: Cam asta ar fi modalitatea cea mai recomandată la vârsta aceasta. Pentru că la o vârstă peste 30, să zic, la dioptrie mai mare am putea să schimbăm cristalinul, dar aici intrăm într-o altă discuție.
Simona Dragomir: Hai să vedem, dacă tot ai vorbit de ReLEx Smile, este o tehnică minunată și dă-mi voie să le povestesc celor care ne ascultă. Am avut ocazia să filmez astfel de intervenții la voi, cu domnul doctor Andrei Filip, colegul și prietenul nostru.
Dr. Miruna Nicolae: Suntem oricum singura clinică din țară la ora actuală…
Simona Dragomir: Doar la Ama Optimex puteți face aceste intervenții. Lasă-mă un pic să le povestesc.
Dr. Miruna Nicolae: Da, te rog.
Simona Dragomir: Eu m-am simțit ca într-o navetă spațială. Totul arăta de parcă eram într-un film SF. Plus că domnul doctor mi-a zis: „Să fiți rapizi, să filmați, că nu durează mult”. Mi-a zis un minut, două, trei, pe fiecare ochi. Sincer, nu l-am crezut. Cum doar atât? Nici n-apuci să vezi despre ce e vorba că s-a și terminat intervenția pe un ochi, a trecut și la celălalt ochi. Totul arăta ca și când eram într-un film SF și am rămas: „Uau, ce tehnică minunată!”. Și te las pe tine să ne povestești în ce constă.
Dr. Miruna Nicolae: Este o tehnică pe care, la ora actuală, noi o considerăm vârful de lance în chirurgia refractivă și cred că va revoluționa. E o tehnică scumpă, e o tehnică foarte blândă pentru ochi. Asta ar fi diferența între ReLEx Smile și celelalte proceduri de corecție a miopiei. Adică mai există tehnicile PRK și FemtoLasik, care la fiecare ba se face un flap special, ba se face…
Simona Dragomir: Stai să vorbim despre fiecare în parte. Hai să terminăm cu ReLEx Smile. Anestezia este foarte ușoară.
Dr. Miruna Nicolae: Este cu picături, asta e la toate, nu sunt probleme.
Simona Dragomir: Nu ne gândim la chestiuni complicate.
Dr. Miruna Nicolae: Nu curge sânge, nu se înțeapă.
Simona Dragomir: M-a întrebat cineva dacă se face injecție în ochi ca să-ți facă anestezie.
Dr. Miruna Nicolae: Nu.
Simona Dragomir: Nici vorbă. Se pun câteva picături și nu simți nimic.
Dr. Miruna Nicolae: Laserul decupează în grosimea corneei o lenticulă, care are forma unui menisc. E ca un zâmbet. De aceea se numește Smile. Are o asemenea grosime câte dioptrii dorim să corectăm. De aceea, ea merge până la minus 10 și în combinație cu astigmatism de minus 5. Deci este strict pentru miopie, maxim de combinație cu astigmatism, până la minus 15 dioptrii. Este ceva care acum câțiva ani nici nu ne gândeam că am putea corecta cu laserul. Toate celelalte neajunsuri ale altor tehnici: riscul de regresie mult mai mic. Adică, să revină din dioptrii. Asta este o întrebare frecventă poate. Cât ține un astfel de rezultat? Smile este o operație care se face o dată în viață. Noi așa o vedem.
Simona Dragomir: Deci nu există riscul ca miopia să revină?
Dr. Miruna Nicolae: Există acest risc. La toate există acest risc, dar la Smile e mult mai mic, de până la 2%-1,99%. E un risc foarte bun.
Simona Dragomir: Știu ceva foarte important. Perioada de recuperare la ReLEx Smile este una foarte mică.
Dr. Miruna Nicolae: 72 de ore, după care ne putem relua viața în mod normal.
Simona Dragomir: Mergem la serviciu, conducem.
Dr. Miruna Nicolae: Absolut orice, poți să mergi și la mare, poți să te duci și la schi.
Simona Dragomir: Vorbeam înainte de emisiune de sporturi de iarnă. Poți să te duci să schiezi după o astfel de intervenție, fără probleme.
Dr. Miruna Nicolae: Da, da, da, fără probleme. Nu se modifică filmul lacrimal, că asta cu ochiul uscat iarăși e o problemă de care se plâng cei care fac chirurgie refractivă. Nu ajungi la nivelul acesta cu Smile, adică să secționezi niște filamente.
Simona Dragomir: Dar ceva dureri, usturimi în cele 72 de ore?
Dr. Miruna Nicolae: În primele ore este o ușoară sensibilitate la ochi, jenă față de lumină, discretă lăcrimare, dar ceva suportabil, după care lucrurile se corectează.
Simona Dragomir: Aceasta ar fi cea mai modernă spuneai și sunteți singurii care faceți această intervenție.
Dr. Miruna Nicolae: Am făcut de la minus 0,75 până la minus 10. Inițial a fost de la minus 4 și treptat am tot scăzut limita, deci merge făcută. Omul nu are dureri. Este foarte blândă, extrem de blândă pentru ochi din toate punctele de vedere.
Simona Dragomir: Mai există alte tipuri de intervenții?
Dr. Miruna Nicolae: Da, PRK-ul care se face de foarte mult timp, este tehnica cea mai veche, are peste 30 de ani. Tot cu anestezie cu picături.
Simona Dragomir: Știu că nu costă la fel de mult.
Dr. Miruna Nicolae: Nu, costă mult mai puțin, dar nici nu poți corecta atât. Adică un minus 5 dioptrii ar fi limita și are un dezavantaj foarte mare: după operație, ochii te dor, cel puțin 48 de ore mai rău, fotofobie foarte puternică, sunt mulți pacienți care stau în casă cu ochelari de soare, cu jaluzelele trase.
Simona Dragomir: Și tot sunt deranjați de lumină.
Dr. Miruna Nicolae: Cumplit, ustură rău. Riscul de regresie este mai mare aici, până la 5%, poți să rămâi cu ochi uscat o perioadă, deci trebuie să fii dependent de lacrimile acelea care să refacă filmul lacrimal. Asta ar fi ideea, dar este în continuare o tehnică folosită. Nu toată lumea poate să-și permită Smile și sunt mulți care doresc să scape de ochelari.
Simona Dragomir: Și mai este și FemtoLasik, o tehnică între cele două.
Dr. Miruna Nicolae: FemtoLasik este cea mai modernă variantă a Lasik-ului. Ce înseamnă? Se creează un căpăcel pe suprafața corneei, un flap îi spunem noi, care până acum se crea cu microcheratomul, deci manual, și acum se creează cu laserul. De aceea, se numește FemtoLaser. Se șlefuiește corneea după ce căpăcelul este ridicat. Se șlefuiește corneea pentru îndepărtarea dioptriilor, aici discutăm cam până în minus 7. Noi nu prea mai avem pacienți cu adresabilitate așa mare. Chiar azi am operat o fată cu minus 5, care și-a dorit din motive financiare să facă FemtoLasik. În general, pacienții la noi, în general, vin pentru Smile când au peste o anumită dioptrie. Dar se pot corecta fără probleme până în minus 7 și până în minus 8 ar spune cineva care nu beneficiază de Smile în propria clinică și face FemtoLasik. Aici sunt problemele legate de flap, în sensul că acel căpăcel trebuie protejat timp de o lună, nu ne frecăm deloc la ochi, trei luni mai cu prudență. El poate fi teoretic ridicat după o vreme de către medic.
Simona Dragomir: Iată, perioada de recuperare este ceva mai mare.
Dr. Miruna Nicolae: O lună nu avem voie să ne machiem.
Simona Dragomir: Deci nu ai voie o lună să te machiezi, să te scarpini la ochi…
Dr. Miruna Nicolae: Să eviți sporturile de contact pentru toată viața. Dacă, de exemplu, faci sporturi de contact, box, karate… nu e indicat să faci FemtoLasik din cauza acelui flap. Față de PRK, nu ai dureri după operație, lucrurile sunt lejere, câteva ore de sensibilitate.
Simona Dragomir: Iată avantaje și dezavantaje.
Dr. Miruna Nicolae: Riscul de regresie e mai mic, până-n 3%. La PRK e 5%.
Simona Dragomir: Altfel nu ar mai existat mai multe metode. Rămânea o singură metodă dacă era perfectă.
Dr. Miruna Nicolae: Nimic nu e perfect.
Simona Dragomir: Însă în funcție de buget, de ce problemă are fiecare, ideea este că există aceste intervenții. Doamna doctor Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog la Clinica Ama Optimex, este aici alături de noi live pe pagina Ziarului de Sănătate și mă bucur că ești alături de noi.
Dr. Miruna Nicolae: Și eu mă bucur.
Simona Dragomir: Și ne dai sfaturi utile. Sunt foarte mulți care au miopie și știu că sunt interesați de subiect. Doina ne salută, spune: „Bună, Simona. Te salut pe tine și distinsa ta invitată.”. Mulțumim, Doina, că ești alături de noi, te salutăm și noi. „Aș vrea să știu care sunt riscurile unei intervenții chirurgicale și dacă ea e absolut necesară în cazul miopiei mai mari de minus 4,75 la persoane de peste 25 de ani.”
Dr. Miruna Nicolae: Absolut necesară nu este.
Simona Dragomir: Doina, spuneam, dacă nu vrei să mai porți ochelari și lentile de contact. Nu spune nimeni că dacă nu faci operația asta crește miopia.
Dr. Miruna Nicolae: Asta vreau să spun de la început: aceste intervenții sunt recomandate la vârsta de peste 20 de ani.
Simona Dragomir: Să considerăm că procesul de creștere s-a încheiat și dioptria să fie stabilizată…
Dr. Miruna Nicolae: Cel puțin 1 an să nu fi crescut deloc. Hai să zicem acceptăm un 0,25, dacă omul are 30 de ani. Dar dacă are 18 ani și i-a crescut cu 0,5, oricum nu se operează la 18 ani. Asta e important de știut, nu este o obligație, este o alternativă. Întreba despre riscuri? Nu discutăm de risc vizual aici, să rămână omul fără vedere. Am spus, să revină o parte din dioptrie, acesta este riscul care îi preocupă pe majoritatea. Se operează, dau un ban, vor să fie toată viața fără ochelari. Acest risc de regresie, niciodată nu va mai ajunge la minus 4,75. Nici nu încurajăm că ochiul va fi pe 0,00, el va vedea fără ochelari cum vede cu ochelarii. Eventual, aparatul va măsura o mică dioptrie. Ochiul uscat… Cam astea sunt lucrurile care îi preocupă în general.
Simona Dragomir: Ne scrie Adia Zuav și spune: „După 40 de ani am început să port ochelari la citit…”. Nu știu care era întrebarea, Alina, poate revii și ne spui. Aa, uite, continuă: „Aceste intervenții sunt doar pentru înlăturarea dioptriilor cu minus?”. Pentru că, uite, Adina ne scria mai sus că după 40 și un pic de ani a început să poarte ochelari la citit. Știu, te refereai dacă putem scăpa de ochelarii de citit, de acele dioptrii cu plus apărute odată cu trecerea anilor.
Dr. Miruna Nicolae: Nu cu laserul deocamdată. Fie că ai plus, fie că ai minus, noi am vorbit de miopie astăzi, dar dacă omul are la distanță cu plus, se poate opera, dar nu cu Smile.
Simona Dragomir: Cum adică la distanță cu plus?
Dr. Miruna Nicolae: Până în 40 de ani, dacă are plus 2, are hipermetropie. Asta se corectează cu lentile cu plus și se poate opera cu laserul.
Simona Dragomir: Ai zis la distanță.
Dr. Miruna Nicolae: Da, da, la distanță…
Simona Dragomir: Plusul nu e că nu vezi de aproape?
Dr. Miruna Nicolae: Plusul înseamnă că nu vezi nici la distanță, nici la aproape până în 40 și după 40 numai la distanță, la citit același ochelar. Laserul corectează numai dioptriile de distanță, fie ele cu plus sau cu minus, nu contează. Pentru cine are 0 la distanță și plus doar la citit nu se poate. Cel puțin pentru acest moment.
Simona Dragomir: Mulțumim și pentru acest răspuns. O salutăm și pe Laura, mulțumim, Laura, că te uiți și ești alături de noi. Alexandra Alexandrescu ne scrie: „Este indicată terapia cu oxigen hiperbar pentru recuperarea miopiei la copii?”.
Dr. Miruna Nicolae: Nu am auzit de această modalitate de tratament.
Simona Dragomir: Suntem împreună pe pagina Ziarului de Sănătate, live, cu doamna doctor Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog la Clinica Ama Optimex, și vorbeam despre miopie și despre aceste intervenții moderne. Repet, cei care vor să poarte ochelari o pot face, cei care vor lentile de contact o și această alternativă. Dar cei care nu vor nici ochelari, nici lentile de contact, ce bine că există aceste intervenții!
Dr. Miruna Nicolae: Nicio operație nu se face cu internare, lucrurile sunt clare. Cu anestezie cu picături, durata este variabilă, în funcție de tehnică, până la 15 minute maxim. Sunt câteva controale după aceea, tratament care trebuie efectuat.
Simona Dragomir: Pot apărea complicații după intervenții, posibile efecte secundare?
Dr. Miruna Nicolae: Poate apărea fotofobie o vreme, deci această jenă față de lumină, pot să persiste halouri. În jurul surselor de lumină, noaptea dacă ești pe stradă, vezi farurile care nu sunt net conturate. Ochi uscat am spus. Sau întârziere de vindecare, sunt persoane care se vindecă mai lent. Asta ține de fiecare organism în parte, până la urmă. Nu poți să dai o rețetă generală. Voiam să mai spun că atunci când miopia depășește capacitatea laserului de corecție, că am zis minus 10, varianta de corecție este prin înlocuirea cristalinului. Adică, lentila ochiului se înlocuiește cu o lentilă artificială, cristalin artificial.
Simona Dragomir: Ca la cataractă?
Dr. Miruna Nicolae: Fix ca la cataractă, numai că se lucrează pe un ochi fără cataractă. Aici există riscul de dezlipire de retină, pentru că vorbim de o retină subțire, discutăm de dioptrie foarte mare. Și în acest context se fac niște tratamente pregătitoare cu laserul, dacă e nevoie.
Simona Dragomir: O salutăm și pe Albu Dana, care ni s-a alăturat puțin mai târziu, cred, pentru că Dana ne întreabă de la ce vârstă se poate opera miopia. Doamna doctor a răspuns deja, după 20 de ani.
Dr. Miruna Nicolae: Da, după 20 de ani și miopia să fie stabilă de peste 1 an.
Simona Dragomir: Adică să așteptăm să terminăm perioada de creștere și miopia să fie stabilizată, timp de 1 an să nu fi crescut dioptriile.
Dr. Miruna Nicolae: Am ajutat pacienți care acum au 18 ani și pe care îi urmăresc de la 12 ani, și nu le-a mai crescut dioptria de 3-4 ani. I-am operat la 18 ani, mai ales că voiau să meargă la școala de armată, aveau tot felul de constrângeri.
Simona Dragomir: Da, corect, că sunt meserii pe care nu le poți face dacă porți ochelari.
Dr. Miruna Nicolae: Nu au voie peste minus 3 sau trebuie să ai chiar 0 dacă vrei să fii pilot, de exemplu.
Simona Dragomir: Mai sunt și excepții…
Dr. Miruna Nicolae: Sunt și excepții, dar pacienții sunt urmăriți de mult.
Simona Dragomir: Asta voiam să spun, că sunt și excepții, dar trebuie să țineți legătura cu medicul oftalmolog. E o relație care devine în timp o relație de prietenie, de încredere, pentru că altfel nu se poate. Cred că mai sunt multe de povestit, dar mai vii și altădată, Miruna. Eu îți mulțumesc pentru astăzi!
Dr. Miruna Nicolae: Și eu mulțumesc!
Simona Dragomir: Eu zic că am avut o discuție utilă pentru cei care ne-au urmărit, pentru cei care au miopie și erau interesați de corecția miopiei. Cineva ne întreabă, Fluieraru Alina: „Lentila de noapte este ok pentru copiii cu miopie care crește repede?”.
Dr. Miruna Nicolae: Am discutat înainte, știi.
Simona Dragomir: Știu, dar uite a venit mesaj…
Dr. Miruna Nicolae: Noi, în clinică, nu suntem adepții acestor tipuri de lentile. Am descoperit niște copii cu probleme: cheratocomul. Lentila respectivă exercită un efect compresiv. Ea comprimă corneea și, normal, ochiul nu mai poate să crească. Dar pe cornee poate să să apară o amprentă, care induce așa-numitul cheratoconus. Eu am avut două cazuri, personal. Am oprit portul lentilelor de noapte și ochiul și-a revenit. Dar sunt doctori care le acceptă. Nu este ceva unanim acceptat.
Simona Dragomir: Bine că am răspuns și acestui mesaj. Eu vă mulțumesc din suflet că ați fost alături de noi, ne-ați urmărit, ne-ați trimis întrebări interesante, îi mulțumesc doamnei doctor Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog.
Dr. Miruna Nicolae: Mulțumesc și eu.
Simona Dragomir: Spuneam că doamna doctor este de găsit la Clinica Ama Optimex. Știu că ne urmăriți și îmi salut toți prietenii de acolo, vă salut pe voi toți. Miruna, îți mulțumesc și te aștept să revii pentru că mai avem o grămadă de lucruri de povestit.
Dr. Miruna Nicolae: Cu mare drag, oricând!
Simona Dragomir: Îți mulțumim și te așteptăm! Dragile mele, dragii mei, rămâneți cu noi, întotdeauna să știți că avem emisiuni interesante aici la Ziarul de Sănătate. Astăzi am fost live. Pe data viitoare! Până atunci să rămâneți sănătoși, voioși și frumoși. Pe curând!