Sănătate

Ce este mai periculos decât fumatul a 15 țigări pe zi?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
prietenirecomandaresfatstil de viațăsuport social

De când nu te-ai mai întâlnit cu cel mai bun prieten? Când ai ieșit ultima dată în oraș sau la iarbă verde cu prietenii? Nu aveți timp nici măcar să vorbiți la telefon? Acest lucru îți poate afecta serios starea de sănătate. Cercetătorii susțin chiar că lipsa relațiilor sociale este mai periculoasă decât fumatul a 15 țigări zilnic. Așa că dacă vrei să ai un stil de viață sănătos, nu este suficient să faci mișcare, să mănânci echilibrat, să eviți fumatul și alcoolul… Este necesar să fii înconjurat de prieteni pe care să te poți baza, cu care să te întâlnești din când în când, să stați de vorbă, să râdeți, să vă bucurați de aer curat și soare.

Chris Kresser, renumit practician de medicină integrativă din SUA și autor al best seller-ului „Your Personal Paleo Code“, a publicat recent pe pagina sa de socializare un articol pentru a atrage atenția cât de importantă este interacțiunea socială în viața noastră, mai ales în contextul societății actuale dominate de individualism și însingurare.

Știm că alimentația, activitatea fizică, odihna au un impact major asupra sănătății noastre. Cercetătorii sugerează că suportul social (grupul de prieteni) este cel puțin la fel de important pentru stilul de viață.

Un studiu publicat în 2010 incluzând peste 300.000 de participanți arată că suportul social este un factor predictibil pentru speranța de viață mai elocvent decât activitatea fizică, indicele de masă corporală, hipertensiunea, poluarea aerului, consumul de alcool și chiar fumatul a 15 țigări pe zi.

Cercetătorii au descoperit că oamenii cu o bogată rețea de prieteni și relații sociale au cu 90% mai multe șanse de a trăi mai mult decât cei izolați.
De ce este suportul social atât de important pentru sănătate? Una dintre teorii se referă la faptul că grupul de prieteni ne ajută să facem față stresului cronic oferindu-ne suport emoțional și nu numai. O altă ipoteză susține că menținerea unor relații sociale de calitate influențează direct sănătatea prin efectul pozitiv asupra comportamentului nostru și stării de spirit.

Toate acestea nu ar trebui să ne surprindă, spune Chris Kresser; de-a lungul istoriei (inclusiv în prezent în multe părți ale globului), oamenii au trăit în grupuri, comunități restrânse, triburi. „Suntem animale sociale, este în ADN-ul nostru“, afirmă Kresser.
Cert este că, dacă vrei să te bucuri de viață lungă și sănătate, ai nevoie de suport social. Dar cum găsești suport în această lume modernă tot mai grăbită și mai dezbinată? Iată câteva idei sugerate de Chris Kresser:

  • Fă-ți prieteni noi și cultivă-ți prieteniile vechi!
  • Ieși din casă! Înscrie-te într-un club, la un curs de dans sau la orice activitate de grup care îți place. Practică un sport care implică participarea mai multor prieteni.
  • Încearcă voluntariatul! Oamenii care oferă suport social au o sănătate mai bună și primesc la rândul lor același ajutor. Voluntariatul este o modalitate de a întâlni persoane care au nevoie, exact ca tine, de socializare și de noi prieteni.
Etichete articol:
prietenirecomandaresfatstil de viațăsuport social
Articolul anterior
Sindromul GAPS. Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice
Articolul următor
Homeopatia, la egalitate cu medicina clasică în Elveția

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: