Sănătatea animalului primează. Astfel, un prim pas pentru binele lui, dar și al întregii familii, este deparazitarea. Vaccinurile nu trebuie să lipsească de pe fișa sa medicală, iar educarea și dresajul lui sunt imperios necesare, dacă ne dorim să avem o bună conviețuire. „Diferența dintre dresaj și educare este covârșitoare”, ne spune medicul veterinar. ”Prin dresaj, îl învățăm un simplu alfabet. Cel care îi deslușește tot ceea ce trebuie să știe, practic, îl face să citească literele învățate deja, este procesul de educare. Iar aceasta are implicații și în patologie”. Explicația este simplă: pentru a stabili o armonie între noi și el, trebuie să-i acordăm timp, să-l învățăm, să ieșim cu el afară, să ne jucăm. Să-i creăm o stare de bine. De confort. Să-l facem fericit.
Stârnirea comportamentului dorit, cu blândețe
Conform tehnicilor moderne de lucru, educația trebuie făcută în așa fel încât să-i provoace plăcere. Comportamentul pe care ni-l dorim nu trebuie impus cu forța. Nu obținem decât o memorare a unui comportament, pe care nu și l-a interiorizat. Iar dacă îl scoatem din mediul lui, în situații reale, nu va ști să-l aplice. De ce? ”S-a instalat repulsia. Starea de stres. Se secretă cortizol, iar ceea ce am încercat să facem i-a provocat mai mult rău decât bine. Pe de altă parte, un mod blând, dar totodată ferm, cu exerciții plăcute, îl ajută să adopte cu plăcere comportamentul dorit de noi. Se secretă un alt hormon, de data asta, cel care dă o stare bună. Dopamina”.
„Dacă suntem stresați de comportamentul câinelui, el va adopta un comportament greșit!”
Dresajul nu înseamnă să te impui. El trebuie făcut cu apropiere și înțelegere față de animal. Trebuie ajuns la un limbaj comun, explică medicul veterinar. Astfel, unii stăpâni ajung să se înțeleagă cu câinii lor din priviri sau simple gesturi. Pentru cei care deja au un animal de companie, grija trebuie îndreptată nu către procesul de cunoaștere, ca în cazul celor care abia și-au luat un animal, ci mai cu seamă către relația dintre ei și câine, ce trebuie consolidată, întărită. „Deja îl știm, îl cunoaștem, există o comunicare între noi. Dacă suntem stresați de comportamentul câinelui, și el va adopta unul greșit. Câinii nu trebuie priviți ca și cum ar fi oameni, stăpânii lor trebuie să dea mare atenție modului în care se comportă cu ei, comenzilor pe care le transmit animalelor lor de companie. Dacă observăm că avem un câine care nu este echilibrat, care a căpătat deja un comportament greșit, trebuie apelat la specialist, pentru a scoate informațiile greșite și pentru a i le furniza pe cele corecte”.
Ca în cazul oricărei ființe de pe acest pământ, și condițiile de realizare a dresajului unui câine, timpul alocat pot diferi de la un animal la altul. În medie, spune doctorul, dresajul se poate întinde pe o perioadă de 1,5-2 luni.
Așadar, animalul de companie pe care ni-l alegem trebuie să fie primit în familie cu bucurie, cu dorința de a i se acorda timp, dragoste și mai ales îngrijire. Atenție și răbdare în a-i studia comportamentul, iubire, calm și disponibilitate în a petrece timp cu el. Dăruind doar aceste câteva lucruri, vom primi pe loc recunoștința, afecțiunea și atașamentul lui veșnic.