În vacanță sau doar în momentele de relaxare de peste zi, la petreceri – mai ales în timpul verii, băuturile răcoritoare carbogazoase și din fructe rareori lipsesc din meniul zilnic al multor persoane. Medicii și nutriționiștii avertizează asupra pericolelor reale ale consumului constant de astfel de băuturi, și pe bună dreptate. Cu atât mai mult, cu cât aceste băuturi dau dependență. Nu este o exagerare, ci o problemă binecunoscută nutriționiștilor.
De ce apare dependența în cazul băuturilor carbogazoase?
Specialiștii vorbesc de o adevărată dependență în cazul persoanelor care abuzează de astfel de băuturi. Băuturile care conțin cafeină, respectiv zahăr sau îndulcitori artificiali nu potolesc setea, ci favorizează deshidratarea organismului și astfel setea este întreținută. Cafeina, zahărul sunt ingredientele care stimulează impulsul de a bea astfel de răcoritoare.
Zahărul
În SUA, producătorii de băuturi răcoritoare carbogazoase sunt printre cei mai mari consumatori de zahăr rafinat. Cantitatea de zahăr inclusă în fiecare doză de astfel de băuturi depășește de regulă cu mult cantitatea de zahăr maximă recomandată pentru consumul zilnic, astfel că efectele negative ale consumului sporit de zahăr (hipertensiune arterială, hipercolesterolemie și hiperglicemie, diabet, supraponderalitate, îmbătrânire prematură și altele) sunt cu atât mai mari.
Și băuturile răcoritoare din fructe, necarbogazificate, conțin cantități foarte mari de zahăr, de multe ori chiar mai mari decât cele carbogazoase.
Aspartamul (E951)
Este un îndulcitor folosit de regulă în băuturile răcoritoare fără zahăr. Studiile au identificat peste 90 de efecte negative ale aspartamului asupra sănătății (oboseală, amețeli, anxietate și chiar risc de cancer), și totuși el este inclus în compoziția multor băuturi și alimente, deoarece este mult mai dulce decât zahărul. Unele studii au arătat că aspartamul poate stimula excesiv senzația de foame și de sete, ceea ce duce la consumul sporit de alimente și băuturi dulci, și totodată poate afecta anumite procese biochimice din creier care generează tulburări ale funcțiilor cognitive.
Acidul fosforic (E338)
Studiile au arătat că acidul fosforic frecvent adăugat în astfel de băuturi pentru potențarea gustului afectează în timp smalțul dinților și favorizează apariția pietrelor la rinichi, precum și diferite tulburări digestive (indigestie și balonare).
Știai că, conform unui studiu danez recent, băuturile răcoritoare din comerț pot provoca acumularea de grăsime pe organele interne și pot favoriza acumularea de țesut adipos abdominal (recunoscut de specialiști drept cel mai periculos strat adipos din întregul organism)?
Benzoatul de sodiu (E211)
Această substanță este folosită ca și conservant și antiseptic alimentar și este inclus frecvent în compoziția băuturilor răcoritoare cu aromă de citrice. Este considerată o substanță cancerigenă în SUA, dar este permisă încă în unele țări europene.
Multe alte E-uri…
Ciclamatul, disfosfații, acesulfamul-K, acidul citric – substanțe cu nume complicate și efecte negative numeroase asupra sănătății, conform studiilor. Acești aditivi chimici din băuturile răcoritoare se adaugă aditivilor pe care îi ingerăm din mezeluri, brânzeturi, dulciuri, unele sortimente de pâine și produse de panificație etc.
Bine de știut!
O analiză a Yale University (American Journal of Public Health, 2007) a analizat 88 de studii asupra efectelor băuturilor răcoritoare asupra sănătății. S-a constatat că consumul acestora se asociază direct cu creșterea în greutate, un aport mai scăzut, respectiv absorbția diminuată a unor nutrienți esențiali și un risc crescut de afecțiuni cronice severe, precum cele cardiovasculare sau unele afecțiuni metabolice. S-a constatat de asemenea că studiile finanțate de industria alimentară raportau în general mai puține efecte adverse ale acestor băuturi decât studiile independente.
Ce riscăm prin consumul constant de astfel de băuturi răcoritoare?
Efectele negative ale consumului constant de astfel de băuturi așa-zis răcoritoare sunt foarte multe: diabet de tip 2, pietre la rinichi, sindrom metabolic, demineralizarea oaselor, dar și a smalțului dinților, afecțiuni hepatice și cardiovasculare, slăbirea sistemului imunitar, hipertensiune arterială, afecțiuni renale și digestive, deshidratare, balonare, îngrășare.
De asemenea, cercetările au arătat că aceste băuturi favorizează și scăderea densității osoase prin pierderea, respectiv neasimilarea calciului. La copiii aflați încă în creștere, consumul acestor băuturi poate deregla semnificativ calcifierea normală a oaselor, cu efecte dezastruoase pentru sănătatea viitoare a acestora.
Știai că?
Un studiu al Universității Harvard din 1994 asupra densității osoase la atleții adolescenți a descoperit o asociere puternică între consumul de băuturi de tip cola și fragilitatea, respectiv fracturile osoase la fetele în jurul vârstei de 14 ani (când în mod evident organismul este încă în dezvoltare)? Fetele care consumau astfel de răcoritoare au avut un risc de aproximativ 5 ori mai mare de astfel de probleme.
Cum scăpăm de această dependență?
În primul rând este important să înțelegem de ce ne afectează negativ consumul constant al acestor băuturi răcoritoare și ce alternative avem, mai sănătoase și benefice pentru energia noastră zilnică.
1) În prima etapă (o săptămână), înlocuiește băuturile răcoritoare din comerț pe care le consumi în mod normal cu variante fără zahăr și apoi fără cafeină. Sporește consumul de vitamine B din alimente și suplimente naturale!
2) Apoi redu consumul zilnic de astfel de băuturi la jumătate; sporește consumul de apă, simplă sau cu lămâie sau puțin sirop natural, sau ceaiuri.
3) Renunță la consumul zilnic de astfel de băuturi și obișnuiește-ți zi de zi organismul cu un aport mai mare de apă, sucuri naturale, ceaiuri, compoturi fără mult zahăr!
Cum ne ajută detoxifierea?
Băuturile carbogazoase și răcoritoare din comerț sunt din păcate una dintre multele surse de substanțe chimice nocive care intră în organismul nostru și care, de multe ori, stagnează în diferite țesuturi și organe. Pentru stimularea detoxifierii naturale sunt importante alimentația sănătoasă, execițiul fizic și aportul unor nutrienți care să stimuleze procesele de detoxifiere. Iată de ce îți recomandăm să încerci o cură de ColonHelp Detox Forte sau ColonHelp Probiotic Forte, în paralel cu reobișnuirea organismului cu consumul sporit de apă și lichide naturale.
Detoxifierea cu unul dintre aceste produse te ajută să scapi de dependența de dulce. Pe parcursul curei de detoxifiere te vei reobișnui cu gusturile naturale ale alimentelor și vei renunța mai ușor la produsele cu conținut ridicat de zahăr sau îndulcitori.
În același timp, cele două produse – ColonHelp Detox Forte și ColonHelp Probiotic Forte – contribuie la ameliorarea problemelor de sănătate cauzate de abuzul de zahăr: colesterol mărit, glicemie crescută, probleme de greutate etc.
29 de comentarii. Leave new
Cum scap de aceasta dependenta de Cola? Beam cate 2,5 l/zi – rece, de la frigider. Am redus portia la 1l/zi si parca nu o pot inlocui definitiv cu apa. Au existat zile in care mi-am propus sa nu beau acesta bautura si sfarseam pe la ora 19-20:00 prin a bea 0,5 l. Simt ca sunt mai agitat cand beau constant si imi fuge gandul la sticla cu suc :(( Nu vreau sa mai beau asa ceva!!
Pofta de sucuri dulci o putem numi ,,sete toxica”? Cred ca e bine spus..la cat de multe E-uri, coloranti si conseranti contin sucurile carbogazoase!
Nu e bine sa beti bauturi carbogazoase si mai ales daca sunt tinute in sticle de plastic!!
Foarte bun sucul de pepene si mie mi place, dar nu as pune ColonHelp in el, eu iau ColonHelp cu banana din cate am incercat asa mi se pare cel mai bun.
Cel mai bun acum vara este sucul de pepene si este si ieftin. Daca iei ColonHelp poti sa il pui in suc de pepene. Eu am incercat si este ok.
Sau poti sa mergi cu un dictionar de spacialitate la cumparaturi:) cunosc pe cineva care face chestia asta!
@Marinica: Regula de care trebuie sa tii seama intotdeauna cand citesti etichetele este foarte simpla: daca nu stii ce inseamna un ingredient nu cumperi produsul respectiv.
Ai dreptate Ionica, se vorbeste foarte mult despre citirea cu atentie a etichetelor, dar degeaba le citesti daca nu le intelegi.
Ciclamatul, disfosfații, acesulfamul-K, acidul citric – substanțe cu nume complicate și efecte negative numeroase asupra sănătății, conform studiilor. Ma intreb oare, sunt predate la scoala si sunt denumite E-uri? Toti oamenii cunosc aceste produse si aceste denumiri? Cum te poti feri de ele daca nu le cunosti?
mariana.si daca ei silhouettehelp fara colonhelp are ceva
@Mirela: Datorita ingredientelor continute, SilhouetteHelp scade pofta de dulce si stimuleaza arderea grasimilor. Il puteti combina in cura cu fibrele ColonHelp. Fibrele previn cresterile bruste ale glicemiei, oferind un control mai bun al apetitului.
Am inteles ca un alt produs de la voi foarte bun pentru a scapa de senzatia aceea si pofta mai ales de ceva dulce este ceaiul de slabit Silhouette Help…Este advarat? Mie mi-a spus o prietena care stia de la altcineva..etc.
Exista bauturi carbogazoase dietetice? Numai cuvantul ,,carbogazos” nu-mi inspira incredere!!
Livia, din pacare nu cred ca exsita un suc 100% natural pe care sa il bei dupa cateva zile de la preparare. Mie imi place mult sucul de morcovi si imi este greu sa fac proaspat mereu, crede-ma ca am incercat orice sa il pastrz cateva zile, dar nu am reusit.
@Livia: Fierberea distruge mare parte din vitamine si toate enzimele. Il puteti pastra cateva zile la frigider, insa este indicat sa il consumati imediat ce l-ati preparat.
Daca imi fac suc natural in casa va rog sa-mi spunei cu ce il pot pastra mai multa vreme? Pot pune aspirina in el? Sau il pot fierbe un pic? Ce trebuie sa fac pentru a-l pastra mai mult? Merci?
Ce ziceti de energizante fetelor? Pot inlocui cafeaua? O doza de energizant este echivalenta cu o cana de cafea?
Simo daca te-ai hotarat sa nu mai bei acea bautura carbogazoasa nu este clar ca trebuie sa nu mai stai cu dusmanul in casa? Incearca, o sa-ti fie mai usor!
Am o sticla din acea bautura pacatoasa in frigider si de cand am citit acest articol m-am hotarat sa nu o mai beau, dar ma tenteaza enorm…cred ca o sa o arunc!
Am incercat si eu reteta Alinei si chiar este gustoasa. Acum ca sunt in concediu o sa incerc sa inclocuiesc bauturile din comert cu aceasta bautura naturala.
@Ionela: Este mai sanatos, dar contine zahar. Asa ca nu este bine sa exagerati.
Bauturi carbogazoase cred ca ne putem face si acasa, insa mult mai sanatoase. Putem baga in blender un amestec de fructe de padure la care adaugam 1-2 linguri miere si apoi apa minerala. Va iesi o bautura foarte buna ce se pastreza si serveste la rece! Nu sunteti de aceeasi parere? 🙂
Eu una beau apa minerala cu putin sirop natural (facut de bunica 😀 )..cred ca este mai sanatos, nu-i asa? 🙂
Ce-i drept, da…am citit peste tot despre o gramada de bauturi si alimente ca nu sunt sanatoase (desi sunt extraordinar de gustoase 🙂 )…dar eu cred ca aici este vorba si despre consumul lor in execes! Acum…daca stam sa ne gandim, si multe dintre legumele de pe piata nu mai sunt 100% bio…pentru ca sunt tratate cu tot felul de substante sa arate bine si sa fie tentante…
Nu stiu daca voi putea renunta vreodata la bauturile carbogazoase…ma sperie ce citesc dar cand vad acel pahar din poza plin imi vine sa intru prin calculator…
@Adelaida: Nu poti sa-l convingi daca acasa toata lumea consuma astfel de alimente. Il poti obisnui de mic cu o dieta echilibrata si cu siguranta va fi mai reticent la aceste tentatii. Iar daca le consuma ocazional, cand este in compania prietenilor, chiar nu e o nenorocire.
Si cum ii convingi sa nu mai bea sucuri carbogazoase si sa nu mai manace prostii? Cat suntem cu ei este ok, dar la scoala? Si cand se intalnesc cu prietenii? Nu ii putem supraveghea non-stop!
Neata! Am intalnit in parc multe mamici ce povesteau ca ai lor copii au nisip si pietre la rinichi. Imi dau seama ca e vorba de stilul alimentar si stilul de viata pe care il au…ei in loc de apa beau sucuri. Si mai servesc cate o masa si pe la vestitul Mc D.
Pacat…ar putea mamele lor s ale faca sucuri naturale si ceaiuri!!!
Eu pot sa confirm ca bauturile carbogazoase dau dependenta. Ani de zile am fost dependenta de acea bautura celebra despre care se discuta foarte mult(nu vreau sa fac reclama). Faptul ca sunt fumatoare a alimentat si mai mult aceasta depndenta.