Sunt afectați în special cei meteodependenți, la care variațiile atmosferice provoacă accentuarea unor dureri la nivelul articulațiilor atinse de artroză sau pe locul unei fracturi vechi. Apar de asemenea diferite grade de impotență funcțională (diminuarea mobilității active și pasive).
Femeile sunt „favorizate“, deoarece sunt afectate de trei ori mai multe femei decât bărbați. Sunt afectate, de asemenea, persoanele care suprasolicită mecanic articulațiile (prin obezitate sau prin muncă fizică grea).
Există soluții pentru durerile articulare?
Sigur, în primul rând încercați să aveți o alimentație care să conțină pește (de 2-3 ori/săptămână); mai puțină carne, în special cea procesată, mai puțină grăsime animală. Se consumă în schimb legume proaspete și fierte la aburi, fructe proaspete, mirodenii (mentă, cimbru, rozmarin, mentă, șofran, ghimbir); cereale integrale; uleiuri vegetale presate la rece; nuci, migdale; suc de dovleac, de cartof, de țelină, de lămâie; măceșele pot fi utilizate ca atare sau sub sub formă de ceai sau sirop, cu acțiune antiinflamatoare și antialgică. De asemenea, consumul de struguri are o acțiune benefică în afecțiunile reumatismale (strugurii având efecte diuretice, depurative, detoxifiante), legume și verdețuri; ananas, papaya.
Utilizați antiinflamatoarele și antialgicele pe perioade limitate de timp.
Cum ne ajută terapiile naturiste?
Terapiile naturiste se pot asocia medicamentelor clasice și au avantajul că se pot administra pe perioade mai lungi de timp, fără a avea efectele negative ale medicației clasice, cu condiția să fie recomandate de un medic apifitoterapeut.
Intern se pot administra extracte din plante cu efecte antiinflamatorii, antialgice, decontracturante, de stimulare a microcirculației locale, pentru diminuarea simptomatologiei și redobândirea flexibilității osteo-articulare: gheara-diavolului, gheara-mâței, arnică, scoarță de salcie, mesteacăn, Boswellia serrata, curcumina, ghimbir, cartilaj de rechin, lemn-dulce. Ele se pot administra sub formă de ceaiuri, capsule, tincturi, extracte gemoterapice de viță-de-vie, jneapăn, mesteacăn, coacăz-negru.
Este bine să se folosească produse ce conțin combinații de plante cu acțiune antialgică și antiinflamatoare în asociere cu substanțe ce protejează cartilajul de procesul degenerativ, neutralizează radicalii liberi ce provoacă îmbătrânirea articulațiilor, asigura lubrifierea articulațiilor, stimulează sinteza colagenului, ajută la refacerea componentelor articulației normale, cu îmbunătățirea mobilității: glucozamină, condroitină, MSM, acid hialuronic, magneziu marin, mangan, bor, siliciu, vitamina C, colagen hidrolizat de tip I și II, fructe de piper, enzime (papaina și bromelaina din papaya și ananas); preparate cu ulei pește ce conțin acizi grași Omega 3.
Benefice sunt și ceaiurile din mesteacăn, ienupăr, soc, coada-calului, urzică vie, cu acțiune detoxifiantă și depurativă.
Extern se pot folosi unguente și geluri aplicate local (arnică, sunătoare, gălbenele, pin, rozmarin, untul pământului, gheara-diavolului, scoarță de salcie, spânz, Boswellia serrata, lavandă, extract de ardei iute) sau uleiuri esențiale, care pot fi adăugate în apa de baie sau în uleiul de masaj: ulei de mentă, cimbru, mușețel, lavandă, roiniță, rozmarin.
„Pentru a putea aprecia frumusețea unui fulg de nea este necesar să înfrunți frigul!“