Sănătate

Amărăciunea din gură: pune otravă în gustul mâncării și spini în fiecare înghițitură

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Dimineață. Prânz. Și seară. Același gust amar, ciudat, metalic îți persistă în gură toată ziua. Negreșit. Indiferent de alimentele pe care le mănânci ori de lichidele pe care le bei, amăreala aceea te săcâie, îți creează o stare de disconfort. De la probleme apărute în cavitatea bucală până la reflux gastroesofagian, afecțiuni ale ficatului, rinichilor ori chiar diabet nediagnosticat, toate trebuie cercetate și analizate. Cauzele pot fi multiple, dar nedepistate si nerezolvate, complicațiile pot duce până la neputința de a mai simți gustul mâncării si chiar de a înghiți.

Vezi toate articolele despre:
graviditatemenopauzărecomandarereflux gastroesofagianremedii

„Parcă am pelin în gură, este un chin să mănânc. Nimic nu-mi priește. Nici nu mai simt gustul mâncării!”, mi-a spus mama într-o zi, după câteva luni de experimentat tot soiul de variante care să-i reducă starea de rău pe care o simțea din ce în ce mai puternic. Ca să tratezi, trebuie să știi cauza. O regulă care își merită notorietatea, dar care presupune investigații multe și atent făcute.

Un gust persistent modificat în gură este cunoscut din punct de vedere medical ca disgeuzia. Amărăciunea, gustul metalic sau chiar sărat, ea le provoacă. Descris ca fiind neplăcut și chinuitor, gustul modificat poate dura mult timp, iar una dintre cauze poate fi uscăciunea gurii. Cunoscută și sub numele de xerostomie, ea apare atunci când gura nu produce suficientă salivă. Știați că digestia începe în gură și că, fără o producție adecvată de salivă, poate fi dificil să digerați alimentele așa cum ar trebui? Dr Axe ne explică: „Saliva conține două enzime digestive esențiale: amilaza, care descompune amidonul, și lipaza linguală, care descompune grăsimile care ajută la digestie. Atunci când există o lipsă de salivă, iritația gurii, boala gingiilor, cariile dentare, infecțiile, respirația urâtă și digestia slabă sunt posibile”. Deși este adesea un efect secundar normal al îmbătrânirii, xerostomia poate fi, de asemenea, cauzată de anumite medicamente, consumul de tutun, o boală autoimună, cum ar fi sindromul Sjögren, radiații și chimioterapie. În plus, o gură uscată poate stimula apariția a numeroase alte provocări, greu de suportat. Este posibil ca alimentele să nu aibă gust, așa cum îl știai în trecut, mestecarea lor poate fi un chin, la fel și înghițirea alimentelor uscate. Uneori, xerostomia poate împiedica și vorbirea.

Probleme dentare

Slaba igienă dentară poate provoca, de asemenea, un gust amar în gură. Pe lângă o periere corectă, constantă, folosirea unui răzuitor de limbă poate ajuta la eliminarea simptomelor. Una dintre cele mai frecvente surse de bacterii din gură este partea din spate a limbii, aceeași parte care tinde să fie deosebit de sensibilă la gusturile amar și acru. Într-adevăr, s-a demonstrat că utilizarea răzuitoarei pentru limbă este cu aproximativ 50% mai eficientă decât simplul periaj. Iar o apă de gură antibacteriană, folosită între periaje, poate ține la distanță mulțimea de bacterii care se adună în cavitatea bucală.

Graviditate

Un gust amar sau metalic în gură este o plângere des întâlnită în timpul primului trimestru de sarcină. Hormonii din organism fluctuează în cazul viitoarelor mămici. Această variație poate afecta simțurile, ceea ce poate provoca pofte specifice și poate face ca unele alimente sau mirosuri să pară dezgustătoare. Se întâmplă, adesea, ca ele să simtă un gust metalic, amar sau acidulat în gură. Lucru enervant, dar, de obicei, dispare mai târziu în timpul sarcinii sau după naștere.

Menopauză

Femeile care trec prin menopauză pot avea, de asemenea, un gust amar în gură. Explicația poate veni din nivelurile tot mai scăzute de estrogen din organism, care pot duce, de altfel, la o afecțiune secundară, cum ar fi sindromul de arsură a gurii. Cauza? Saliva insuficientă.

Reflux gastroesofagian

Indigestie acidă, regurgitare acidă ori arsură digestivă, toate denumesc același lucru: reflux. Altfel spus, conținutul din stomac se întoarce în esofag, provoacă acidul stomacului și irită mucoasa esofagului. Boala de reflux gastroesofagian se produce atunci când relaxarea sfincterului esofagian inferior se realizează într-un moment nepotrivit și nu în cel al înghițirii alimentelor. Rămas deschis pentru o perioadă îndelungată, acizii gastrici au cale liberă. Se îndreaptă spre esofag, uneori ajungând la gură. Iar efectele nu întârzie să apară. Gustul amar sau acru se instalează și se agravează de cele mai multe ori la scurt timp după masă.

În plus, aceste sucuri gastrice pot modifica pH-ul cavității bucale, care permite proliferarea bacteriilor producătoare de sulf. Pe măsura ce bacteriile digeră particulele de alimente excesive și celulele din interiorul gurii, ele produc compuși volatili de sulf, care pot duce nu numai la un gust neplăcut, ci și la respirația urât mirositoare. Un studiu realizat în 2007 a constatat că 55% dintre pacienții care suferă de reflux gastrointestinal au experimentat și respirația urât mirositoare, strâns legată de apariția arsurilor la stomac și a gustului acru. Regurgitarea sucurilor poate fi cu atât mai periculoasă, cu cât atacă și smalțul dinților, ducând până la descompunerea lor.

Stresul și anxietatea

Vă vine să credeți că stresul și anxietatea pot altera simțul gustului? Apare senzația de gură uscată și, implicit, amărăciune în gură. Ca și celelalte simțuri ale noastre, gusturile sunt direct legate de nervii creierului. Deteriorarea nervilor poate provoca o schimbare în modul în care o persoană experimentează gusturile.

Medicamente și suplimente orale

Gustul amar poate apărea și în urma folosirii unor medicamente, suplimente ori chiar a unor  tratamente medicale. Substanțele din anumite antibiotice ori din unele medicamente cardiace sunt excretate în salivă, iar gustul ciudat, care-ți amărăște gura, apare imediat. Procesate de sistemul digestiv, amăreala se diminuează. Și infecțiile sinusale sau răcelile pot fi însoțite de un gust amar în gură. În timpul acestor boli, organismul trimite proteine inflamatorii pentru captarea celulelor nocive. Aceste proteine pot afecta, de asemenea, limba și mugurii gustativi, ceea ce ar putea face ca o persoană să aibă în gură un gust mai amar decât cel normal. Gustul metalic, nesuferit și supărător, poate fi și efectul unei cantități prea mari de vitamina D în organism, dar și al unui deficit de vitamina B12 sau de zinc.

Cum reșim să eliminăm gustul greu de suportat din gură?

  • Mestecați gumă fără zahăr pentru a menține saliva în mișcare în gură.
  • Beți multe lichide pe parcursul zilei.
  • Clătiți gura cu o linguriță de bicarbonat de sodiu adăugată într-un un pahar de apă.
  • Consumați alimente murate în oțet. Ajută la contracararea gustului și la activarea salivării.
  • Evitați factorii de risc pentru refluxul acid, cum ar fi consumul de alimente grase sau condimentate și reducerea sau eliminarea tutunului și a alcoolului. Alimentele acide, roșiile și citricele nu ar trebui să vă mai ademenească în nici un fel. Un „jurnal alimentar“, în care să notați toate alimentele care vă fac rău, poate fi cheia spre rezolvarea problemei. ”Vinovatele” vor trebui scoase din meniul zilnic.

De asemenea, mesele să fie sub formă de gustări, pentru ca acidul secretat să nu fie în cantități mari. De asemenea, n-ar fi rău să slăbiți puțin. Persoanele supraponderale, fiind predispuse să dezvolte această afecțiune, riscă să simtă și amărăciune în gură. În plus, un studiu din 2005 sugerează că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați ”reduce semnificativ expunerea la acidul esofagian distal”. Piedică împotriva refluxului și implicit a gustului amar, ce poate să apară în gură, este și poziția pe care o adoptați la somn. Sprijiniți-vă corpul de perne, căci o poziție înclinată reduce efectele refluxului.

Vizita la medic însă este obligatorie. Nu trebuie ocolit medicul stomatolog, dacă suspiciunea cade asupra problemelor dentare. Endocrinologul, dacă gustul amar este asociat cu diabetul zaharat sau reumatologul, dacă există riscul de a avea sindrom Sjögren.

Să-ți simți zi de zi gura chinuită de o amărăciune groznică, să uiți gustul savuros al mâncării din cauza ”metalului” din gură nu-i lucru de lăsat în pace. Remedii există. Folosite cu hotărârea și răbdarea omului dornic să-i fie bine, ele își vor face efectul. Jean Jacques Rousseau are aceeași credință: „Cine poate răbda, acela merge înainte. Răbdarea este amară, dar rodul său este dulce”.

Surse:

www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/dental-oral-health/metallic-taste-in-your-mouth/

draxe.com/dry-mouth/

www.medicalnewstoday.com/articles/321175.php

ultradex.co.uk/sour-taste-in-your-mouth-causes-and-solutions/

www.healthline.com/health/bitter-taste-in-mouth

Etichete articol:
graviditatemenopauzărecomandarereflux gastroesofagianremedii
Articolul anterior
Oxigenul hiperbaric salvează vieți!
Articolul următor
Cine sunt vinovații din spatele clipitului des?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: