Sănătatea oaselor este un motiv serios de îngrijorare pentru toate vârstele, nu doar pentru persoanele de vârsta a treia. Densitatea osoasă este considerată un indicator al sănătății și vigurozității sistemului osos. Vârful calității densității osoase este atins în jurul vârstei de 30 de ani, după care începe să se producă degradarea treptată. Rapiditatea cu care se desfășoară acest declin variază în funcție de starea de sănătate, dietă, stil de viață și factori genetici.
Cum influențează dieta sănătatea oaselor?
Deși dieta este considerată drept factor esențial în sănătatea osoasă, informațiile legate de alimentele care sunt de ajutor devin oarecum neclare. Chiar dacă lactatele sunt considerate o sursă de calciu pentru oase, unele studii recente au descoperit că lactatele nu ar fi suficiente pentru a proteja oasele de fracturi. Fructele și legumele nu au fost gândite ca alimente importante pentru sănătatea oaselor, însă un nou studiu arată că acestea pot fi factori-cheie în protejarea sistemului osos împotriva efectelor nocive ale unei diete nesănătoase.
Cum este implicat pH-ul în sănătatea sistemului osos?
Corpul nostru păstrează sângele într-un echilibru fragil acid – bază. Atunci când o persoană consumă prea mulți compuși acizi, organismul echilibrează cu compușii din sânge necesari pentru readucerea pH-ului la normal. De asemenea, se folosesc și rinichii pentru a elimina unii compuși acizi în cadrul procesului de alcalinizare a pH-ului.
Oasele sunt considerate un depozit de compuși alcalini, ce pot fi folosiți, de asemenea, pentru a echilibra aciditatea din sânge. În anumite cazuri de aciditate ridicată, organismul poate descompune oasele pentru a echilibra direct acidul cu substanțe alcaline. Organismul nostru sacrifică partea osoasă, întrucât pH-ul scăzut poate fi fatal. Dacă dieta noastră corectează acest echilibru, osul este apoi reconstruit și nu există pierderi de masă osoasă.
Studiu: Pot îmbunătăți fructele și legumele sănătatea oaselor?
Dacă dieta noastră nu este una corespunzătoare, oasele continuă să fie sacrificate pentru menținerea în limite normale a pH-ului. Un grup de cercetători a realizat un studiu în care încearcă să răspundă la întrebarea dacă pot ajuta compușii alcalini de potasiu din fructe și legume la combaterea acidității, fapt ce ar îmbunătăți sănătatea oaselor.
Pentru a studia impactul compușilor alcalini din dietă, cercetătorii au adunat date de la o mare varietate de studii despre sănătatea sistemului osos. Ei au folosit markerii de defalcare osoasă prezenți în sânge și urină, precum și studii directe ale densității osoase pentru a indica sănătatea oaselor afectate de compuși precum citratul de potasiu sau bicarbonatul de potasiu. Majoritatea rezultatelor au arătat că o creștere a unuia dintre cei doi compuși în dietă, fie prin intermediul suplimentelor, fie prin intermediul fructelor și legumelor, contribuie la scăderea incidenței defalcării oaselor.
Așadar, înlocuirea surselor comune de acizi din dietă (cum ar fi carnea sau cerealele) cu mai multe fructe și legume ar putea ajuta la menținerea oaselor puternice și sănătoase, chiar pe măsură ce înaintezi în vârstă.