Răceala nu este o bucurie pentru nimeni, cu atât mai mult pentru femeile însărcinate. Există peste 200 de virusuri care pot cauza o răceală, o viroză a tractului respirator, iar gravidele fac parte din categoria persoanelor la risc, adică cele mai vulnerabile la contractarea unei astfel de infecții virale. „Perioada de sarcină este una de schimbări importante pentru fiecare femeie care trăiește bucuria de a fi însărcinată și este bine să se știe că imunitatea gravidei scade pe măsură ce sarcina avansează. Și, deloc de neglijat, este și faptul că în toată perioada de sarcină, răcelile durează ceva mai mult decât în mod obișnuit, tot din cauza faptului că imunitatea gravidei este mai scăzută”, ne-a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.
Febra, semnal de alarmă
Ca orice răceală, primele simptome ce apar și în timpul sarcinii sunt nas înfundat, senzația de „arici” în gât și durere în gât, strănuturi dese, dureri ușoare de cap, senzația de durere în tot corpul, transpirație. La acestea se pot adăuga, sau nu, stările febrile. Dacă manifestările nu sunt însoțite de febră, tratamentul este simplu și este compus din cât mai multe lichide, fructe și legume, vitamina C și multă odihnă. Dacă apare febra, precizează dr. Vythoulkas, „lucrurile devin complicate și este necesar să fie anunțat medicul care urmărește evoluția sarcinii. Apariția febrei în timpul primului trimestru de sarcină poate să aducă după sine complicații pentru făt, primele săptămâni de viață fiind mai delicate pentru bebe. În nici un caz, nu se recomandă automedicația în cazul gravidelor, pentru că pot face mai mult rău decât bine”.
Trebuie reţinut însă că febra este până la urmă un mecanism de apărare a sistemului imunitar. Ea poate fi combătută printr-o hidratare corectă, foarte importantă în perioadele de răceală. Nu trebuie uitat faptul că prin transpiraţie se elimină toxinele din organism, acesta fiind un alt proces natural de autovindecare.
Banalul sirop de tuse are efecte adverse asupra fătului
Probleme pot să apară atunci când febra crește peste 38,5 grade, mai ales în primul trimestru, fiindcă, așa cum reamintește dr. Vythoulkas, poate duce la oprirea sarcinii din evoluție sau la diverse malformații ale fătului. Tocmai de aceea, vizita la medic este absolut necesară. Viitoarele mame trebuie să nu uite că, pe toată perioada celor nouă luni de sarcină, medicamentele luate fără recomandarea medicului pot înclina balanța mai degrabă către riscuri decât beneficii. Dr. Andreas Vythoulkas subliniază că „gravidele nu au voie să ia niciun fel de tratament fără acordul medicului care urmărește sarcina, cunoscut fiind că și un banal ibuprofen, sirop de tuse sau picăturile pentru decongestionarea căilor nazale au efecte adverse asupra fătului din burtică”.
Aliați naturali și siguri în sarcină
Gravidele au la îndemână câteva remedii care le vor ajuta să grăbească procesul de însănătoșire. Printre cele mai cunoscute, recomandate de dr. Vythoulkas, sunt:
- Consumul de ceaiuri (tei, mușețel, mentă) – mai puțin ceaiul negru, despre care se știe că are cofeină;
- Vitamina C – este foarte benefică;
- Soluții saline pentru decongestionarea nazală – se pot cumpăra de la farmacii sau se pot prepara acasă, un sfert de linguriță cu sare dizolvată în 8 ml de apă;
- Hidratarea corespunzătoare cu apă plată, compoturi fără adaos de zaharuri, supe limpezi de legume/carne;
- Odihnă cât mai multă, fie ea și activă – plimbări în aer liber chiar și pe vreme rece, exerciții de respirație, somn odihnitor;
- Inhalații cu uleiuri naturale pentru decongestionarea sinusurilor;
- Gargara cu apă cu sare neiodată pentru durerile în gât.
Măsuri de prevenție
- Evitarea spațiilor publice foarte aglomerate cum sunt marile magazine, stațiile de transport în comun, spațiile publice în general – în care expunerea este foarte mare.
- Includerea în dietă a cât mai multe legume și fructe proaspete pentru a aduce organsimului un plus de vitamine și minerale.
- Evitarea contactului cu persoane deja bolnave.