Bun găsit, dragii mei! Pentru că suntem în sezonul răcelilor și pentru că nu reușim de fiecare dată să facem diferența între un tratament corect și un obicei din bunici sau un mit, m-am gândit să încerc să fac puțină lumină. ”Dacă ieșim cu părul ud în frig, răcim” sau ”orice am face, răceala tot în 7 zile trece!” Sunt aceste afirmații adevărate sau sunt doar mituri? Vă spun imediat!
Trebuie să mănânc mai mult când sunt răcit, ca să mă vindec! Această afirmație este falsă, cu toate că bunicile noastre ne sfătuiau să facem asta, ca să prindem putere! Atunci când suntem răciți nu prea avem poftă de mâncare, iar organismul știe el ce face. Are nevoie de energie pentru a se reface, nu pentru a digera cantități uriașe de alimente. Dacă ne hidratăm corespunzător și consumăm alimente puține, dar nutritive, este suficient!
Cu tratament sau fără, răceala trece tot în 7 zile trece! Nu este adevărat! Dacă acționăm de la primele simptome, putem scurta durata și intensitatea răcelii. Ajutați sistemul imunitar să devină mai puternic, iar răceala nu își va mai face de cap la voi în organism!
Dacă îmi pun în picioare șosete îmbibate cu oțet, îmi scade febra! De data aceasta, remediul bunicii este adevărat! Un studiu publicat în 2012 a demonstrat că oțetul este mai eficient în scăderea temperaturii decât compresele cu apă rece. Cu toate acestea, unii pediatri ne spun că oțetul nu ar trebui să intre în contact cu pielea sensibilă a bebelușilor și copiilor, cu atât mai puțin să le aplicăm frecții cu oțet. Un alt remediu al bunicii este să facem o baie fierbinte și să stăm înfofoliți în pat până transpirăm. Din păcate, virusul răcelii nu părăsește corpul prin transpirație, deci acest obicei este doar un mit.
Răceala nu este contagioasă decât dacă facem febră! Din nou, afirmația este falsă! Atunci când suntem răciți suntem și contagioși, mai ales în primele 2-3 zile, indiferent dacă avem sau nu febră și putem fi contagioși și fără să avem vreun simptom de răceală, dacă virusul este deja instalat în corpul nostru. Și, dacă aveați impresia că putem răci doar dacă intrăm în contact cu o persoană bolnavă, vă înșelați! Virusul răcelii poate ajunge la noi și prin intermediul suprafețelor sau obiectelor contaminate precum telefon, clanța ușii sau bara de susținere din autobuz. Oare chiar răcim dacă ieșim în frig cu părul ud? Se pare că da! Rinovirusul, cea mai comună cauză a răcelilor, se înmulțește mai repede la temperaturile scăzute din cavitatea nazală. Deci, dacă virusul este deja în organism și ieșim în frig, ne slăbim sistemul imunitar și ajutăm răceala să se instaleze! Așadar, stați la căldurică în sezonul rece!
Iată, dragilor, că bunicile noastre nu ne spun degeaba să nu ieșim cu părul ud în frig sau să ne punem șosete cu oțet în picioare atunci când avem febră. Unele remedii din bătrâni chiar funcționează! Doar trebuie să ne informăm și să știm ce sfaturi urmăm! Să ne revedem sănătoși! Pe curând!