Bun găsit! Ești ținta preferată a țânțarilor? Te întrebi mereu cum să scapi de mâncărimi și de neplăcutele ciupituri? Îți propunem 6 remedii naturale recomandate chiar de specialiști în medicină integrativă din Statele Unite!
Primul pe listă este ceaiul de mușețel. Florile de mușețel conțin substanțe antiseptice, antioxidante și antiinflamatoare. Un singur pliculeț de ceai de mușețel aplicat pe locul unei înțepături de țânțar calmează imediat inflamația. Îl poți folosi chiar și pentru înțepăturile de albină!
Al doilea, poate mai puțin cunoscut, este extractul de hamamelis. Hamamelis este floarea unui arbust nord-american ce grăbește procesul de vindecare, elimină bacteriile și are efect astringent. Tot ce trebuie să faci este să cumperi apă de hamamelis și să o aplici direct pe zona afectată, prin tamponare.
Uleiurile esențiale precum cel de citrice, de mentă, eucalipt, lămâiță, ylang-ylang sau levănțică pot fi și ele eficiente în tratarea înțepăturilor de țânțari. Atenție însă! Uleiurile esențiale nu se aplică în stare pură direct pe piele, ci se dizolvă în ulei de cocos sau de măsline.
Poate nu știai, dar făina de ovăz este bogată în substanțe emoliente și antioxidante ce reduc inflamația, te scapă de mâncărimi și catifelează pielea. Prepară o pastă din făină de ovăz și ceai de mușețel, aplică direct pe ciupiturile de țânțar și îndepărtează cu apă călduță după 15 minute.
Cărbunele activat poate fi și el utilizat cu succes pentru a calma disconfortul cauzat de înțepăturile de țânțari sau alte insecte. Trebuie să amesteci o linguriță de cărbune activat cu o jumătate de lingură de ulei de cocos și să tamponezi zona afectată. Aplică periodic până când senzația de mâncărime dispare.
Ultimul pe lista noastră, oțetul de mere, este un remediu excelent ce calmează mâncărimile și umflăturile provocate de înțepăturile de țânțar. Amestecă apă și oțet de mere în părți egale și tamponează zona afectată. Simplu, nu-i așa?
Așadar, dacă știi că te urmăresc țânțarii peste tot, încearcă să îți protejezi pielea! Dacă totuși nu scapi, poți folosi ceai de mușețel, extract de hamamelis, uleiuri esențiale, făină de ovăz, cărbune activat sau oțet de mere pentru a-ți calma înțepăturile în mod natural!
Să ne revedem voioși și sănătoși! Pe curând!