Sănătate

19 mai: Ziua Internațională a Bolilor Inflamatorii Intestinale

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
boala Crohnboli inflamatorii intestinalecolită ulcerativăinflamațierecomandare

Conform statisticilor globale, peste 5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale, dintre care aproximativ 3 milioane trăiesc în Europa și circa 5000 sunt înregistrate în evidențele medicale din România.
Ziua Internațională a Bolilor Inflamatorii Intestinale, sărbătorită de către organizațiile de pacienți din peste 36 de țări de pe 4 continente, este marcată în fiecare an la data de 19 mai. Grupuri de pacienți din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, 28 de țări europene, Israel, Japonia, Noua Zeelandă și SUA lucrează împreună pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la bolile inflamatorii intestinale.

Principalele boli inflamatorii ale intestinului sunt boala Crohn și colita ulcerativă, două afecțiuni gastrointestinale grave care cauzează inflamație, leziuni și chiar sângerare. Aceste boli au un impact destul de important atât asupra fizicului, cât și a psihicului persoanei în cauză. Nu sunt cunoscute cauzele exacte și nici tratamentul, iar acțiunile din cadrul Zilei Internaționale a Bolilor Inflamatorii Intestinale au ca scop sporirea înțelegerii asupra acestor afecțiuni, precum și încurajarea pacienților în fața durerii și a suferinței cronice.

Știați că?
Bolile inflamatorii intestinale nu sunt contagioase și pot apărea la orice vârstă.
Persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale întâmpină dificultăți în menținerea relațiilor de familie și de muncă.

Eforturile mondiale de sensibilizare și încurajare

Pentru a marca Ziua Internațională a Bolilor Inflamatorii Intestinale 2016, Federația Europeană a Asociațiilor Bolii Crohn și a Colitei Ulcerative, împreună cu alte asociații și organizații-surori din întreaga lume, își unesc eforturile în jurul campaniei de îmbunătățire a calității vieții pentru persoanele ce suferă de boli inflamatorii intestinale, urmărind în același timp și creșterea conștientizării cu privire la aceste afecțiuni. Ca parte a campaniei, autorități locale și regionale din întreaga lume vor lumina clădiri și obiective celebre în culoarea violet. În România, Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) va ilumina clădirea Parlamentului în seara de 19 mai.

Informații despre bolile inflamatorii intestinale

Aceste boli inflamatorii afectează colonul și intestinul subțire, dar pot produce probleme și la nivelul cavității bucale, a esofagului și chiar a rectului. Simptomele provocate pot include crampe abdominale, diaree cu sânge, febră și pierdere în greutate.

Persoanele care suferă de boala Crohn pot experimenta perioade cu simptome severe, urmate de perioade de remisie, care pot varia de la câteva săptămâni până la ani întregi. Boala Crohn are o etiologie incertă. Deși este considerată adesea o boală autoimună, studiile o prezintă mai degrabă ca un rezultat al atacului sistemului imunitar asupra virusurilor inofensive și a bacteriilor, provocând prin inflamație prejudicii la nivelul intestinelor. Din cauza activității inflamatorii cronice, pot fi afectate și articulațiile, ochii, gura și pielea, dar pot apărea și calculi biliari sau pietre la rinichi. Cauzele apariției acestei boli pot fi o combinație a factorilor de mediu, imunitari și bacteriali, ce apare la indivizii susceptibili din punct de vedere genetic. Întrucât nu se poate vorbi despre un tratament, opțiunile ajută doar la ameliorarea simptomelor, menținerea atenuării și prevenirea recidivei.

Colita ulcerativă afectează cel mai adesea partea stângă a colonului (sigmoidul) și rectul, zona afectată putând fi un indicator pentru severitatea bolii. Cauzele exacte nu sunt cunoscute, deși se crede că ar fi produsă de un răspuns anormal al sistemului imunitar la anumite bacterii intestinale, combinată cu predispoziția genetică. Pe lângă simptomele obișnuite în bolile inflamatorii intestinale, pot apărea și scăderea apetitului, anemie, probleme la nivelul ochilor sau boli hepatice. Colita ulcerativă poate fi ușoară, moderată sau severă, având aceleași manifestări atât la copii, cât și la adulți. Tratamentul urmărește diminuarea simptomelor, oprirea episoadelor acute, tratarea complicațiilor (anemie, infecții), prevenirea și întârzierea unor noi faze acute.

    Surse:

  • worldibdday.org/index.html
  • efcca.org/index.php/multimedia/breaking-news/136-world-ibd-day-2016
  • ccfc.ca/site/c.ajIRK4NLLhJ0E/b.7080069/k.531B/May_19__World_IBD_Day.htm
  • iapo.org.uk/events/world-ibd-day-inflammatory-bowel-diseases
  • ccfa.org/
  • ibdbiom.eu/
  • aspiir.ro/
Etichete articol:
boala Crohnboli inflamatorii intestinalecolită ulcerativăinflamațierecomandare
Articolul anterior
Cezariana, asociată cu riscuri de sănătate pe viață pentru copii
Articolul următor
Cum îți pot salva viața dinții de lapte ai copilului tău?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: