Fierul este un nutrient esențial care ajută la îndeplinirea multor funcții în corpul nostru în fiecare zi. Fierul ajută la transportul oxigenului în sânge. Pe lângă prevenirea anemiei, fierul este un nutrient necesar pentru menținerea bunăstării generale, a energiei, imunității și a unui metabolism sănătos. Fierul joacă un rol în multe reacții enzimatice care ne ajută corpul să digere alimentele și să absoarbă nutrienții. Aceste reacții echilibrează, de asemenea, nivelurile hormonale și susțin sănătatea creierului, inimii, pielii, părului, unghiilor.
Printre simptomele deficienței de fier se numără oboseală, slăbiciune, piele palidă, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dificultăți de respirație, imunitate scăzută, ameţeală, probleme cognitive, mâini și picioare reci, dureri de cap.
Cauzele ascunse ale deficienței de fier
Una dintre cauzele principale implicate în deficiența de fier și anemie este starea sistemului gastrointestinal. Acidul gastric scăzut duce la malabsorbția multor nutrienți, inclusiv a fierului și a vitaminelor B, și la sterilizarea necorespunzătoare a alimentelor.
Astfel apar infecții, precum Helicobacte pylori și SIBO (suprapopularea intestinului subțire cu bacterii) care pot interfera cu procesul de absorbție a fierului și a vitaminelor B esențiale pentru globulele roșii sănătoase.
Există dovezi care atestă faptul că fierul scăzut din sânge poate fi, de asemenea, generat de patogeni care îl folosesc pentru supraviețuire. În timpul unei infecții (bacteriene), fierul este depozitat în ficat, splină și măduvă. Acesta este un mecanism de protecție care determină indisponibilitatea fierului pentru bacterii, care au nevoie de acesta pentru a se dezvolta. Fierul devine astfel indisponibil și pentru încorporarea în celulele roșii, rezultând în anemie datorată infecțiilor și care nu se va remedia, până când acestea nu vor fi rezolvate.
În anemia provocată de bolile cronice, nivelul de feritină este crescut ca răspuns la reacția inflamatorie și indică că există infecții și inflamații în corp. De asemenea, indică că organismul încearcă să „ascundă“ fierul și feritina pentru a le ține departe de patogeni.
Chiar și în absența infecțiilor, metabolismul fierului asigură ca acesta să fie puțin accesibil microorgansimelor patogene.
Antibioticele afectează negativ flora intestinală, ceea ce contribuie și mai mult la deficiența de fier și anemie, prin scăderea absorbției.
Absorbția fierului are mare legătură și cu bacteria comensală din intestine, cum ar fi bifidobacteriile și lactobacilii. Studiile au arătat că anumite prebiotice, cum ar fi galactooligozaharidele care hrănesc aceste bacterii benefice, măresc astfel absorbția fierului.
Pe lângă prebiotice, administrarea de probiotice și în special a speciei Plantarum 299 poate fi, de asemenea, o abordare valoroasă pentru creșterea absorbției fierului.
Metalele grele, care se regăsesc acum aproape peste tot în mediul înconjurător, se acumulează în țesuturi vitale (creier, oase, ficat etc.), dezechilibrează funcția organelor, înlocuiesc mineralele nutriționale în activitatea lor biologică, dezechilibrează activitatea enzimatică și creează dezechibru biochimic. Toxicitatea cu plumb și mercur poate contribui la deficiența de fier și anemie, deoarece aceste metale interferează cu absorbția fierului sau cu procesele metabolice care necesită fier.
Despre suplimentarea cu fier
Suplimentarea cu fier nu este recomandată din mai multe motive. Foarte multe forme de fier disponibile în suplimente nu se absorb bine în organism. Fierul este un pro-oxidant puternic, astfel că organismul are câteva mecanisme prin care previne eliberarea fierului liber. În situații în care există un stres oxidativ crescut și activitate crescută a radicalilor liberi (situații frecvente), celulele sunt programate în mod inteligent să degradeze rapid forma heme, pentru a preveni fierul liber să intre în circulație. Suplimentarea cu fier poate să adauge la această activitate pro-oxidantă, mai ales când aceasta nu este legată de proteine. În această situație, suplimentarea cu fier va crește pro-oxidarea. Formele de fier necesare organismului și care sunt metabolizate corect de către organism sunt cele din alimentație, în special produsele de origine animală, cum ar fi ficatul și carnea roșie.
Suplimentarea cu fier atunci când valoarea este scăzută pierde din vedere esențialul și este chiar periculoasă. De exemplu, în cazul anemiei cauzate de infecții sau inflamații, suplimentarea cu fier va oferi „carburant“ pentru patogenii care cauzează infecția. Problema unui nivel scăzut sau ridicat de fier este de natură funcțională în primul rând. Se referă de cele mai multe ori la prezența patogenilor, la un sistem digestiv disfuncțional și la toxicitatea cu metale grele. Acestea trebuie rezolvate în primul rând pentru a determina reglarea nivelului de fier din organism. În condiții de anemie mai serioasă și de lungă durată se pot folosi lactoferina și fierul bisglicinat, concomitent cu acțiunile descrise anterior.
Am încredere că aceste informații îți vor fi de folos să rezolvi pe termen lung deficiența de fier, luând în considerare în primul rând cauzele în profunzime!
Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!