Vitamina D este sintetizată din colesterol sub piele, prin expunerea la soare, sau obținută din alimentație.
Omul modern și deficitul de vitamina D
Este important de luat în considerare că noi, oamenii societății moderne, nu mai petrecem timpul de expunere solară pe care îl petreceau bunicii și străbunicii noștri. În plus, o serie de alți factori contribuie și mai mult la o absorbție deficitară de vitamina D de la soare, cum ar fi:
- Dușul înainte de expunerea la soare care elimină uleiurile naturale ale pielii.
- Norii și clădirile care blochează razele solare.
- Unghiul de la care razele solare ating pământul.
- Ore în afara intervalului 11.00 AM – 2.00 PM, când razele UVB nu se mai pot strecura la fel de bine prin stratul de ozon.
- Dacă nu este iunie, iulie sau august și locuiești la nord de ecuator.
- Hainele care acoperă în totalitate corpul.
- Folosirea cremei solare convenționale, toxice.
Care sunt cele mai bogate surse alimentare de vitamina D?
Referitor la alimente, sursele cele mai bogate ar fi ficatul de cod, organele de animale, lactate, gălbenușuri de ou, ciuperci, alge marine, somon sălbatic și crustacee. Dar dacă, de exemplu, vorbim despre ouă de la găini crescute industrial care nu au văzut lumina soarelui, atunci nici ouăle nu vor avea suficientă vitamina D. Pentru ca sursa de alimente pe care le consumăm să conțină suficiente cantități de vitamina D, aceasta trebuie să fie expusă la rândul ei la razele solare. Carnivorele obțin vitamina D adițională din țesuturile și organele animalelor pe care le vânează. Conținutul de vitamina D va varia în țesuturile de animale, în funcție de câtă vitamina D au obținut din razele solare și hrană. Peștele, spre deosebire de celelalte animale, nu răspunde la razele solare și în schimb se bazează pe vitamina D din fitoplancton și alți pești. Astfel, peștii de acvacultură crescuți în mod industrial pot fi deficienți în acest nutrient esențial.
Așadar nu prea ne mai putem baza doar pe alimentație, mai ales dacă nu este variată, neprocesată și de calitate. De asemenea, nevoia de vitamina D a organismului crește odată cu vârsta mai înaintată.
În concluzie, extrem de multe persoane în prezent pot avea o deficiență de vitamina D și să nu știe acest lucru, mai ales dacă nu se testează și mai ales dacă au și alte afecțiuni și dezechilibre în corp care influențează un nivel scăzut de vitamina D. În acest fel, și imunitatea va avea de suferit.
Care sunt funcțiile vitaminei D în corp?
Vitamina D are foarte multe funcții în corp și voi enumera doar câteva:
- Este necesară pentru absorbția și utilizarea calciului și fosforului.
- Are proprietăți anticancerigene.
- Sănătatea sistemului osos.
- Reducerea inflamației.
- Reglarea tensiunii arteriale.
- Reglarea secreției de insulină.
- Funcția creierului, stările de dispoziție, antidepresivă.
- Modularea sistemului imunitar.
Vitamina D și imunitatea
Iar în ce privește sistemul imunitar, este implicată în modularea acestuia și produce mai mult de 200 de peptide antimicrobiene pentru lupta împotriva infecțiilor, în special virale și bacteriene. Oare de ce cele mai multe infecții virale se produc în sezonul rece, când nivelul de vitamina D este și mai scăzut?
Un nivel scăzut de vitamina D a fost corelat cu:
- risc crescut de infecții cu Covid;
- sindromul de detresă respiratorie acută, care a fost prezent cu multe infecții cu Covid;
- infecții cronice;
- boli autoimune;
- osteoporoză;
- fibromialgie;
- neuropatie;
- infertilitate;
- migrene menstruale;
- cancer;
- depresie;
- boală Parkinson și Alzheimer;
- dinți strâmbi și încălecați;
- miopie;
- probleme comportamentale.
Cum se stabilește doza de vitamina D?
Forma activă de vitamina D este prezentă în organism timp de doar 2-3 săptămâni, deci corpul are nevoie de o sursă continuă pentru a-și menține rezervele. Din fericire, există posibilitatea suplimentării cu vitamina D3, cât și cu co-factorii acesteia pentru o mai bună absorbție. Dozaje de 2.000 – 5.000 UI/ zi sunt cele mai frecvente, dar se folosesc și terapii cu până la 40.000 UI/zi. Desigur că numai în urma testării vitaminei D din sânge (markerul 25 hidroxivitamina D și forma activă 1,25-(OH)2 vitamina D), prin monitorizare și o analiză corectă, funcțională și integrativă a stării tale de sănătate se poate stabili mai exact dacă ai nevoie de doze mai mari sau mai mici.
Sper ca aceste informații să-ți fie de folos! Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul de YouTube! Sănătate și pe curând!