Sănătate integrativă, Video

Cum prevenim deficiența de enzime? O cauză comună în toate afecțiunile – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și azi îți voi vorbi despre importanța enzimelor pentru sănătate și longevitate! Enzimele sunt substanțe care fac viața posibilă și care  se regăsesc în alimente naturale, neprocesate, „vii”, cât și în organismele noastre.

Vezi toate articolele despre:
dietădigesthelpdigestieenzimevideo

Enzimele sunt „forța de muncă” a organismului. Fără acestea, reacții chimice nu ar putea avea loc, iar hormonii, mineralele și vitaminele nu și-ar putea efectua funcțiile. Se estimează că există sute de mii de enzime în organism, fiecare având diferite funcții. Doar câteva dintre funcțiile enzimelor sunt:

  • Digerarea alimentelor la o dimensiune care să permită absorbția în sânge
  • Coagularea sângelui
  • Atașarea fierului de celulele roșii ale sângelui
  • Atacarea materialelor reziduale din sânge și pregătirea pentru eliminare

Când ne naștem, obținem o rezervă limitată de enzime. Pe perioada vieții, pe măsură ce enzimele își efectuează funcțiile în corp, sunt distruse și eliminate din organism. Gătirea alimentelor la temperaturi ridicate, consumul alimentelor procesate, pline de chimicale, consumul de alcool, medicamente și droguri au toate un efect devastator asupra rezervelor de enzime din corp. Răcelile frecvente, febra, cât și expunerea la extreme în temperatura de mediu contribuie, de asemenea, la diminuarea rezervelor.

Planul Naturii este ca enzimele să poarte o mare răspundere în organism. Dacă enzimele din alimente participă la funcțiile metabolice, atunci potențialul enzimatic poate oferi mult mai mult celor câteva sute de enzime metabolice care pun în funcțiune organismul.

Gândește-te la acest lucru așa cum te gândești la un cont bancar: dacă nu este alimentat continuu cu bani, poate deveni „deficient“ în mod periculos…

Deci când sunt consumate, enzimele din alimentele crude participă în mod semnificativ la digestie, scăzând așa-zisa „presiune” sau „povară” asupra organismului. Dar temperaturile înalte distrug enzimele și forțează organismul să producă o cantitate și mai mare, rezultând astfel într-o mărire substanțială a pancreasului. În acest fel, corpul nu mai este capabil să producă o cantitate adecvată de enzime metabolice pentru a repara organismul și a lupta împotriva bolilor. Pe scurt, cu cât rezerva de enzime este mai scăzută, cu atât și viața este mai scurtă!

Glandele și organele principale, inclusiv creierul, sunt cele mai afectate din cauza efortului asupra sistemului digestiv care trebuie să apeleze constant la rezerva de enzime metabolice. Pancreasul se inflamează pentru a face față cererii de sucuri pancreatice, în timp ce alte glande se adaptează și ele în mod anormal, iar creierul chiar își micșorează mărimea din cauza unei alimentații exclusiv gătite, procesate și supra-rafinate.

Cum asigurăm un necesar suficient de enzime în dietă?

Multe alimente crude conțin enzime, dar cele mai mari cantități se regăsesc în: măsline proaspete, miere crudă, germeni, struguri, curmale și smochine proaspete, banane, avocado, papaya, ananas, kiwi, mango și cereale germinate, alune, nuci și semințe hidratate în apă.

Lactatele crude (în special cele fermentate) și alimentele fermentate sunt de asemenea bogate în enzime. Oțetul de mere crud conține enzime, cât și uleiul de măsline de calitate bună, deci acestea sunt o alegere înțeleaptă pentru prepararea salatelor și pentru marinare.

Grăsimile crude, negătite (cum ar fi slănina) conțin lipază, o enzimă care ajută la digerarea grăsimilor și care se regăsește în mari cantități în toate alimentele crude cu cantitate mare de grăsime. Este altă modalitate benefică de a suplimenta cantitatea de enzime în corp, așa cum este și consumul cărnii crude și al peștelui crud.

Murăturile în saramură conțin, de asemenea, o bună cantitate de enzime, cât și soia fermentată (cum este miso și natto), singura formă acceptabilă de consum al soiei. Carnea care a fost marinată și măturată cere mult mai puțin efort din partea sistemului digestiv datorită acestei „pre-digerări” efectuată de enzime.

Înmuierea și germinarea (în cazul cerealelor, alunelor, semințelor, nucilor) măresc activitatea enzimatică și dezactivează inhibitorii de enzime. Dacă aceștia nu sunt dezactivați, vor pune o povară suplimentară asupra sistemului digestiv.

Toate enzimele sunt dezactivate la o temperatură în mediu lichid de 48 de grade Celsius și la o temperatură de 65 de grade Celsius în mediu uscat.

Ca regulă generală, este logic și foarte benefic să încercăm încorporarea alimentelor crude, „vii”, fermentate sau germinate în alimentație și să suplimentăm cu enzime atunci când consumăm mâncare gătită sau când alimentele crude pe care le consumăm nu au conținut suficient de enzime.

Asigură-te că gătești alimentele la foc mic, lent, fără a le arde, astfel este permisă păstrarea nutrienților; de asemenea, adaugă uleiurile presate la rece la sfârșit, când mâncarea este gata gătită. Gătirea lentă nu este numai sănătoasă, este și mult mai gustoasă!

Am încredere că aceste informații te vor ajuta să iei în considerare importanța enzimelor pentru sănătatea ta și să consumi mai multe alimente bogate în enzime, cât și suplimente de calitate.

Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
dietădigesthelpdigestieenzimevideo
Articolul anterior
Alimente și suplimente pentru bună-dispoziție – VIDEO
Articolul următor
Cum și cui îți încredințezi viața? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Sănătate integrativăVideo