Sănătate integrativă, Video

Ce este inflamația gastrointestinală? Cauze și soluții – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și azi voi vorbi despre inflamație, un termen atât de complex și despre care cu siguranță ai auzit până acum! Dar ce înseamnă mai exact atunci când ți se spune că „ai inflamație în organism“? Aceasta nu se referă la inflamația acută, care este un răspuns sănătos și normal al organismului și se întâmplă atunci când ai o rană, infecție. Pe măsură ce te vindeci, inflamația acută va dispărea.

Vezi toate articolele despre:
colondietăHipoaciditateleaky gutstresvideo

Dar inflamația cronică este o inflamație pe termen lung, care are multipli factori declanșatori. Inflamația cronică înseamnă că organismul tău reacționează în mod constant, ceea ce duce la simptome cronice și probleme cronice de sănătate.

Când vorbim despre inflamația intestinală, vorbim despre inflamația cronică care îți afectează intestinul și microbiomul intestinal. Deoarece intestinul este conectat la întregul corp, inflamația cronică a intestinului crește, de asemenea, riscul de simptome cronice și probleme de sănătate în alte părți ale corpului, cum ar fi sistemul imunitar, creierul, pielea, nivelul de energie și starea generală de bine.

Simptomele inflamației intestinale pot include: dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, scaun neobișnuit, pierderea poftei de mâncare, probleme de greutate corporală, poftă de zahăr, energie slabă și oboseală.

Inflamația intestinală poate duce, de asemenea, la simptome care nu sunt legate de intestin, cum ar fi: ceața mentală, migrene, probleme de piele, articulații dureroase, alergii, modificări menstruale.

Cauzele inflamației intestinale

Sindromul intestinului hiperpermeabil

Sindromul intestinului permeabil se dezvoltă atunci când bariera intestinală devine hiperpermeabilă. În circumstanțe normale, bariera intestinală are mici orificii în ea. Sunt suficient de mari pentru a permite trecerea apei și a nutrienților, dar sunt prea mici pentru ca invadatorii să intre în sânge. Cu toate acestea, din cauza inflamației cronice, a unei alimentații proaste, a alegerilor necorespunzătoare de stil de viață, a expunerii la toxine sau a stresului cronic, aceste deschideri pot deveni mai mari și se dezvoltă acest intestin permeabil. Aceasta înseamnă că microbii, particulele alimentare nedigerate și toxinele pot scăpa acum în fluxul sanguin. În timp ce inflamația cronică este una dintre cauzele și declanșatorii de bază ale sindromului de intestin permeabil, sindromul de intestin permeabil alimentează, de asemenea, inflamația cronică, creând un cerc vicios.

Dieta inflamatorie

Consumul unei diete inflamatorii bogată în zahăr rafinat, ulei rafinat, ingrediente artificiale, aditivi, gluten, alimente procesate este una dintre cauzele comune ale oricărei inflamații cronice, inclusiv inflamația intestinală. În timp, apar sensibilități/ reactivități alimentare care au un răspuns întârziat.

Atunci când consumi des alimente la care ești sensibil  vei experimenta inflamație cronică și simptome cronice fără să îți dai seama că este cauzată de alimentele pe care le consumai zilnic. Cele mai comune includ glutenul, lactatele, porumbul, soia, leguminoasele, crustaceele și ouăle.

Stresul cronic, somnul, exercițiile fizice

Stresul cronic și somnul de slabă calitate sunt doi factori majori ai stilului de viață care pot crește inflamația cronică în corp și, prin urmare, cresc riscul de inflamație intestinală. Un stil de viață sedentar poate crește moleculele inflamatorii din intestin, în timp ce exercițiile fizice pot îmbunătăți microbiomul intestinal și pot reduce inflamația. Întreruperea ritmului circadian natural al organismului sau a ciclului somn-veghe poate perturba sănătatea microbiomului intestinal, poate determina creșterea bacteriilor intestinale inflamatorii și crește riscul de sindrom de intestin permeabil.

Nivelurile scăzute de acid din stomac

Acidul din stomac este important pentru dezinfecția și uciderea microbilor și pentru optimizarea digestiei. Atunci când nu există suficient acid gastric, apare creșterea microbiană excesivă, digestie proastă în special a proteinelor, deficiențe de nutrienți și  inflamație intestinală.

Fluxul biliar slab și producția de enzime pancreatice

Bilă este produsă de vezica biliară și ajută la digerarea grăsimilor. Cu toate acestea, este importantă pentru digestia generală și pentru sănătatea intestinală. Enzimele pancreatice sunt secretate de pancreas pentru a descompune grăsimile, proteinele și carbohidrații. Problemele atât cu fluxul biliar, cât și cu producția de enzime pancreatice pot duce la inflamarea intestinului.

Infecțiile intestinale

Infecțiile cu Helicobacter pylori, paraziți, ciuperci, bacterii și virusuri modifică microbiomul intestinal și  pot crește riscul de inflamație intestinală.

Medicamentele

Utilizarea excesivă a anumitor medicamente poate crește riscul de inflamație intestinală. Unele dintre acestea sunt antibioticele, inhibitori ai pompei de protoni, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și contraceptive orale.

Markeri de sânge pentru inflamație

Cu ajutorul unei interpretări funcționale și integrative a analizei de sânge se pot detecta mulți indicatori ai inflamației. Analiza corespunzătoare a markerilor CRP, feritină, stării glicemice și enzimelor hepatice sunt relevante în acest sens.

Soluții pentru reducerea inflamației intestinale

  • Dieta antiinflamatoare
  • Rezolvarea sindromului de intestin hiperpermeabil
  • Restabilirea nivelului de acid gastric
  • Restabilirea funcției vezicii biliare și a ficatului
  • Eliminarea infecțiilor
  • Evaluarea și monitorizarea inflamației cu analiză funcțională de sânge

Am încredere că aceste informații îți vor fi  de folos și te vor ajuta să detectezi din timp eventuale probleme inflamatorii, pentru a preveni afecțiuni serioase!

Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
colondietăHipoaciditateleaky gutstresvideo
Articolul anterior
10 semnale de alarmă pe care ni le dă corpul – VIDEO
Articolul următor
Colina și de ce ai nevoie de alimente bogate în colesterol? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Sănătate integrativăVideo