Este într-adevăr necesar să elimini anumite alimente problematice atunci când dorești să reduci inflamația în organism, pentru a „stinge focul“ și a-ți îmbunătăți starea.
Eliminarea alimentelor alergene
Cu toate acestea, poți constata că, după ce elimini alimentele alergene, începi să reacționezi la alimente noi, în cadrul dietei tale deja restricționate. Reacțiile pot fi date de o varietate de simptome, printre care probleme gastrointestinale, stare de oboseală, dureri de cap, erupții cutanate, dureri articulare, stări proaste de dispoziție. Lista de alimente pe care le poți mânca scade și se reduce la consumul acelorași alimente de mai multe ori, și te întrebi probabil de ce simptomele tale nu se îmbunătățesc. Am lucrat cu persoane care au urmat o dietă foarte restrictivă când am început colaborarea, dar simptomele lor digestive nu s-au îmbunătățit și nici sănătatea lor.
De ce reacționezi la aproape tot ce mănânci?
Este important să înțelegi de ce reacționezi la aproape tot ceea ce mănânci, chiar și la multe dintre alimentele sănătoase, cum ar fi legumele și carnea. Poate fi foarte frustrant! Adesea, problema nu este mâncarea (cu excepția cazului în care este vorba despre alimente toxice, procesate), ci în schimb, cauza principala este un sistem imunitar hipersensibil și disfuncțional.
Ce înseamnă toleranța orală?
Un concept important, numit toleranță orală, te va ajuta să ajungi la cauza primară a multiplelor tale alergii alimentare.
Deci, cum putem restabili toleranța orală și să ne calmăm sistemul imunitar care reacționează excesiv? Voi menționa câteva dintre cele mai importante acțiuni care trebuie întreprinse.
Leaky gut: când peretele intestinului devine supra-permeabil
„Leaky gut“ – sindromul intestinului supra-permeabil este extrem de comun în societatea modernă și constituie cauza multor probleme de sănătate. Peretele intestinului este semi-permeabil; permite doar anumitor particule să pătrundă în circulația sanguină și blochează alte componente indezirabile, cum ar fi toxine și particule nedigerate de alimente. Când joncțiunile membranei intestinului se lărgesc însă, aceste componente toxice pătrund în circulația sanguină, unde nu sunt recunoscute de către organism, iar sistemul imunitar reacționează, generând anticorpi pentru protecție, dar și un atac împotriva celulelor sănătoase.
Cum se rezolvă leaky gut?
Cum rezolvăm această problemă? Câteva acțiuni importante în acest proces sunt: urmarea unei alimentații corecte pentru tipul metabolic și evitarea alimentelor reactive, a antibioticelor, antiinflamatoarelor, antiacidelor, eliminarea patogenilor intestinali, și în final reinocularea cu bacterii benefice (probiotice). Deosebit de importantă este și restabilirea unui nivel normal de acid gastric în stomac și o funcție bună a fierei.
Capcanele unei diete restrictive
Una dintre capcanele de a consuma o dietă foarte restrânsă este aceea că pierzi diversitatea bacteriilor intestinale sau a microbiomului intestinal. Cercetările au arătat că o bogată diversitate a microbiomului intestinal este esențială pentru menținerea toleranței orale. Așadar trebuie să te asiguri că mănânci cantitatea și diversitatea adecvată de fibre și alimente prebiotice pentru organismul tău.
Un factor-cheie în pierderea toleranței orale este dat de celulele dendritice, celule imune. Ele devin deosebit de hiperactive atunci când întâlnesc proteine care nu sunt bine digerate. Aceste proteine nedigerate sunt considerate ca fiind deosebit de periculoase de către sistemul imunitar, care declanșează o reacție.
Ai grijă de digestie!
Tendința lor de a fi hiper-reactive poate fi rezolvată prin asigurarea unei bune digestii a proteinelor (folosind acid clorhidric și enzime digestive ca suplimentare) și un nivel bun de vitaminele A, D, E, K, diversitate intestinală și un microbiom sănătos, un nivel corespunzător al glutationului, rezolvarea disfuncției glandelor suprarenale și a infecțiilor ascunse de la nivel gastrointestinal.
Rolul ficatului în gestionarea toleranței orale
De asemenea, compuși toxici în ficat și funcția slabă de detoxifiere a ficatului pot duce la un răspuns inflamator. Deci, pentru unii oameni, gestionarea toleranței orale depinde de susținerea funcției hepatice și de detoxifiere. Câteva acțiuni benefice în acest sens sunt includerea alimentelor cu rol de detoxifiere și susținere a funcțiilor hepatice, cum sunt anghinarea, sfecla roșie, rucola și cruciferele, dar și nutrienți cum ar fi vitaminele B, C, berberină, glutation, armurariu și multe altele, în funcție de fiecare caz în parte.
Legătura dintre leaky gut și reacțiile la histamină
Nu este neobișnuit ca persoanele care au pierdut toleranța orală la proteinele alimentare să experimenteze reacții la histamină. Pe lângă evitarea alimentelor bogate în histamină, există și compuși naturali care pot calma reacțiile histaminei, precum quercetina. Dar reține că repararea intestinului supra-permeabil (leaky gut) este de fapt cea mai bună modalitate de a preveni și chiar de a elimina reacțiile la histamină.
Clinicienii observă că rata pierderii toleranței orale crește dramatic în rândul oamenilor. Așadar este momentul să acționezi acum pentru o vindecare reală și de lungă durată!
Sper ca aceste informații să-ți fie de folos! Sănătate și pe curând!