Într-o lume plină de pesticide dăunătoare, cum poate un agricultor local să-și crească plantele de care are nevoie și să păstreze dăunătorii departe în mod natural? Din fericire, există mai multe alternative pe care le poți folosi pentru a ține la distanță insectele care ar putea distruge plantele.
Usturoiul, menta și ardeiul iute – ingrediente ideale
Ieftin, natural și non-toxic, usturoiul este varianta naturală perfectă prin care poți ține dăunătorii departe de plantele tale. Poți planta usturoi în grădină pentru a ține departe termitele, furnicile, omizile, musculițele, viermii, gândacii și melcii. De asemenea, aproape toate plantele aromatice cum ar fi menta, busuiocul, cimbrul sunt foarte bune pentru alungarea dăunătorilor din grădina ta. Nu în ultimul rând poți cultiva ardei iute roșu pentru a-ți condimenta mâncarea și pentru a scăpa de dăunătorii care amenință plantele.
Rețetă de „pesticid” natural
Ca rețetă pentru un pesticid natural, poți folosi 2 căpățâni întregi de usturoi, 3 căni de frunze și tulpini de mentă și 2 lingurițe de ardei iute roșu uscat. Adaugă menta și usturoiul într-un blender și amestecă-le timp de câteva secunde. Apoi mută amestecul de usturoi și mentă într-un vas mare (aprox. 3 litri) și adaugă 12 cești de apă. Pune ardeiul iute, apoi fierbe totul aproximativ o oră și lasă amestecul rezultat să se răcească peste noapte. Toarnă soluția într-o sticlă cu pulverizator și folosește cu încredere acest „pesticid” natural. Agită amestecul înainte de utilizare și folosește-l târziu în noapte sau dimineața devreme astfel încât soarele să nu pârjolească plantele. Totodată, asigură-te că pulverizezi atât pe partea de sus a frunzelor, cât și dedesubtul lor, însă evită utilizarea excesivă. Poți folosi spray-ul pentru plantele de interior, dar și în aer liber. Soluția poate fi depozitată în frigider timp de maxim o săptămână.
Natura te ajută să protejezi plantele
De asemenea, sarea este unul dintre cele mai simple pesticide naturale. Se amestecă două linguri de cristale de sare într-un litru de apă caldă și apoi se pulverizează soluția pe plantele de interior și exterior, soluția fiind foarte eficientă împotriva acarienilor, viermilor de varză și melcilor.
Nu uita că există și insecte care te ajută! De exemplu, insecte din specii precum Braconid, Chalcids și viespile Ichneumon sunt prădători naturali ai omizilor care se hrănesc cu frunze. Plantarea morcovilor, țelinei și pătrunjelului atrage aceste insecte care te ajută în lupta contra dăunătorilor. Buburuzele mănâncă afide, acarieni și musculițe albe, fiind atrase de margarete. Valicelul (Chrysoperla rufilabris) mănâncă afide și alte insecte și este atras de coada șoricelului și splinuță.
Așadar, încearcă aceste variante naturale de insecticide sau pesticide pe care le poți prepara în siguranță, la tine acasă. Mai mult decât atât, ele și-au demonstrat eficiența în îndepărtarea dăunătorilor de culturile alimentare. Iar vestea cea bună (pe lângă obținerea culturilor bio) este că vei economisi bani, deoarece utilizezi ingrediente comune. Tu cum îți protejezi plantele în mod natural?
- Surse:
- newstarget.com/2016-02-26-natural-pesticides-you-can-make-at-home.html
- wisemindhealthybody.com/kirsten/make-homemade-garden-insect-spray