Recenzii

Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi: Carențele nutriționale și bolile cronice. Deficite nutriționale induse de medicamente

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Noua carte semnată Prof. Univ. Dr. H.C. Gheorghe Mencinicopschi – „Carențele nutriționale și bolile cronice. Deficite nutriționale induse de medicamente“, apărută la Editura Medicală, oferă o radiografie a societății actuale ce merge dincolo de aspectele ei nutriționale sau de poziționarea pe coordonata sănătate boală. Ceea ce lucrarea își propune este să descrie diferite protocoale dietoterapeutice pentru prevenirea și tratarea carențelor induse alimentar și medicamentos.

Vezi toate articolele despre:
dietămencinicopschiNutrițievitamine

„Mâncăm fără să ne hrănim“

Una dintre principalele probleme care stau la baza bolilor cronice, recunoscută și studiată de foarte mult timp, cu pași mărunți, ce-i drept, este faptul că, așa cum spune Prof. Univ. Dr. H. C. Gheorghe Mencinicopschi, „Mâncăm fără să ne hrănim”. Cu alte cuvinte, știința biomedicală modernă descoperă că sursa unui număr din ce în ce mai mare de patologii umane este inadaptarea noastră genetică la alimentația modernă, înalt procesată, bazată pe produse industriale rafinate, hipercalorice.

Un pericol care este adus în lumina reflectoarelor pe parcursul cărții este că, în zilele noastre, chiar și atunci când credem că avem o dietă sănătoasă, de fapt suntem în continuare privați de elemente esențiale stării de sănătate, cu precădere micronutrienți: vitamine, minerale, antioxidanți, fibre alimentare, fitochimicale absolut necesare funcționării normale a metabolismelor celulare, tisulare, de organ și organism.

Carențele alimentare și efectele asupra organismului

Această viziune este puternic susținută și de studiile realizate la nivelul populației. De exemplu, statisticile recente arată că peste 50% din cetățenii Uniunii Europene suferă de forme de carențe subclinice în ceea ce privește vitaminele și mineralele. Pe fondul acestor carențe evoluează bogata paletă de patologii specifice modernității: status inflamator subclinic silențios, hipertensiune arterială, diabezitate, boli cardiovasculare și cerebrovasculare, anumite forme de cancer, boli neurodegenerative (Alzheimer și Parkinson), boli autoimune, hiperuricemie, gută și chiar îmbătrânire precoce.

Un capitol semnificativ este dedicat de către prof. Mencinicopschi inflamației silentioase. Acest tip de inflamație are ca punct de plecare dereglarea mecanismelor bioenergetice celulare, mitocondriale, dereglare care se traduce printr-o producere excesivă de radicali liberi, ca urmare a unei alimentații dezechilibrate, săracă în nutrienți esențiali, a unui stil de viață sedentar, a stresului cronic, abuzului de medicamente, tutun, alcool, droguri.

Importanța unei schimbări de perspectivă

O schimbare de viziune importantă este să înțelegem organismul în integralitatea lui. În consecință, starea lui de sănătate sau aplicarea unui tratament nu pot fi văzute secvențial, nu pot fi realizate privind doar partea care ridică probleme. Scopul este mereu prevenția. În cazul în care boala apare, ceea ce trebuie să urmărim este identificarea cauzelor primare și abordarea acestora, nu doar a simptomelor.

Recomandăm cartea „Carențele nutriționale și bolile cronice. Deficite nutriționale induse de medicamente“ pentru a afla ce este și cum poate fi prevenită patologia mitocondrială prin alimentație, principala responsabilă de declinul capacității unor celule de a-și mai îndeplini funcțiile specifice și pentru a descoperi modul în care fiecare tip de nutrient ne influențează metabolismul până la cel mai fin nivel.

De asemenea, lucrarea ne oferă o nouă perspectivă în care putem înțelege importanța medicației moderate, administrată doar în momentele în care organismul nu poate face față singur problemelor cu care se confruntă. Supramedicația, mai ales fără îndrumarea medicului, poate avea consecințe multiple, de la constipație (și riscul autoindoxicării cronice) la Sindromul Intestinului Permeabil.

Despre Prof. Univ. Dr. Gh. Mencinicopschi

Prof. Univ. Dr. Gh. Mencinicopschi a urmat multiple etape de specializare, naționale și internaționale, în: biologie moleculară, inginerie genetică, biotehnologie, design alimentar, siguranță și securitate alimentară, nutriție umană, dietoprevenție și dietoterapie. Acesta a elaborat conceptul privind calitatea informațională a matricei alimentare, redactând tratate de specialitate în domeniul și publicând peste 300 de lucrări științifice în țară și în străinătate. De asemenea, deține peste 20 de brevete de invenție înregistrate la OSIM și este laureatul Premiului Emil Teodorescu al Academiei Române și al Ordinului Național „Serviciul credincios“ în grad de cavaler (2000).

Etichete articol:
dietămencinicopschiNutrițievitamine
Articolul anterior
Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi: Cerealele glutenice și boala celiacă. Când grâul poate să ne îmbolnăvească
Articolul următor
Cum reducem hipertensiunea arterială fără medicamente

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Recenzii

Te-ar putea interesa și: