Intro: Produs unic pe piața din România, e-book-ul „Conversații cu mintea mea“, semnat de Suzan Mehmet, scriitor și psihoterapeut, este un instrument perfect de creștere și dezvoltare personală pentru cei care îndrăznesc să-și pună întrebări. Special conceput pentru intimitatea și confortul casei, e-book-ul favorizează procesul de autocunoaștere, adresându-se unui public țintă variat.
„Aveai voie să spui NU în copilărie? Care dintre părinți te-a învățat aceste limite? Îți amintești cum a făcut acest lucru? Cine îți spunea mereu să taci? Tăcerea ta înseamnă protejarea celorlalți sau a ta?“ Te-ai întrebat vreodată aceste lucruri? Dar un răspuns ți-ai dat? E-book-ul „Conversații cu mintea mea“, de Suzan Mehmet, te ajută să găsești mai ușor întrebările. Răspunsurile le dai tu. Sunt peste 1000 de întrebări care îndeamnă la introspecție și la împăcarea cu tine și cu trecutul tău. Căci, așa cum spune subtitlul cărții, „cine știe să întrebe primește mai mult“. „În ședințele de terapie sau în discuțiile cu prietenii am auzit mereu această propoziție: Nu știu cum să intru în contact cu mine. Acesta este răspunsul simplu, învățând să-ți pui întrebări“, spune Suzan Mehmet.
Hello Sănătate: Cui se adresează, mai exact, acest ghid?
Suzan Mehmet: Pentru oamenii singuratici, care nu interacționează, dar au nevoie să trăiască bine cu ei și nu intenționează să meargă la terapie, este un raft plin cu bunătăți. Pentru cei obișnuiți să se întrebe și să caute răspunsuri potrivite este un ghid unic, extrem de folositor, care te ajută să te orientezi prin subconștient. Pentru cei care nu-și permit ședințe de terapie este o investiție minimă. Pentru cei care abia termină școlile de formare și nu au experiența cabinetului, acest ghid îi scapă de trac și de teama de-a găsi întrebări și teme potrivite, deci poate fi și un instrument de lucru. Și nu în ultimul rând, îl poți face cadou oricui dorești, pentru că se potrivește. Poate fi un cadou rezonabil pentru oricine, din orice domeniu, cu orice tip de preocupări, la un preț mai mult decât accesibil.
În funcție de experiențele pe care le trăim, răspunsurile vor fi mereu diferite
Hello Sănătate: Ce avantaje ar fi pe termen lung?
Suzan Mehmet: În afară de faptul că te obișnuiești să verifici realitatea, ca să nu mai trăiești în iluzii și dramă, cred că sunt și avantaje conexe. Aceste serii de întrebări pot fi reluate și peste 2 ani și peste 5 și peste 10 ani. Răspunsurile vor fi mereu diferite, în funcție de experiențele noi pe care le trăim. Deci, practic, este o carte perpetuă, care nu se finalizează niciodată. Ba chiar o poți împărți cu prietenii, poți aduce în discuție unele seturi de întrebări la o cină, doar ca să inițiezi discuții interesante sau amuzante. Deci ajută și la socializare. Și ca să vedeți că are utilitate variată, poți să o lași moștenire copiilor, cu tot cu răspunsuri, că poate așa înțeleg și ei mai ușor cine și cum erau părinții lor.
Hello Sănătate: Ce ar însemna toate astea pentru domeniul dezvoltării personale, al psihologiei și psihoterapiei?
Suzan Mehmet: Cred ca destul de mult. Sunt, totuși, o mie și ceva de întrebări, iar cu multe dintre ele nu te-ai întâlnit niciodată. Oamenii care își pun întrebări sunt cei care vor veni la terapeuți să înțeleagă mai mult despre ceea ce sunt, vor cumpăra cărți de psihologie și vor merge la workshop-uri de toate felurile, vor alege să plece în retreat-uri cu cei care pot să le deschidă calea cunoașterii și autocunoașterii. Doar așa, cu oameni deschiși la minte, lumea va fi un loc mai bun.
Conversații cu mintea mea: un mod asumat de autocunoaștere
Hello Sănătate: Există posibilitatea ca unele întrebări să fie ușor incomode?
Suzan Mehmet: Absolut! Pentru fiecare, altele. Dacă cineva simte disconfort, este în regulă să se treacă peste ele și să revină doar atunci când se poate, orice înseamnă asta ca interval de timp, ore, zile, săptămâni, ani. Psihicul uman conține o înțelepciune ancestrală și activează oricum rezistențele acolo unde este ceva de protejat.
Această carte nu este o terapie în sensul clasic al cuvântului, ci un mod de autocunoaștere asumat. Ședințele de terapie sunt diferite, se mulează pe profilul particular al clientului, iar lucrul în sine se întâmplă în realitatea acestuia. Din acest motiv l-am numit, în mod adecvat, ghid. Dorința mea este ca orice om să aibă parte de un pic de atenție, de un pic de claritate, de cunoaștere și autocunoaștere, de îndrumare și ghidaj, ca să-i fie un pic mai ușor.
Hello Sănătate: Există și o varianată în limba engleză?
Suzan Mehmet: Da, am tradus în limba engleză, ca să măresc plaja de impact. Cred că natura umană nu are granițe, așa că acest ghid poate folosi oricui, în orice țară trăiește. Dar asta are legătură și cu proiectele pe care le-am pregătit pentru companii. Faptul că piața muncii este dominată de corporații oferă această oportunitate.
Practic, angajații vor putea beneficia de un ghidaj profesional într-un proces de autocunoaștere și dezvoltare personală derulat individual, în deplină siguranță, prin accesarea acestui e-book.
Parcurgerea acestor întrebări într-un interval de timp oarecare aduce cu siguranță îmbunătățiri și clarificări în relația cu sine pentru fiecare persoană care dorește să se cunoască și să se dezvolte psiho-emoțional.
Deci un angajat echilibrat, cu stima de sine ridicată, aduce beneficii sporite companiei. Un angajat care este creativ, care știe să-și susțină ideile și să le argumenteze în folosul companiei va aduce totdeauna prestigiu și rentabilitate oricărui angajator.
Creierul nostru – un super computer
Hello Sănătate: Tehnic vorbind, cum se poate explica, pe înțelesul tuturor, mecanismul care duce la aceste schimbări benefice?
Suzan Mehmet: Creierul nostru este un super computer, care lucrează permanent în găsirea soluțiilor și nu are nicio reprezentare pentru „Nu“. Când nu are date corecte, dă răspunsuri și soluții eronate, supărătoare, destabilizatoare. Acestea dau stări, generează emoții, perturbă modul în care vedem ceea ce numim realitate. Toți privim viața printr-un filtru personal, unic, irepetabil. Conținutul acestuia dă ca rezultantă ceea ce gândim și modul în care privim experiența vieții, în particular. Un exemplu banal este cuvântul-concept „suficient“. Pentru unii asta înseamnă destul, iar pentru alții are conotații negative, în funcție de experiența de viață care a creat asocierea. Resemnificarea acestei introiecții dă un reset în tot sistemul informațional pe care îl deținem, iar asta generează instant schimbarea concepției și chiar vindecarea unor traume.
Hello Sănătate: Ce spun colegii terapeuți despre acest ghid, ai avut reacții?
Suzan Mehment: Terapeuții sunt și ei oameni și au reacții în funcție de ceea ce agreează. Am primit feedbak-uri pozitive, pentru că am mulți prieteni în branșă. Cred că vor populariza ghidul în timp, pentru că dacă oamenii se obișnuiesc să-și pună întrebări, n-o să se mai teamă de procesul terapeutic, cum se întâmplă acum. Ba chiar o să le facă plăcere.
Ce știu este că în terapie, faptul că îți pune cineva întrebările potrivite contează. Practic, te ghidează propriile răspunsuri.
De multe ori, oamenii întreabă „Cum să fac asta? Cum să ajung acolo?“. La asta ajută ghidul ăsta. Te îndrumă subtil să ajungi la niște concluzii, să desfaci niște noduri, să ajungi acolo unde îți este dificil să intri, că nu știi pe unde.
Nu s-a mai făcut genul ăsta de carte nicăieri în lume. Este o chestie perpetuă, o poți lăsa deoparte, poți să reiei oricând, poți să ai în timp mai multe răspunsuri la o singură întrebare. Dar de fiecare dată știi măcar pe unde ești.
Cred că ai auzit și tu de multe ori la oameni zicerea asta: ,,Ehei, dacă aș scrie, viața mea e un roman!“… Practic, este un îndrumător pentru un astfel de roman. Că scrii răspunsurile și apare povestea.
E-book-ul „Conversații cu mintea mea“ poate fi achiziționat de pe site-ul Editurii Letras: https://letras.ro/product/ebook-conversatii-cu-mintea-mea-suzan-mehmet-editura-letras/