Profesorul Ciurea vorbește calm și blând. Și fiecare cuvânt ș-l însoțește cu un zâmbet. Și cu o privire senină și luminoasă. Un secret al unei vieți trăită în tihnă, pe care ni l-a dezvăluit încă de la început. Căci spune domnia sa, povara, apăsarea, cum a fost tradus încă din 1936 cuvântul ”stress” de către fiziologul canadian Hans Selye, distruge încet-încet sistemul nostru nervos. ”În urma stresului prelungit, creierul își micșorează din volum. Chiar și claxoanele, care ne sfredelesc creierul în trafic, ori fie și un cuvânt răutăcios, pe care-l primim sau pe care-l adresăm cuiva, fără a te gândi prea mult, au mai dus la distrugerea unei celule nervoase”, povestește profesorul Ciurea și trage un semnal puternic de alarmă. Celula nervoasă trebuie protejată. Îngrijită. Susținută. În fiecare secundă, una dintre ele se pierde! În jurul unei celule nervoase se învârt alte celule, numite gliale, care au rolul de a le apăra, de a le curăța, de le hrăni. ”Celula nervoasă este bijuteria, celelalte există doar pentru a o susține. Odată distrusă celula nervoasă, ea nu se mai reface niciodată”.
Nevoile de bază ale creierului
Avem mare nevoie de oxigen! 20% din oxigenul corpului se duce la creier, pentru a putea funcționa așa cum trebuie. De asemenea, glucoza, zahărul luat din miere, ciocolata neagră consumată zilnic, în cantități mici, de până la două bucățele, mai cu seamă dimineața, fac minuni pentru organul ce ne pune ordine în gânduri.
Apa este vitală. O hidratare puternică ne poate scăpa de furia unor celule bolnave sau a unora extrem de solicitante. ”78% din creier este apă, ea este cea care îl curăță, îi ia dejecțiile”. Un alt ingredient care hrănește creierul și-l face mai puternic, capabil să lupte cu factorii nocivi, care nu-l slăbesc, decât arareori, se referă la proteinele slabe din carnea de curcan și de pui. Peștele aduce și el un aport extraordinar metabolismului cerebral. La fel se întâmplă și în cazul tuturor fructelor, al legumelor, dar și al semințelor, al nucilor, migdalelor, caju-ului, care conțin vitamina E, cu atât mai valoroasă, cu cât ea aduce beneficii majore în lupta ce ține departe de noi Alzheimer-ul. ”Această boală, nu cu medicamente se previne, ci cu ajutorul unei alimentații sănătoase”, spune profesorul Ciurea. Suprasolicitarea sistemului nervos, luarea continuă de stimulente, lipsa somnului, agresarea memoriei sunt factori care accelerează procesul prin care se instalează această boală. ”De ce credeți că foarte mulți actori din străinătate au această afecțiune? Ori politicieni celebri?” Cel mai mare tratament de prevenire a acestei boli este somnul. În timpul somnului, celulele microgliale vin și fac curat, alungă tot ceea ce a fost nociv pentru el în timpul zilei. Nu pierdeți nopțile! ”Dormi copile, ca să crești” ne spuneau părinții și bunicii! Ei bine, aveau mare dreptate! ”În timpul somnului, la copil, se excretă toți hormonii importanți de creștere! Faceți un exercițiu simplu. La început, poate vi se pare inutil, cu timpul, veți vedea de cât de mare ajutor vă este și cât de mult vă alungă agitația din creier: scrieți seara, înainte de culcare, ce aveți de făcut pentru a doua zi! Atât. Și vă culcați! Vă eliberați creierul de tot, vă pune liniște în gânduri, vă organizează mintea. Iar telefonul este bine să fie în altă cameră, decât în cea în care ne odihnim”.
Somnul de noapte ar trebui să înceapă la 10:00 seara!
Viața trăită alandala nu iartă. Până la urmă își cere tributul, pare să ne spună renumitul profesor. Trezitul de dimineață, după un somn care a început la 10:00 seara, plimbările prin parc, alături de un animal de companie, inhalarea puternică de oxigen la primele ore ale dimineții sau seara, înainte de a ne încheia ziua, sunt mană cerească pentru trupul și creierul nostru. ”Câți oameni stau cu telefonul non-stop în mână sau ore întregi pe Facebook într-o țară civilizată?“ ne întreabă profesorul, rugându-ne parcă să începem, până nu este prea târziu, să ne bucurăm de natură, de aer, de viață. De sport. Să eliminăm regimul dezordonat, alcoolul, dulciurile. Toate aceastea favorizează apariția unei alte boli cumplite, Parkinson. O boală degenerativă, profundă, care afectează nucleii bazali ai creierului, iar coordonarea mișcărilor fine devine adesea imposibilă.
Încă de când suntem mici, stresul pune stăpânire pe noi. De la primele emoții experimentate în școală, de la presiunea pe care o simțim în zbaterea noastră pentru note bune, pentru reușita școlară sau cea în fața prietenilor, a colegilor și mai ales a părinților, stresul atacă mocnit. Asemenea unui foc care macină celulă cu celulă. În timpul examenelor, trebuie, mai ales, să ne întărim psihologic, ne sfătuiește profesorul Ciurea. Creierul, oricât am vrea noi, nu poate asimila noapte de noapte. De aceea, somnul, odihna sunt factori decisivi în reușita școlară. ”Bem o ciocolată amară caldă, facem puțin sport, învățăm câteva ore, apoi dormim! Dacă am citit cu interes și atenție și am și observat când creierul ne atenționează că are nevoie de odihnă, punem capul pe pernă, dormim, iar procesele creierului nu încetează să ne uimească și să își facă treaba. Tot ceea ce am învățat se sedimentează ca-ntr-o bibliotecă”, povestește profesorul Ciurea și zâmbește încurajator.
O oră de stres zdruncină organismul 6-7 ore
De asemenea, curele cu complexul de vitamine B, timp de 3-4 luni, hrănesc creierul, căci metabolismul cerebral se bazează pe aceste vitamine, ca pe una dintre cele mai importante hrane. ”Aveți însă grijă”, ne avertizează domnia sa, vitaminele B pot duce și la o creștere în greutate. O altă vitamină extrem de iubită de creier este vitamina A, cea care se duce exact în sistemul nervos și ajută la întărirea retinei, a globului ocular. Și resveratrolul este un aliat al celulelor nervoase, având menirea de a spăla și a curăța creierul de tot ceea ce nu-i priește.
Stresul poate fi cel mai afurisit și mai de temut inamic. Îl subestimăm adesea. Nu-i dăm importanța cuvenită. Punem pe seama stresului aproape orice rău se petrece în organism, fără însă a schimba ceva în comportamentul nostru. Puternic zdruncinată de stres este și imunitatea. Pentru o oră de stres, de supărare, organismului îi ia 6-7 ore să se pună din nou pe linia de plutire. O imunitate slăbită provocată de un stres în exces face loc celulelor tumorale. Corpul nu mai poate ține piept neoplaziilor.
Și atunci, ce este de făcut?
”Nu mai puneți totul la suflet! Muzica, dansul pot provoca în noi o minunată stare de bine, se secretă endorfine, corpul se relaxează, creierul se odihnește și primește ceea ce are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie! Călătoriți! O simplă deplasare, chiar și pentru câteva ore, ne rupe de rutină, de stresul zilnic. Dacă în weekend continuăm să ne învârtim în același cerc al muncii, al spălatului, al dereticatului prin casă și nu încercăm să ne umplem mintea și sufletul cu locuri noi, cu alt aer, alte activități, creierul are de suferit!“
Și indiferent ce am face, ne atrage atenția renumitul neurochirurg, nu uitați să zâmbiți! ”Portul nostru trebuie să fie zâmbetul, nu stresul, încruntarea sau tristețea!”