Psihologie

Cum îți limpezește somnul mintea?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
creierminterecomandaresomntoxine

Centrul de Cercetare Medicală de la Universitatea Rochester a prezentat un raport care arată că în timp ce dormim, creierul nostru elimină toxinele pe care le produce atunci când suntem treji, permițându-ne să ne limpezim mintea.

Somnul elimină toxinele din creier

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră. Lipsa odihnei compromite sistemul imunitar, cauzează inflamație, duce la pierderea memoriei și creșterea în greutate, îngreuiază reflexele și capacitatea de luare a deciziilor și crește riscul de apariție a bolilor cronice, precum cancerul și diabetul de tip 2. Până în prezent însă, mecanismele exacte ale modului în care somnul ne ajută sunt învăluite în mister.
Conform unui raport publicat în revista Science, creierul are diferite stări funcționale atunci când doarme și atunci când este treaz. „De fapt, natura reparatorie a somnului pare a fi rezultatul limpezirii active a produselor secundare ale activității neuronale care se acumulează în timpul stării de veghe“, susține dr. Maiken Nedergaard, conducătorul studiului.

Somnul schimbă structura celulară a creierului

Creierul nostru dispune de un sistem de eliminare a toxinelor, un fel de instalație sanitară. Acesta este numit sistemul glimfatic și conține o rețea de căi de trecere între celulele creierului, care controlează fluxul de lichid limpede care înconjoară creierul și măduva spinării, cunoscut sub denumirea de lichid cefalorahidian. Aceste pasaje sunt supuse unor modificări dramatice între somn și momentele de veghe. În mod specific, studiul a arătat că somnul crește spațiul în care circulă lichidul cefalorahidian cu 60%, permițând ca produsele secundare care nu sunt necesare să fie eliminate din creier. De exemplu, aproape toate bolile neurodegeneative (inclusiv Alzheimer) sunt asociate cu acumularea de proteine toxice în creier. Cercetătorii cred că acumularea acestor proteine poate ucide neuronii și conduce la demență. Somnul pare să sprijine capacitatea înnăscută a creierului de a identifica și elimina aceste proteine dăunătoare.

Somnul chiar schimbă structura celulară a creierului, părând a oferi o stare complet diferită“, concluzionează dr. Maiken Nedergaard.

    Sursa:

  • experiencelife.com/newsflashes/how-sleep-clears-the-mind/
Etichete articol:
creierminterecomandaresomntoxine
Articolul anterior
Prieteniile nocive
Articolul următor
Depresia afectează întreg organismul!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Psihologie

Te-ar putea interesa și: