Nutriție, Știri

Virusul pestei porcine face ravagii în industria cărnii

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Pesta porcină africană a dus la o scădere simțitoare a consumului de carne de porc, iar producătorii de mezeluri și marii comercianți se văd nevoiți să importe materia primă. Cu toate că oamenii știu că virusul pestei porcine nu îi afectează, refuză să cumpere carne de porc românească.

Vezi toate articolele despre:
carne de porcfocare de infecțieimportpesta porcinăvirus

Din cauza pestei porcine africane, care se răspândește iute pe teritoriul României, au de suferit nu doar fermierii, ci și industria cărnii. Procesatorii și comercianții au renunțat la furnizorii români și au ales să importe carne de porc din alte țări europene, unde virusul nu a ajuns.

Fabricile folosesc din ce în ce mai puțină carne de porc românească

Într-o fabrică de mezeluri se procesează în fiecare lună aproximativ 150 de tone de carne de porc. De obicei, materia primă provine în procent de 50% de la fermele din România, iar cealaltă jumătate din străinătate, dar din cauza crizei din fermele românești, astăzi 90% din materia primă este importată din afara țării. În aceeași fabrică, din cauza pestei porcine, doar 10% din carnea de porc mai este adusă de la o fermă din Timișoara, unde porcinele nu au fost afectate.

Așadar, avem toate șansele ca de Crăciun să mâncăm friptură și sarmale din carne de porc importată din Spania sau Belgia. Încă de pe acum în galantare găsim preponderent cotlet și ceafă de porc importate din Olanda, Ungaria, Polonia, Germania și Spania. Doar la piață se mai găsește carne de porc din România, însă vânzările au scăzut simțitor în ultima perioadă pentru că oamenii au devenit extrem de reticenți, cu toate că pesta porcină nu afectează specia umană. Totuși, micii comercianți refuză să importe carne din afara țării, pe motiv că nu este la fel de gustoasă.

Aproximativ 10% din porcinele României au fost sacrificate

Potrivit Direcției Sanitar Veterinare, carnea porcilor crescuți în zonele protejate ale țării nu poate ajunge în magazine în stare proaspătă, ci trebuie supusă unui proces termic, pentru a înlătura orice pericol. Iar carnea provenită de la porcii crescuți în zonele cu risc sau cu focare de pestă porcină ar putea fi comercializată, însă este nevoie de o derogare specială.

De la debutul pestei porcine (31 iulie 2017) și până în prezent, au fost sacrificați peste 300 de mii din totalul de 4 milioane de porci crescuți în România. Patronatele din industria alimentară susțin însă că este abia începutul pestei porcine africane în România și că pagubele vor fi mult mai mari. Grav este și că, odată cu identificarea a tot mai multe focare de infecție ale pestei porcine africane, s-au desființat și multe locuri de muncă. Aproape 1000 de oameni au rămas fără serviciu.

Sursa:

www.roaliment.ro/siguranta/de-frica-pestei-porcine-procesatorii-aduc-carne-din-alte-tari/

Etichete articol:
carne de porcfocare de infecțieimportpesta porcinăvirus
Articolul anterior
De ce trebuie să bem mai multă apă vara?
Articolul următor
Diclofenacul poate crește riscul de infarct

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieȘtiri

Te-ar putea interesa și: