Nutriție

Turmericul: o farmacie într-o plantă

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
antiinflamatorantioxidanțibeneficiile turmericuluicurcuminăturmeric

Originar din India, turmericul este utilizat de secole în medicina ayurvedică datorită proprietăților terapeutice remarcabile. Turmericul (Curcuma longa) are un gust piperat, dar cald, dulce-amărui și cu parfum de citrice și ghimbir.

Beneficiile uimitoare ale turmericului au atras atenția oamenilor de știință occidentali, care au descoperit că ingredientul bioactiv din turmeric este curcumina, un polifenol responsabil atât de culoarea vie a plantei, cât și de aroma intensă.

De-a lungul anilor, numeroase studii științifice au confirmat valoarea terapeutică a curcuminei, devenind la ora actuală cea mai investigată substanță naturală de către cercetători din întreaga lume. Nu puțini sunt cei care afirmă despre curcumină că este cel mai puternic antioxidant și antiinflamator natural. Grație acestor proprietăți, curcumina are capacitatea de a încetini sau chiar stopa unele procese degenerative, având un potențial terapeutic important în bolile ce vin odată cu vârsta: reumatism, osteoporoză, afecțiuni cardiovasculare, boala Alzheimer, afecțiuni digestive, hepatice, renale, pulmonare, inclusiv afecțiuni tumorale. Curcumina este totodată și un un bun agent antialergic, antiviral, antibacterian și antifungic.

Află în continuare care sunt principalele beneficii ale turmericului.

Reducerea durerii și inflamației

Durerile articulare te pun la grea încercare în zilele mohorâte de toamnă? Cum le poți calma fără riscul efectelor secundare ale antiinflamatoarelor nesteroidiene? Curcumina este substanța naturală cu cel mai puternic efect antiinflamator. Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine confirmă faptul că turmericul este un remediu eficient în cazul durerilor articulare, fiind benefic atât în artroză, cât și în poliartrită reumatoidă. Proprietățile antiinflamatoare ale curcuminei sunt comparabile cu multe dintre medicamentele de sinteză existente, dar evident că soluția naturală primează în fața chimicalelor, notează autorii.

Protejarea inimii și a vaselor de sânge

Bolile cardiovasculare reprezintă cel mai mare pericol pentru sănătatatea omului în societatea modernă. Ca atare, orice ajutor în prevenirea lor este binevenit! Hipertensiunea arterială și ateroscleroza sunt principalii factori de risc pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral. În cadrul unor studii clinice, turmericul a contribuit la scăderea colesterolului „rău” (LDL) cu până la 42%.

Creșterea rezistenței oaselor

Curcumina este intens studiată și în ceea ce privește reducerea riscului de osteoporoză. Cercetările arată că turmericul accelerează procesul de regenerare osoasă, reducând semnele demineralizării cu până la 50%. Asta înseamnă că turmericul poate fi un aliat de nădejde în lupta contra osteoporozei, mai ales dacă pe măsura înaintării în vârstă este asociat cu vitamine și minerale.

Întârzierea declinului cognitiv

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă la nivel mondial, constituind o uriașă povară pentru sistemele sanitare, dar mai ales pentru familiile celor afectați. Această boală reprezintă cea mai comună formă de declin mintal la persoanele în vârstă și devine tot mai frecventă odată cu creșterea longevității. Iată de ce sunt cu atât mai promițătoare studiile care susțin rolul benefic al curcurminei în reducerea plăcii de amiloid la nivelul creierului, adică acele depuneri responsabile de apariția tulburărilor cognitive. Curcumina stimulează sistemul imunitar pentru a elimina aminoacizii care formează această placă, încetinind astfel procesul degenerativ. Pe de altă parte, studii în curs de desfășurare încearcă să facă legătura între consumul crescut de turmeric în India cu incidența bolii Alzheimer, care este semnificativ mai mică decât în multe alte țări.

Lupta împotriva cancerului

Cercetări recente sugerează că prin consumul unor anumite cantități de turmeric se pot inhiba procesele tumorale la nivelul diverselor organe, inclusiv la sân, ficat, colon, prostată, col uterin, ovare, piele. Nu mai puțin de peste 800 de studii demonstrează, în diverse grade, potențialul curcuminei în lupta contra cancerului. Explicația? Curcuminul acționează la nivelul ADN-ului celular, asupra factorilor de transcriere, care controlează toate genele necesare în dezvoltarea tumorilor.

Întărirea sistemului imunitar

Efectele pozitive ale curcuminei au fost dovedite și în susținerea sistemului imunitar. Astfel se explică de ce persoanele care obișnuiesc să consume turmeric sunt ferite de infecții virale, bacteriene sau fungice. Cercetătorii au aflat că turmericul este capabil să ne apere mai ales de infecții digestive, îndeosebi cele produse de bacteria E. coli.

Menține-ți sănătatea cu extract standardizat de turmeric – Curcumin de la Zenyth

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile turmericului, încearcă produsul Curcumin, extract standardizat de turmeric de la Zenyth. Acest supliment alimentar 100% natural este recomandat pentru menținerea sănătății cardiovasculare și digestive și pentru susținerea flexibilității și mobilității articulațiilor. Curcumina, substanța activă din Turmeric, sprijină răspunsul natural al organismului, ajutând la menținerea capacității de autoapărare a acestuia. De asemenea, curcumina contribuie la menținerea în limite normale a nivelului colesterolului și glicemiei și întârzie îmbătrânirea.

Produsul nu conţine lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici! Se recomandă administrarea a 1-3 capsule/zi, în timpul mesei.

Surse:

  • foodofy.com/turmeric.html
  • organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-curry-powder.html
  • online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107555303321223035
  • onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jnr.20025/abstract
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12553052
Etichete articol:
antiinflamatorantioxidanțibeneficiile turmericuluicurcuminăturmeric
Articolul anterior
7 beneficii ale vitaminei K2 pe care trebuie neapărat să le știi
Articolul următor
De ce avem nevoie de vitamina E?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: