Cu siguranță, turmericul, ghimbirul și morcovii și-au câștigat locuri fruntașe în topul alimentelor cu proprietăți benefice pentru sănătate. Dar știai că atunci când sunt consumate împreună la aceeași masă devin o combinație de superalimente cu efecte miraculoase?
Turmericul, ghimbirul și morcovii se potrivesc perfect împreună deoarece conțin unele dintre cele mai puternice ingrediente cu efect antioxidant, care se potențează unele pe altele în lupta contra bolilor. Turmericul conține ca substanță activă curcumina, compusul ce îi conferă culoarea sa galbenă. Ghimbirul conține gingerol, un compus fenolic responsabil pentru aroma revigorantă și gustul ușor iute. Morcovii sunt surse bogate de betacaroten, un antioxidant puternic cu beneficii multiple asupra organismului.
Dr. Joseph Mercola, lider al medicinei funcționale din SUA, recomandă ca aceste trei superalimente – turmericul, ghimbirul și morcovii – să fie consumate împreună astfel încât puterea lor antioxidantă să fie maximă. „Oamenii care consumă ghimbir, turmeric și morcovi – în combinație în același preparat – prezintă un risc scăzut de boli de inimă, cancer, diabet, precum și de numeroase boli cauzate de inflamație”, susține dr. Mercola.
Turmericul, o farmacie într-o plantă
Turmericul (Curcuma longa) este folosit de mai bine de 4.000 de ani atât în medicina chineză, cât și în medicina indiană (Ayurveda) pentru a trata o varietate de boli. Totul se datorează substanței active – curcumina – cu rol antioxidant, antiinflamator, imunostimulator. Numeroase studii au arătat că turmericul poate ajuta la combaterea infecțiilor și a unor tipuri de cancer, reduce inflamația și tratează problemele digestive. Se estimează despre turmeric că poate avea nu mai puțin de 150 de indicații terapeutice. Multe dintre beneficiile turmericului sunt prezentate aici.
Și, totuși, turmericul are un mic neajuns: biodisponibilitatea. Odată ingerat, sistemul digestiv nu este pregătit să îl asimileze imediat și în totalitate. Este nevoie de ceva în plus: fie de grăsime, întrucât moleculele de grăsime au capacitatea de a îngloba și transporta curcuminoidele acolo unde este nevoie, fie de piper, deoarece piperina stimulează absorbția curcuminei la nivelul mucoasei intestinale. Află din articolul Mirunei Popescu „Cum creștem absorbția curcuminei prin dietă?”. Și nu uita că, în toate mâncărurile asiatice, pudra de turmeric este prăjită în puțin ulei sau unt clarifiat.
Ghimbirul, aromă revigorantă și forță contra bolilor
Ghimbirul (Zingiber officinale), originar din Asia, a devenit rapid cunoscut în întreaga lume și folosit în mâncăruri, dulciuri, ceai și chiar bere sau vin. Aroma revigorantă a ghimbirului se datorează unui ulei esențial, numit gingerol, care furnizează și numeroase beneficii terapeutice. Ghimbirul este un excelent remediu pentru digestie, fiindcă reduce balonarea, calmează greața și vărsăturile, reglează tranzitul intestinal. Totodată, ghimbirul a devenit renumit pentru întărirea sistemului imunitar, ameliorarea simptomelor din gripă și răceli, calmarea migrenelor și durerilor menstruale. O serie de studii au scos în evidență proprietățile anticancerigene și antiinflamatorii ale ghimbirului.
Morcovii, sursă complexă de nutrienți
Morcovul reprezintă una dintre cele mai bogate surse de vitamine și minerale dintre legume. Denumirea științifică a morcovului – Daucus carota – este cea care a inspirat numele betacarotenului, pigmentul portocaliu cu puternic efect antioxidant. Ce rol are betacarotenul? Îmbunătățește vederea, protejează inima și vasele de sânge de ateroscleroză, contribuie la buna funcționare a digestiei, luptă împotriva radicalilor liberi și întârzie îmbătrânirea pielii. Dar pe lângă betacaroten, morcovii conțin și luteină, antocianine, vitamina A, vitamina B6, vitamina C , vitamina K și minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor). În opinia dr. Mercola, „efectul sinergic al antioxidanților din morcovi face ca aceștia să fie un foarte bun exemplu de aliment integral și sursă complexă de nutrienți”.
Rețete cu turmeric, ghimbir și morcovi
Te-ai convins de beneficiile extraordinare ale acestui trio de superalimente? Acum tot ce-ți rămâne de făcut este să le combini în preparate gustoase și sănătoase. Iată câteva rețete simple, ușor de preparat.
Supa de morcovi cu ghimbir și turmeric este hrănitoare și foarte sănătoasă. Colega noastră Miruna Popescu îți arată cum se prepară o delicioasă supă indiană de morcovi, în acest video.
Sucul de morcovi cu ghimbir și turmeric, ideal la micul dejun, îți oferă întreaga energie de care ai nevoie în prima parte a zilei. Se prepară din: 1 măr, 2 morcovi, o bucată de ghimbir (2 cm), un vârf de linguriță de pudră de turmeric. Ingredientele se pun în storcătorul de fructe, iar în sucul obținut se adaugă turmericul și, dacă dorești, puțin lapte de cocos.
Cele trei superalimente pot fi folosite și la prepararea unor legume sotate sau la cuptor. Se combină foarte bine cu dovlecei, ardei, cartofi dulci, broccoli, praz, ceapă.
Surse:
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/05/09/superfood-ginger-turmeric-carrot.aspx
www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeric
www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/ginger.html