Cristian Mărgărit, consultant nutriție și fitness, este invitatul Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate pentru un subiect de interes: suplimentele alimentare. Ce sunt suplimentele? Cum alegem un supliment alimentar? De ce am avea nevoie de suplimente dacă mâncăm sănătos? Ai nevoie doar de câteva minute ca să afli totul despre suplimentele nutritive.
Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Astăzi vom vorbi despre necesitatea suplimentelor nutritive și cine putea să ne explice cel mai bine: Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness. Bine ai revenit, Cristian!
Cristian Mărgărit: Bine v-am găsit!
Simona Dragomir: Hai să vedem ce sunt suplimentele nutritive, ca apoi să discutăm și despre necesitatea lor. De ce ne sunt utile?
Cristian Mărgărit: Suplimentele sunt „niște prafuri și pastile care sperie oamenii”, nu?
Simona Dragomir: Da… Sau sunt mulți care spun: „Încerc să mănânc sănătos, de ce aș mai avea nevoie de suplimente?”.
Cristian Mărgărit: Suplimentele sunt diverse extracte sau substanțe care sunt gândite să completeze alimentația obișnuită, de asta se și numesc suplimente. Cele mai multe sunt extrase din plante, dar sigur că avem și suplimente extrase din produse de origine animală, cum ar fi uleiul de pește, de exemplu, sau cum e vitamina D, sintetizată din lanolină. Sigur că sunt și suplimente care sunt obținute prin sinteză. Dau aici exemplul vitaminei C, se face din amidon, dar este un proces natural, același proces care se întâmplă și în natură. Anumite enzime transformă amidonul în vitamina C. Deci faptul că un produs, un nutrient vine sub formă de capsulă sau de gelulă sau de pudră, asta nu înseamnă că e nenatural sau că e chimic sau că vine de pe altă planetă. Nu, este pur și simplu o formă concentrată a unui nutrient de care avem nevoie.
Simona Dragomir: Bine, dar asta cred că ține foarte mult și de calitatea și de corectitudinea producătorului, că sunt suplimente și suplimente, unele au efect placebo, altele sunt chiar suplimente foarte bune.
Cristian Mărgărit: Există o problemă destul de mare, din acest motiv eu recomand să fie alese suplimente de la firme pe care le cunoști bine. Ori că e o firmă internațională mare, ori că e o firmă românească, cum avem aici Zenyth, pe care îi știi. Eu am fost și în vizită la fabrică, mă rog, îi știu ceva mai bine, lucrăm împreună. Dar o companie pe care o cunoști, o companie care are istorie, o companie care are tradiție nu-și va permite să pună pe piață produse slabe, ci din contră va veni cu produse de calitate. Deci trebuie să cunoști și mai rar să alegi suplimente care promit foarte mult, dar sunt vândute de firme de apartament sau au apărut acum câteva luni.
Simona Dragomir: Corect.
Cristian Mărgărit: Deci trebuie să ne axăm și pe această idee a prestigiului firmei producătoare. Dacă e o firmă care există pe piață de mai mult timp, care are deja un prestigiu, care are deja produse care s-au vândut foarte mult, cum a fost, de exemplu, ColonHelp sau ArtroHelp, sigur că atunci poți avea încredere și să mergi către produsele noi.
Simona Dragomir: Și că tot vorbeam de calitatea suplimentelor, a producătorilor de suplimente, o altă întrebare des întâlnită: „Sunt suplimentele verificate?”. Pentru că știm de medicamente că ele sunt testate, verificate și abia apoi scoase pe piață. Hai să ne lămurim cum este și cu suplimentele. La fel, sunt mulți care spun: „Nu știu ce să zic cu suplimentele, nu sunt testate, nu sunt studii”. Fals. Ăsta este un mit. Hai să-l lămurim.
Cristian Mărgărit: Există studii, există teste și pentru suplimente. Sigur că ele sunt considerate sigure pentru sănătate. Ăsta e motivul pentru care, de exemplu, pe cele americane scrie că nu au fost evaluate de către FDA. Pentru că nu au de ce să le evalueze, pentru că nu au efecte secundare negative. Ele fiind mult mai sigure, atunci se încadrează la alimente. Sunt de fapt niște compuși alimentari, nu sunt substanțe chimice de sinteză cu efecte secundare negative. Sigur că și suplimentele, la o persoană care are deja o boală diagnosticată sau o medicație, trebuie luate cu acordul medicului respectiv. Dar la persoanele sănătoase care vor să-și îmbunătățească starea de sănătate…
Simona Dragomir: Și să prevină apariția problemelor…
Cristian Mărgărit: Exact, să prevină, pentru că este mult mai important să prevenim decât să tratăm. Dacă respectăm indicațiile și contraindicațiile de pe cutie, suplimentele sunt sigure, sunt componente alimentare care sunt introduse în dieta noastră, în nutriția noastră. Chiar dacă vin sub formă de capsulă, nu le confundăm cu medicamentele. Deci, ele sunt sigure. Sigur că există verificări, există legislație. Dacă un supliment se dovedește a fi nepotrivit, el este scos de pe piață.
Simona Dragomir: Deci, iată, totul este controlat și producătorii mari respectă toate aceste criterii.
Cristian Mărgărit: Producătorii mari, puțină lume știe, marile companii farmaceutice produc și suplimente nutritive, după aceleași standarde. De obicei, ingredientele din suplimente sunt produse de marile companii internaționale, care au tehnologii foarte bune. Adică reprezintă o garanție a siguranței și a eficienței până la urmă.
Simona Dragomir: Bun. Am lămurit aspectul calității suplimentelor. Deci trebuie să avem grijă ce suplimente cumpărăm și folosim. Hai să vedem dacă alimentele moderne, cele foarte procesate mai conțin toți nutrienții necesari? Și asta referitor la cei care spun „mănânc sănătos, n-aș mai avea nevoie”.
Cristian Mărgărit: Pentru persoanele optimiste, faptul că mănâncă, și sigur că e foarte bine să mănânci fructe, legume, salate, este extraordinar de bine…
Simona Dragomir: Să încerci să mănânci diversificat, să-ți alegi ingredientele cu atenție…
Cristian Mărgărit: Dar cele mai multe alimente din jurul nostru nu mai conțin cantitățile de nutrienți necesare pentru funcționarea optimă a organismului. O să dau două exemple foarte simple. Vitamina D, care se găsește în cantități foarte mici, drept pentru care există suplimentare universală. Și cei care spun că suplimentele ar reprezenta riscuri dau acest exemplu. Vitamina D se dă la absolut toți copiii, încă de la naștere, și este o suplimentare universală. Și mai este o suplimentare universală. Dacă am vorbit de o vitamină, vorbim de un mineral: iodul. Sarea este iodată. Practic, suplimentarea cu iod este universală. De ce? Nu pentru că cineva ar fi vrut neapărat să pună iod în sare, ci pentru că solul nu conține suficient iod și atunci avem nevoie de acel iod. Cei care trăiesc pe malurile oceanelor și mănâncă alge, pește oceanic foarte mult, probabil că nu au deficit de iod, dar într-o țară ca a noastră, din interior, cu sol foarte sărac în iod, acest aport de iod este necesar.
Simona Dragomir: Bun. Hai să discutăm un pic legat de stres. Dacă stresul, viața agitată, ritmul pe care îl avem cu toții în ziua de astăzi ne afectează necesarul de nutrienți.
Cristian Mărgărit: Stresul este un factor în foarte multe boli și sigur că stresul, și aici ne putem referi și la consumul de tutun, consumul de alcool, în special, și este legat cu vitaminele din grupul B, cu coenzima Q10, cu detoxifianții hepatici. Deci există foarte multe astfel de extracte de plante, de vitamine, minerale sau substanțe care ajută corpul să facă față stresului, fie că vorbim de stresul chimic, deci aceste substanțe cu care ne întâlnim, fie că vorbim de cel psihologic, de care ne lovim toți în fiecare zi. Faptul că îmbătrânim, sigur și asta reprezintă un stres acumulat asupra organismului, și îmi vine în minte coenzima Q10, care după o anumită vârstă nu se mai sintetizează în cantități suficiente și este necesară. Noi mai vorbim și despre colagen, pentru că este necesar, jumătate din proteinele din corpul nostru sunt colagen, trebuie să avem materia primă, să fie și în dieta noastră colagenul, bine, nu întotdeauna, și atunci trebuie să mă gândesc la un supliment. Deci este foarte, foarte important să fim conștienți că alimentele obișnuite nu mai conțin toți nutrienții necesari. Solul este sărac, creșterea lor este accelerată, conținutul de apă este mai mare. Hai să ne gândim la un măr care crește uriaș…
Simona Dragomir: Aerul pe care îl respirăm este tot mai poluat…
Cristian Mărgărit: Aerul este poluat, deci corpul nostru este agresat, pe lângă faptul că nu primește tot ce-i trebuie. Pot să mă gândesc și la vitamina C. Câtă vitamina C avem noi din alimentație, dacă stai să-ți calculezi? Gătitul poate să reducă din cantitatea de vitamine și minerale. Și sigur, stresul care se suprapune, poluarea. Toate fac necesară, din punctul meu de vedere, suplimentarea cu diverși nutrienți. De bază, sigur, ar fi vitaminele și mineralele. Eu merg foarte mult și către zona de antioxidanți, către substanțe cu efect antiinflamator. Mă gândesc aici și la astaxantină, la coenzima Q10, la turmeric. Deci avem o gamă foarte mare de extracte de plante sau de nutrienți care ne pot ajuta.
Simona Dragomir: Cum ai recomanda, Cristian? Să efectuăm analize să vedem ce deficit avem? Ne sfătuim cu un medic sau cu o persoană care știe ce să-ți recomande?
Cristian Mărgărit: Dacă ajungem la nivelul de a avea deficite de vitamine, de minerale care se văd în sânge, problema este foarte gravă. De multe ori deficitele acestea nu se văd în sânge, pentru că nu se fac teste pentru câți antioxidanți ai în sânge sau câți omega 3 ai sânge. Se fac foarte rar aceste teste și sunt foarte scumpe. Chiar și un test de vitamina D este foarte scump. Dar dintre testele persoanelor pe care eu le-am văzut, nimeni nu era, să spunem, la jumătatea intervalului. Cei care suplimentează poate sunt la jumătatea intervalului sau și mai sus, către optim, dar cei care nu suplimentează vitamina D sunt în general către minim, cu efectele secundare cunoscute: scăderea imunității sau tulburări imunitare, tulburări hormonale, o ușoară depresie. Deci lipsa de vitamina D este foarte gravă. Deci trebuie să știm că prevenția este importantă. Să ne gândim la ce suntem expuși. Într-adevăr, putem studia foarte mult și pe cont propriu. Eu sunt susținătorul studiului pe cont propriu. Adică, un om când încearcă să își îmbunătățească modul de viață, cred că trebuie să și studieze foarte mult. Să-și dea seama la ce factori de risc este supus și să corecteze prin alimentație și prin suplimente nutritive. Sigur că dacă are deja o boală diagnosticată, dacă are deja probleme de sănătate, vorbești cu medicul, pentru că sunt și foarte mulți medici prietenoși cu suplimentele nutritive. Nu toți medicii le resping. Sunt foarte mulți medici care le recomandă.
Simona Dragomir: Care chiar știu ce recomandă în paralel cu tratamentul medicamentos.
Cristian Mărgărit: Mulți le folosesc personal, mai ales medicii mai tineri, care fac și sport, sunt foarte familiarizați cu suplimentația, pentru că în sport, necesarul fiind crescut, evident se folosesc.
Simona Dragomir: Ce bine că ai pomenit de sport! Asta vreau, exact, să discutăm și despre cei care fac sport, fie că fac la sală ca amatori, dar mai ales cei care fac sport de performanță, copiii, sunt foarte mulți copii care fac sport.
Cristian Mărgărit: Sunt practic obligatorii. Nici nu există… Din păcate, la noi în țară, cultura este un pic rămasă în urmă. Prin alte zone evoluate ale civilizației omenești nu mai există această discuție. Suplimentarea, mai ales la cei care fac sport, este considerată absolut obligatorie. Practic, nu există sport de performanță fără o gamă uriașă de suplimente nutritive. Ne putem gândi aici foarte mult și la curele de slăbire. Când mănânci mai puțin, oricât de bine ar fi gândită dieta, oricât de bogate ar fi superalimentele pe care le mănânci, în puține calorii nu au cum să intre toți nutrienții de care ai nevoie într-un program de slăbire și atunci sigur că suplimentarea devine foarte eficientă. Aici o să spun așa o curiozitate, că amintisem coenzima Q10. Coenzima Q10, folosită de obicei ca antioxidant sau pentru piele sau pentru sănătatea vaselor de sânge, ajută un program de slăbire. Evident, în mod indirect, pentru că ajută producția de energie. Poți arde mai multă energie atunci când ai un nivel optim de coenzima Q10. Foarte rar oamenii se gândesc la astfel de aspecte. Omega 3 reduce inflamația. Deci există nenumărate aplicații ale suplimentelor nutritive, atât separat în programe de prevenție, cât și împreună cu anumite programe de tratament, în cadrul anumitor programe de tratament în cazul persoanelor care au deja boli diagnosticate. Și atunci sigur că medicul decide cu ce suplimente trebuie să asociezi tratamentul respectiv.
Simona Dragomir: Cred că sunt multe de povestit, Cristian, legat de suplimentele respective.
Cristian Mărgărit: Vitamina C, 1 gram pe zi, de preferat dintr-o formă naturală.
Simona Dragomir: Ar fi multe de povestit. Oricum este clar că am făcut puțină lumină, zic eu. Aveți încredere în suplimentele nutritive cele de calitate, produse de oameni serioși. Mă bucur că Zenyth, firmă românească, este pe piață, puteți avea încredere.
Cristian Mărgărit: Se găsesc și în farmacii și ce mi-a plăcut foarte mult este că s-a mers pe extracte standardizate și atunci când cumperi un supliment știi ce cumperi, știi cât cumperi.
Simona Dragomir: Da, și ai dozele de care ai nevoie.
Cristian Mărgărit: Exact, ai doza de care ai nevoie, doza eficientă, doza dovedită prin studii științifice că ajută. Deci nu sunt doze mici sau suplimente care să fi apărut ieri și nu știa nimeni despre ele. Sunt lucruri absolut verificate în timp, studiate, care din punctul meu de vedere ar trebui să fie mai populare. Încă o scurtă paranteză: tratamentul anticolesterol, cu statine, trebuie neapărat însoțit de omega 3, coenzima Q10 și lecitină. Iar acest lucru, din păcate, se spune foarte puțin. Că statinele împiedică și sinteza coenzimei Q10, nu doar a colesterolului. Deci iată de ce este important să cunoaștem și să mergem la medici care sunt prietenoși cu suplimentele nutritive și le folosesc în programele lor împreună cu tratamentul.
Simona Dragomir: Mulțumim pentru sfaturi, Cristian! Te aștept să revii aici la Ziarul de Sănătate, să scrii și articole frumoase, dar să vii și în emisiune pentru că, zic eu, parcă e mai simplu așa să urmărești, să înțelegi și eu te aștept cu drag.
Cristian Mărgărit: Cu mare drag! Așteptăm întrebări, pentru că, oamenii dacă au întrebări despre aceste suplimente, am o experiență destul de lungă cu ele. De prin 2003 am început să lucrez cu suplimente nutritive și de atunci s-a acumulat foarte multă informație.
Simona Dragomir: Știu că folosești zilnic.
Cristian Mărgărit: Sigur că și eu folosesc… Mă mai întreabă prietenii: „De ce atâtea suplimente?”. Dacă ai ști ce știu eu și dacă ai citi studiile pe care eu le citesc, n-ai avea cum să nu iei, pentru că realizezi cât de importante sunt și cât trebuie să-ți ajuți corpul. În condiții de stres, în condiții de alimentație, oricât m-aș strădui, și eu consider că mă străduiesc în legătură cu alimentația, nu reușești să duci, cum spuneam, vitamina C spre 1 gram pe zi. Foarte complicat. Și atunci sigur că voi avea nevoie de un supliment.
Simona Dragomir: Mulțumim pentru sfaturi!
Cristian Mărgărit: Cu mare plăcere!
Simona Dragomir: Te așteptăm să revii. Iar pe voi, dragilor, vă așteptăm să rămâneți alături de noi la Ziarul de Sănătate. Să fiți sănătoși, voioși! Pe curând!