Astăzi se consumă din ce în ce mai multe probiotice. În general, acesta este un semn promițător, indicând faptul că medicii și pacienții se gândesc dincolo de opțiunile farmaceutice medicamentoase atunci când vine vorba despre gestionarea problemelor sistemului digestiv și altor tulburări cronice. Dar, la fel ca atât de multe lucruri în viață, este foarte ușor de depășit limita cu probioticele. Cu cât aflăm mai multe despre microbiomul intestinal, cu atât înțelegem mai bine că probioticele reprezintă instrumente valoroase în contextul unei abordări globale a tratamentului, dar, la fel ca în cazul oricărui alt instrument, utilizarea necorespunzătoare poate fi problematică.
Probioticele contribuie la echilibrul sănătos al intestinului
Cercetătorii estimează că un intestin uman sănătos ar trebui să conțină între 20.000 și 30.000 de specii de bacterii. Varietatea este cheia: cu cât bacteriile sunt mai diversificate, cu atât microbiomul este mai sănătos. Unele suplimente de probiotice conțin un număr relativ mic de specii de bacterii în detrimentul diversității ecosistemului. Un supliment obișnuit de probiotice oferă câteva miliarde de unități formatoare de colonii din doar câteva specii. S-ar putea să le numim „bacterii bune“, însă pot fi departe de diversitatea optimă a microbiomului.
Mulți dintre pacienții cu probleme digestive simt o îmbunătățire după ce consumă probiotice o perioadă de circa două săptămâni. Însă posibilitatea de a obține o ameliorare pe termen lung a simptomelor crește o dată cu creșterea varietății de bacterii din intestin. Este extrem de important să ai o bază, pe care o poți asigura prin aceste probiotice, pentru a permite sistemului redox carbon (sistemul de comunicare al bacteriilor din intestin) să restabilească un echilibru sănătos în intestin. Sănătatea intestinului este o discuție nu doar despre microbiom, ci și despre relația acestuia cu alte sisteme, precum țesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal (GALT). Peptidele toxice pătrund în intestin, producând Zonulin, ceea ce duce la dereglarea legăturilor și apariția intestinului permeabil și apoi la inflamația cronică – rădăcina bolii.
Varietatea alimentară – cheia microbiomului optim
Probioticele pot face multe lucruri fiziologice, pot genera substanțe nutritive importante, cum ar fi glutationul, ascorbatul și acidul folic, însă e nevoie de varietate alimentară pentru a putea rezolva tabloul în ansamblul său. Se recomandă consumul unei varietăți de alimente fermentate, precum murături, varză murată, măsline în saramură, chefir, iaurt (din lapte de vacă sau chiar din lapte de nucă de cocos), microalgele (spirulină, chlorella) etc. În afară de consumul acestor alimente, ce mai poți face pentru a spori varietatea tulpinilor de bacterii sănătoase din intestinul tău? Răspunsul poate include respirarea unui aer cât mai proaspăt din diferite medii naturale, mersul cu picioarele goale pe pământ, mângâierea animalelor de companie sau consumul alimentelor direct din grădină. Tu ce faci pentru sănătatea microbiomului tău?
- Sursa:
- holisticprimarycare.net/topics/topics-a-g/digestive-health/1773-why-probiotics-don-t-always-work.html