Bun găsit, dragii mei! Cu siguranță ați auzit de nitrați și nitriți, dar știți și de ce sunt ei periculoși?
Nitrații sunt, de fapt, inofensivi, până când ajung în organism. Bacteriile din cavitatea bucală împreună cu enzimele din sistemul digestiv transformă nitrații în nitriți. Apoi, dacă nitriții sunt combinați cu substanțele chimice deseori aflate în compoziția alimentelor procesate, se formează nitrozamina, care este nocivă. Și fructele și legumele conțin nitrați, dar pentru că acestea conțin și vitamina C, nitrații nu formează nitrozamină, deci nu devin dăunători. De aceea este mai sănătos pentru noi să consumăm fructe și legume și nu preparate din carne!
Cât de nocivi sunt nitrații și nitriții? Studiile spun că ar putea exista o relație destul de puternică între nitrații din carne și cancer, din moment ce boala canceroasă este influențată de dietă. Astfel, cancerul de colon, de pancreas sau gastric pot apărea și din cauza unui consum prea mare de alimente procesate ce conțin nitrați. Tot cercetătorii au descoperit că nitrozaminele ce se formează din nitrați pot provoca diabet zaharat, ficat gras, obezitate și pot favoriza chiar boala Alzheimer.
Cum ne ferim de nitrați și nitriți? În primul rând evităm carnea procesată și aici includem orice tip de carne care a fost afumată, sărată sau care conține conservanți. Dacă nu o putem elimina din dietă, ar fi bine să alegem o carne organică, proaspăt preparată, de la animale hrănite cu iarbă, sau pește sălbatic. Apoi, consumăm fructe și legume organice, deoarece acestea sunt crescute fără pesticide și îngrășăminte în care se pot găsi nitrați. Legumele ce conțin cantități mai mici de nitrați decât majoritatea sunt roșiile, sparanghelul, cartofii dulci, dovleceii, vinetele, usturoiul, ceapa, ardeii, fasolea verde, ciupercile și mazărea. Iar ca un ultim sfat, ar fi bine să filtrăm apa pe care o bem, deoarece nitrații se găsesc și în apa potabilă. Cu toate că sistemul public de apă are anumite filtre și aplică tratamente speciale care ar trebui să facă apa potabilă, este nevoie de filtre suplimentare pentru prevenirea consumului de bacterii și alți contaminanți, precum nitrații.
Așadar, nitriții și nitrații pot fi și inofensivi și dăunători, în funcție de sursa lor. Alimentele procesate sunt, în mod clar, o alegere greșită, iar alimentația organică, bogată în fructe și legume este alternativa sănătoasă! Cu cât alegem mai inteligent ceea ce consumăm, cu atât vom fi mai sănătoși!
Pe curând!