Nutriție

Studiu: Acizii grași omega 3 îmbunătățesc memoria de lucru

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
memorieomega 3sfat

O echipă de cercetare de la Universitatea din Pittsburgh a publicat în revista PLOSOne un studiu referitor la capacitatea acizilor grași omega 3 de a îmbunătăți memoria. Diferența majoră față de alte studii similare este că subiecții au fost tineri (18-25 de ani), femei și bărbați nefumători, care nu au avut probleme mentale și nu au consumat niciodată droguri. Echipa de lucru a testat memoria de lucru (nu memoria pe termen lung), iar după o suplimentare de 6 luni cu acizi grași omega 3 s-a constatat o ameliorare semnificativă a acestui tip de memorie.
Liderul studiului, specialistul în neuroștiințe Bita Moghaddam, spunea: „Înainte de a vedea aceste date, aș fi spus că era imposibil să îmbunătățești performanțele cognitive ale unor persoane tinere și sănătoase. Însă am constatat că acestea își pot îmbunătăți performanțele memoriei de lucru, chiar dacă nu au probleme cu starea cognitivă. Cea mai benefică este folosirea uleiurilor pure de pește cu omega 3, deoarece conțin mai mulți antioxidanți“.

Omega 3 pentru creier și starea generală de sănătate

Grăsimile omega 3 fac bine organismului în mai multe moduri. Acestea ajută la protejarea inimii, creierului, articulațiilor, pielii, vederii și sistemului imunitar. Specialiștii apreciază valoarea și rolul acizilor grași esențiali omega 3 pentru combaterea inflamației cronice și stimularea sănătății cardiovasculare. Au existat chiar episoade dramatice ale folosirii uleiului de pește în doze mari, prin tuburile de alimentare, pentru creierul vătămat al tinerilor aflați în comă, care au condus la recuperări uimitoare și rapide.
Dieta modernă este bogată în acizi grași omega6 care, dacă sunt consumați într-o cantitate mai mare decât acizii grași esențiali omega3, pot provoca afecțiuni cardiovasculare, hepatice și alte probleme de sănătate. Sursele animale de omega 3 includ carnea de pește sălbatic de apă rece, cum ar fi tonul, sardinele sau krillul. Semințele și uleiurile de in și cânepă conțin, de asemenea, un echilibru perfect de omega 3 și omega6. Specialiștii susțin că spre deosebire de grăsimile de origine animală, semințele de in conțin foarte puține grăsimi saturate și deloc colesterol. Mai mult, semințele de in nu prezintă riscul de a fi contaminate cu metale toxice, așa cum se întâmplă în cazul peștelui. Necesarul zilnic de omega 3 a fost stabilit de către Organizația Mondială a Sănătății la 1,3-1,5 g zilnic. Se spune că dieta modernă acoperă doar 30%-40% din necesarul de omega 3, fiind necesară o creștere a aportului prin intermediul suplimentelor.

    Surse:

  • foodbeat.com
  • plosone.org
  • omegavia.com/lovaza-vs-fish-oil/
  • umm.edu/altmed/articles/omega-3-000316.htm
Etichete articol:
memorieomega 3sfat
Articolul anterior
4 sfaturi de detoxifiere primăvara asta
Articolul următor
Pledoarie pentru alimentele „urâte“

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: