Bolile cardiovasculare au luat avânt în toată lumea. Statisticile îngrijorătoare scot în evidență nevoia de prevenție, dar și de schimbare a stilului de viață, în așa fel încât sorții de izbândă să fie de partea noastră. ”Chiar dacă tratăm boala, ea tot rămâne. Așadar, importantă, crucială este prevenirea ei. Dieta și stilul de viață adecvat ne pot salva”, spune profesorul. Dietoterapia trebuie însă condusă de un medic specializat în nutriție, care să știe pe ce trebuie pus accentul și ce trebuie eliminat. Apare astfel termenul de cardiologie metabolică, extrem de eficientă în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare. Suplimentele alimentare și hrana sănătoasă, care să împiedice instalarea ori cronicizarea bolilor, sunt cele care trebuie să primeze atunci când mergem pe această cale.
Semnele bolii pot apărea când deja este prea târziu
Se întâmplă adesea nici să nu știm că suferim de o astfel de boală. Silențioasă și frecvent fără simptome specifice, care să ne ducă cu gândul la afecțiunile inimii, poate avea o evoluție rapidă, care să se termine cu un infarct miocardic la o vârstă precum cea de 40-50 de ani, când vigoarea și sănătatea ar trebui să își arate forța. Ori cu accident cerebral. Poate fi fatală. Nu întâmplător, controalele de rutină sunt extrem de importante. Ele ne pot arăta harta organismului nostru, indicându-ne punctele nevralgice. Chiar și tensiunea luată acasă, după ce în prealabil ni s-au explicat pașii corecți ce trebuie urmați pentru ca rezultatul să fie concludent, este extrem de benefică în economia acestei boli. „Una dintre condițiile de care trebuie să ținem seama este că tensiunea se ia de trei ori consecutiv, pentru a ne asigura că valoarea este corectă. Trebuie ținut cont de anumite ore, să stăm nemișcați, să ne asigurăm că aparatul este unul care funcționează corect”.
Lista de analize ce ne arată starea inimii noastre
Profesorul Mencinicopschi ține însă să precizeze că lista analizelor ce se cer de obicei laboratoarelor a fi înfăptuite poate fi înșelătoare în a arăta adevărata stare a inimii. Studiile au arătat fără tăgadă, spune profesorul, că unul dintre markerii cei mai importanți este, de fapt, colesterolul oxidat (LDL oxidat) care, în realitate, nici măcar nu este un colesterol, ci reprezintă niște lipoproteine, ce sunt oxidate de radicalii liberi în exces, produși ca urmare a stilului de viață defectuos, consumului de alcool, de alimente înalt procesate, multe contaminate cu pesticide ori chiar cu metale grele.
Un alt marker care pune în evidență existența sau nu a problemelor inimii este hemoglobina glicozilată. În organism se găsesc produși finali de glicare avansată. Toate zaharurile favorizează un proces inflamator în organismul nostru. La fel ca și radicalii liberi. Astfel, produșii de glicare avansată și radicalii liberi sunt cei care declanșează, de fapt, bolile cardiovasculare. ”Nu grăsimea este cea vinovată, ci zaharurile. Trebuie să fim atenți la cerealele glutenice. Ele creează o stare inflamatorie extrem de dăunătoare. Indiferent dacă persoana este sănătoasă sau suferă deja de boala cardiacă. Ori dacă avem sau nu intoleranță la gluten”, explică profesorul Mencinicopschi. Și ține să mai adauge pe lista analizelor ce trebuie făcute pentru a depista, într-o formă cât mai coerentă și corectă suferințele inimii, fibrinogenul și proteina C-reactivă.
Așadar, grijă la alimentele proinflamatorii trebuie să fie sporită. În dietă, musai să scădem nivelul de zaharuri cu indice glicemic mare. Se absoarbe rapid, crește glicemia foarte mult, apoi o scade brusc. Toate nu fac decât să dezechilibreze profund organismul, ne îngrășăm, apar radicalii liberi, care provoacă o puternică inflamație.
Ce ar trebui să consumăm pentru ca inima noastră să nu aibă de suferit?
Suplimentele alimentare, de cea mai bună calitate, cu ingrediente naturale, nu trebuie să lipsească. Cea mai importantă, vitală, după cum spune profesorul, este Coenzima Q10. Contribuie la sănătatea inimii și a vaselor de sânge. De asemenea, un aspect ce trebuie menționat și ținut minte, ea contribuie la generarea energiei din alimente. ”Fără ea, mitocondriile se distrug, iar mușchiul inimii rămâne fără energie. După 20-30 de ani, organismul nu mai este capabil să producă această coenzimă. De aceea, trebuie suplimentat. 300-400 de mg pe zi, luate în timpul mesei, ne pot ține inima sănătoasă”. Omega 3 Marinol reprezintă un alt supliment ce ajută inima să răzbească în fiece zi și să rămână sănătoasă. Uleiul de pește conținut, fiind pre-metabolizat, se asimilează mult mai repede. De asemenea, nevoia de omega 3 vine și datorită proprietățiilor sale puternic antiinflamatorii.
Vitamina D3, pe lângă marele merit ce-l are de a fixa calciul în oase, menține sănătatea cardiovasculară, iar vitamina K2 trebuie adăugată pe lista suplimentelor bune pentru inimă, căci ajută enorm la fluidizarea sangelui.
Lecitina nu trebuie ignorată. Ajută și creierul, vindecă și ficatul gras, dar contribuie foarte mult și la buna funcționare a inimii.
Alimentele trebuie și ele alese cu grijă, pentru a nu produce inflamația în corp. Ciupercile, în special Pleurotus, conțin un fel de statină care reglează nivelul lipoproteinelor din sânge. De asemenea, sunt și puternice imunostimulatoare. Nucile, alunele ajută și ele la binele și la sănătatea inimii. Este nevoie să umplem căușul palmei cu câțiva mieji, pe care neapărat îi dezvelim de coajă în momentul în care dorim să-i mâncăm. Altfel, se produce un proces oxidativ, care nu numai că omoară tot ce acestea au mai bun, dar ajung să devină și toxice. Să nu uităm de murături. Preparate în saramură, ele sunt adevărate probiotice. Și cardiacii le pot consuma, cu condiția să le spele, pentru a înlătura sarea.
Planul a fost pus la punct. Pas cu pas. E nevoie doar să îl respectăm! Și să adăugăm, din când în când măcar, exerciții ușoare, care să pună în funcțiune întreg corpul! Și nu uitați, să previi e întotdeauna mai ușor, mai ieftin, și mult mai benefic pentru organism!