În SUA, vânzarea băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr şi reclama lor în timpul emisiunilor pentru copii au fost interzise. De asemenea, creşterea preţului prin impozitare, aşa cum se întâmplă în cazul alcoolului şi tutunului, a fost recent recomandată ca o opţiune în Marea Britanie.
O taxă de 20% pentru băuturile ce conţin zahăr ar putea reduce răspândirea obezităţii în Marea Britanie cu 1,3%, conform unui studiu publicat în British Medical Journal. Studiul a folosit modele matematice alături de date conform cărora băuturile răcoritoare ar afecta aportul de energie şi ar cauza obezitate. Se estimează că o taxă de 20% ar putea reduce consumul de astfel de băuturi cu până la 15%, având efecte benefice asupra populaţiei cu vârste sub 30 de ani, care sunt cei mai mari consumatori de băuturi răcoritoare. Contrar descoperirilor din studiile anterioare, cercetătorii susţin că beneficiile pentru sănătate ar putea fi similare pentru persoanele cu orice tip de venit din Marea Britanie.
Tinerii consumă mai multe băuturi cu zahăr
În conformitate cu sondajul realizat de către Institutul Naţional de Nutriţie şi Dietă din Regatul Unit, volumul mediu de băuturi îndulcite cu zahăr consumate este de 123 ml de persoană în fiecare zi. Aceasta echivalează cu un raport mediu de energie de 206 kJ/persoană/zi, dar pot exista şi variaţii. Persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani consumă o medie de 452 kJ zilnic din băuturile îndulcite cu zahăr, iar cele cu vârsta de peste 50 de ani consumă doar 96 kJ/persoană/zi. Tendinţa pentru un consum mai mare de astfel de băuturi există mai mult în cazul bărbaţilor, băuturile dietetice arătând o tendinţă de creştere a consumului o dată cu creşterea veniturilor.
Principalii înlocuitori pentru băuturile îndulcite cu zahăr ar putea fi băuturile dietetice, laptele, ceaiul, cafeaua sau sucul de fructe. În ceea ce priveşte obezitatea, trecerea la băuturile dietetice va reduce aportul de calorii. Cu toate acestea, anumiţi cercetători şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la consumul de îndulcitori artificiali deoarece aceştia pot provoca un apetit excesiv pentru dulciuri, pot dăuna sănătăţii oaselor şi a dinţilor, iar profilul lor de siguranţă pe termen lung nu este tocmai clar.
1 comentariu. Leave new
E o masura foarte buna. Zaharul e un „drog” extrem de nociv pentru fiecare dintre noi.