Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Dr. Simona Carniciu: Noutăți în tratarea diabetului

Autor:

Informările din domeniul sănătății se concluzionează, de cele mai multe ori, cu formulări de genul: Numărul cazurilor de boală X a crescut la nivel mondial, în timp ce vârsta de apariție este din ce în ce mai scăzută. La fel stau lucrurile și cu diabetul. Despre tendințele noi în tratarea acestei boli cu consecințe grave pe termen lung ne vorbește Dr. Simona Carniciu, doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, invitata Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
colonhelpdiabetdietăfibre alimentarestresvideovitamina Cvitamina D

Deși predispoziția genetică lasă o amprentă puternică în mare parte din bolile cu care ne confruntăm în viața de adult, mediul și stilul de viață sunt incontestabil factori declanșatori sau favorizanți. Însă, dacă nu putem controla genetica, putem controla factorii ce țin de epigenetică. Cum putem face acest lucru și care sunt câteva dintre aspectele de care este bine să ținem cont?

  1. Analizele și investigațiile nu se fac doar atunci când starea de sănătate este vizibil alterată. Analizele periodice au rol de prevenție și este ideal să le facem în preajma zilei noastre de naștere, pentru a avea un reper de timp. Nu există nicio afecțiune în care să avem o rată mai bună de vindecare dacă așteptăm agravarea simptomelor. Dincolo de testele de glicemie, o analiză importantă (și mai puțin cunoscută) este hemoglobina glicozilată. O valoare mai mare de 6,5 a acestui indice ne trimite către diagnosticul de diabet.
  2. Mare atenție la grăsimea din jurul taliei. În această zonă vorbim de 2 tipuri de grăsime. Grăsimea situată între piele și mușchi și grăsimea din interiorul organelor – pancreas, ficat etc. Aceasta din urmă are un pronostic complet nefavorabil în diabet. Țesutul adipos este un organ foarte mare, mai mare ca pielea, și acesta poate să devină agresiv. Celulele adipoase sunt de 3 feluri: liniștite, neliniștite sau agresive. Când alimentația este bogată în grăsimi, proteine și alimente procesate, aceste celule adipoase devin agresive și își exercită activitatea hormonală. Secretând hormoni, pot duce la o perturbare a metabolismului, la afectarea funcției energetice a celulei (suntem obosiți ) și chiar risc de gută și cardiovascular crescut. O bună măsură de control o dă consumul de fibre și de probiotice.
  3. Una dintre modalitățile în care putem ține mai ușor sub control diabetul după instalare este mișcarea. Astfel, glucoza ce nu poate fi metabolizată se arde prin sport și se evită situația hiperglicemiei. Nu orice sport este bun. De exemplu, mersul la sală și ridicatul de greutăți nu ajută extrem de mult. Este nevoie mai mult de activități cardio. Cu un stil de viață disciplinat putem integra în programul zilnic chiar activități firești precum mersul pe jos în ritm alert, evitând astfel o supraîncărcare a programului cu activități.
  4. Dacă nu puteți renunța la dulciuri, alegeți variante alternative care nu au un aport mare de carbohidrați. Produsele cu înculcitori naturali și cu înlocuitori de făină și chiar de lapte sunt o soluție la fel de gustoasă.
  5. Sigur aceasta nu este nici prima și nici ultima dată în care veți auzi acest lucru, însă stresul este, și în acest caz, un dușman cu care trebuie să luptăm în mod inteligent. Plantele adaptogene aduc un ajutor real în reechilibrarea organismului și menținerea stării de bine. Diabetul riscă o instalare mai rapidă pe fondul unui stres prelungit.

Alimentația și suplimentarea ei joacă un rol și mai important. Astfel, complexul de vitamine B, vitaminele C și D și acidul alfa lipoic sunt importante în completarea unei diete de control al diabetului. Ganoderma este și ea o alegere cu efecte benefice în controlul poftei de mâncare.

Mai multe despre toate acestea puteți afla ascultând materialul de mai sus!

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
colonhelpdiabetdietăfibre alimentarestresvideovitamina Cvitamina D
Articolul anterior
Dr. Ana Maria Apostol: Răceală vs. Alergie?
Articolul următor
Dieta ketogenică: beneficii și riscuri
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo