Dieta antiinflamatoare este un plan pe care trebuie să îl respecți toată viața și care presupune alegerea alimentelor astfel încât acestea să nu întrețină inflamația cronică sistemică. Alimentele trebuie să furnizeze vitamine, minerale, omega 3, fibre alimentare. Pe lângă alimentele cu proprietăți antiinflamatoare, menținerea sănătății articulațiilor presupune introducerea în dietă și a alimentelor cu efect de protejare și regenerare a cartilajelor.
AȘA DA! Top 10 alimente pentru articulații
1. Pește gras
Macroul, somonul, tonul, sardinele sunt bogate în acizi grași omega 3, recunoscuți pentru acțiunea de reducere a inflamației și scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare și artrită.
2. Nucifere
Nucile, fisticul, nucile Caju, migdalele sunt bogate în omega 3, fibre, calciu, antioxidanți care ajută organismul să remedieze problemele cauzate de inflamație.
3. Semințe
Semințele de floarea-soarelui și semințele de in sunt printre cele mai bune surse de vitamina E, care are un rol important în protejarea organismului de citokinele inflamatorii (molecule care pot induce reacții autoimune împotriva articulațiilor).
4. Turmeric
Turmericul reduce nivelul proteinelor implicate în inflamația sistemică, contribuie la diminuarea disconfortului și durerilor articulare.
5. Fructe de pădure
Unii dintre cei mai puternici antioxidanți și antiinflamatori naturali – antocianidinele – se găsesc în fructele de pădure. Afinele ajută în inflamația intestinală, în vreme ce căpșunile pot ajuta în controlul nivelului proteinei C- eactive.
6. Broccoli
Un studiu publicat în revista „Arthritis & Rheumatism“ (SUA), în 2013, a arătat că sulforafanul din broccoli poate încetini degradarea cartilajului articular și, implicit, progresia osteoartritei.
7. Ceapă și usturoi
Ceapa și usturoiul conțin alicină, o substanță cu proprietăți antiinflamatoare, dar și acid lipoic, ce ajută la reconstrucția fibrelor de colagen afectate din articulații.
8. Ulei de măsline
Uleiul de măsline extravirgin este bogat atât în grăsimi bune (omega 3), cât și în oleocantal – o substanță care are proprietăți similare medicamentelor antiinflamatoare, potrivit studiilor.
9. Citrice
Portocalele, lămâile, kiwi, dar și ardeiul roșu, ananasul, mango sunt bogate în vitamina C, antioxidant și stimulator al producției de colagen în organism.
10. Supă de oase și piftie
Supa de oase este bogată în colagen, „cărămida“ din care sunt construite cartilajele articulare. Bogat în colagen este și un alt aliment tradițional în România – piftia.
AȘA NU! Top 10 alimente ce provoacă inflamație
1. Zahărul
Zahărul crește nivelul markerilor inflamatori în sânge. Odată consumat, zahărul produce reziduuri acide în organism, favorizând hiperaciditatea, despre care se știe că întreține inflamația.
2. Uleiurile pentru gătit
Uleiurile obișnuite pentru gătit (de porumb, de floarea-soarelui) sunt foarte bogate în acizi grași omega 6 (proinflamatori) și sărace în acizi grași omega 3 (antiinflamatori). Un dezechilibru între consumul de acizi omega 6 și omega 3 întreține inflamația.
3. Grăsimile trans
Grăsimile trans (fast-food, junk food, margarine) scad nivelul colesterolului bun în organism, favorizează inflamația, obezitatea și rezistența la insulină.
4. Lactatele
Potrivit statisticilor, 60% din populația generală are intoleranță la lactoză (nu poate digera laptele). Lactatele pot întreține inflamația în organism.
5. Carnea roșie
Studii efectuate la San Diego School of Medicine (California) au arătat că în carnea roșie se găsește o moleculă (Neu5Gc), pe care organismul uman nu o produce în mod natural, dar care întreține inflamația sistemică.
6. Alcoolul
Alcoolul, alături de tutun, poate contribui la afectarea cronică a articulațiilor. Consumatorii de alcool au un risc mai mare de a dezvolta gută.
7. Cerealele rafinate
Cerealele rafinate sunt sărace în fibre și vitamine din complexul B. Consumate în exces, au efect pro-inflamator.
8. Cerealele glutenice
Glutenul, un compus proteic din grâu, orz, ovăz, secară, cauzează inflamație în tractul digestiv. Corpul reacționează la gluten ca la o substanță străină, cel mai probabil deoarece civilizațiile timpurii nu mâncau grâu.
9. Aditivii alimentari
Aditivii alimentari, de tipul aspartamului și glutamatului monosodic (MSG), întrețin inflamația sistemică și nu sunt recomandați chiar deloc persoanelor cu afecțiuni inflamatorii, așa cum este poliartrita reumatoidă.
10. Sarea și conservanții
Multe alimente conțin sare în exces și alți agenți de conservare pentru a rezista mai mult la raft. Consumul excesiv de sare poate favoriza inflamația articulațiilor.
Pentru sănătatea articulațiilor consumați 2 litri de apă pe zi!
Discurile intervertebrale conțin apă în proporție de 80%. Apa reprezintă aproximativ 80% din lichidul sinovial, cel care formează un tampon între articulații, diminuând fricțiunile și șocurile din timpul mișcării. 65% din cartilajul articular este apă. Hidratarea optimă duce la o mai bună lubrifiere a articulațiilor, deci mai multă mobilitate și confort în mișcare, iar deshidratarea este una dintre cauzele principale ale contracturilor musculare, ale lubrifierii ineficiente a articulațiilor și ale lipsei de energie.
[post-content id=717]