Nutriție

Dieta antiinflamatoare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăediție printNr. 1 ediție printsfat

Dieta antiinflamatoare este un plan pe care trebuie să îl respecți toată viața și care presupune alegerea alimentelor astfel încât acestea să nu întrețină inflamația cronică sistemică. Alimentele trebuie să furnizeze vitamine, minerale, omega 3, fibre alimentare. Pe lângă alimentele cu proprietăți antiinflamatoare, menținerea sănătății articulațiilor presupune introducerea în dietă și a alimentelor cu efect de protejare și regenerare a cartilajelor.

AȘA DA! Top 10 alimente pentru articulații

1. Pește gras

Macroul, somonul, tonul, sardinele sunt bogate în acizi grași omega 3, recunoscuți pentru acțiunea de reducere a inflamației și scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare și artrită.

2. Nucifere

Nucile, fisticul, nucile Caju, migdalele sunt bogate în omega 3, fibre, calciu, antioxidanți care ajută organismul să remedieze problemele cauzate de inflamație.

asa_da_platou

3. Semințe

Semințele de floarea-soarelui și semințele de in sunt printre cele mai bune surse de vitamina E, care are un rol important în protejarea organismului de citokinele inflamatorii (molecule care pot induce reacții autoimune împotriva articulațiilor).

4. Turmeric

Turmericul reduce nivelul proteinelor implicate în inflamația sistemică, contribuie la diminuarea disconfortului și durerilor articulare.

5. Fructe de pădure

Unii dintre cei mai puternici antioxidanți și antiinflamatori naturali – antocianidinele – se găsesc în fructele de pădure. Afinele ajută în inflamația intestinală, în vreme ce căpșunile pot ajuta în controlul nivelului proteinei C- eactive.

6. Broccoli

Un studiu publicat în revista „Arthritis & Rheumatism“ (SUA), în 2013, a arătat că sulforafanul din broccoli poate încetini degradarea cartilajului articular și, implicit, progresia osteoartritei.

7. Ceapă și usturoi

Ceapa și usturoiul conțin alicină, o substanță cu proprietăți antiinflamatoare, dar și acid lipoic, ce ajută la reconstrucția fibrelor de colagen afectate din articulații.

8. Ulei de măsline

Uleiul de măsline extravirgin este bogat atât în grăsimi bune (omega 3), cât și în oleocantal – o substanță care are proprietăți similare medicamentelor antiinflamatoare, potrivit studiilor.

9. Citrice

Portocalele, lămâile, kiwi, dar și ardeiul roșu, ananasul, mango sunt bogate în vitamina C, antioxidant și stimulator al producției de colagen în organism.

10. Supă de oase și piftie

Supa de oase este bogată în colagen, „cărămida“ din care sunt construite cartilajele articulare. Bogat în colagen este și un alt aliment tradițional în România – piftia.

asa_da_piftie

AȘA NU! Top 10 alimente ce provoacă inflamație

asa_nu_zahar_grasimi

1. Zahărul

Zahărul crește nivelul markerilor inflamatori în sânge. Odată consumat, zahărul produce reziduuri acide în organism, favorizând hiperaciditatea, despre care se știe că întreține inflamația.

2. Uleiurile pentru gătit

Uleiurile obișnuite pentru gătit (de porumb, de floarea-soarelui) sunt foarte bogate în acizi grași omega 6 (proinflamatori) și sărace în acizi grași omega 3 (antiinflamatori). Un dezechilibru între consumul de acizi omega 6 și omega 3 întreține inflamația.

3. Grăsimile trans

Grăsimile trans (fast-food, junk food, margarine) scad nivelul colesterolului bun în organism, favorizează inflamația, obezitatea și rezistența la insulină.

asa_nu_hamburger

4. Lactatele

Potrivit statisticilor, 60% din populația generală are intoleranță la lactoză (nu poate digera laptele). Lactatele pot întreține inflamația în organism.

5. Carnea roșie

Studii efectuate la San Diego School of Medicine (California) au arătat că în carnea roșie se găsește o moleculă (Neu5Gc), pe care organismul uman nu o produce în mod natural, dar care întreține inflamația sistemică.

6. Alcoolul

Alcoolul, alături de tutun, poate contribui la afectarea cronică a articulațiilor. Consumatorii de alcool au un risc mai mare de a dezvolta gută.

7. Cerealele rafinate

Cerealele rafinate sunt sărace în fibre și vitamine din complexul B. Consumate în exces, au efect pro-inflamator.

8. Cerealele glutenice

Glutenul, un compus proteic din grâu, orz, ovăz, secară, cauzează inflamație în tractul digestiv. Corpul reacționează la gluten ca la o substanță străină, cel mai probabil deoarece civilizațiile timpurii nu mâncau grâu.

9. Aditivii alimentari

Aditivii alimentari, de tipul aspartamului și glutamatului monosodic (MSG), întrețin inflamația sistemică și nu sunt recomandați chiar deloc persoanelor cu afecțiuni inflamatorii, așa cum este poliartrita reumatoidă.

10. Sarea și conservanții

Multe alimente conțin sare în exces și alți agenți de conservare pentru a rezista mai mult la raft. Consumul excesiv de sare poate favoriza inflamația articulațiilor.

 Pentru sănătatea articulațiilor consumați 2 litri de apă pe zi!

Dieta_apa

Discurile intervertebrale conțin apă în proporție de 80%. Apa reprezintă aproximativ 80% din lichidul sinovial, cel care formează un tampon între articulații, diminuând fricțiunile și șocurile din timpul mișcării. 65% din cartilajul articular este apă. Hidratarea optimă duce la o mai bună lubrifiere a articulațiilor, deci mai multă mobilitate și confort în mișcare, iar deshidratarea este una dintre cauzele principale ale contracturilor musculare, ale lubrifierii ineficiente a articulațiilor și ale lipsei de energie.

[post-content id=717]
Etichete articol:
dietăediție printNr. 1 ediție printsfat
Articolul următor
Știați că? Supa de oase…

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: