Bun găsit, dragii mei! Suntem mai tot timpul pe fugă și asta se vede și în stilul nostru de alimentație. Mâncăm prea mult la o masă, prea gras, prea repede, bem prea puțină apă și nu facem mișcare. Consecința imediată? Disconfortul digestiv. Vorbim astăzi despre senzația de balonare. Rămâneți alături de noi pentru a afla de ce apare senzația de greutate în stomac și mai ales cum puteți scăpa de această problemă des întâlnită.
Balonarea este, fără doar și poate, neplăcută și stânjenitoare. De cele mai multe ori, supraalimentația și consumul de alimente bogate în grăsimi sunt responsabile pentru senzația de preaplin după masă. Mâncatul în grabă, mestecarea insuficientă a alimentelor, care determină înghițirea unui volum mare de aer reprezintă cauze ale balonării. De altfel, s-a dovedit că stresul este implicat pe deplin în apariția balonării.
Dar pe lângă obiceiurile alimentare, balonarea poate apărea și ca rezultat al unor tulburări digestive: constipație cronică, disbioză intestinală, sindrom de intestin iritabil. Sau, mai grav, ocluzie intestinală, colită ulcerativă, boală celiacă.
Retenția de apă sau deshidratarea pot fi și ele cauze ale digestiei dificile, la fel ca alergiile sau unele intoleranțe alimentare.
În cazul femeilor, modificările hormonale din timpul menstruației sau cele din sarcină pot afecta și sistemul digestiv, cauzând balonare. Și hipotiroidismul, deficitul de hormoni tiroidieni, se asociază cu metabolism lent și digestie îngreunată.
Balonarea se poate număra și printre simptomele cancerului în sfera digestivă. Așadar, dacă aveți un regim alimentar echilibrat și totuși balonarea nu dispare, mergeți la medic! Aveți nevoie de investigații medicale pentru a descoperi cauza și a o trata corespunzător.
În rest, alimentația sănătoasă este cheia pentru o digestie optimă. Pentru a preveni balonarea, este important să consumați alimente care se digeră ușor: castraveți, salată verde, sparanghel, avocado, ananas, pepene, ghimbir, lămâie. În schimb, evitați fasolea uscată, lactatele, legumele din familia verzei, cerealele ce conțin gluten, fructele bogate în fructoză: pere, cireșe, mango, smochine.
Mare grijă la hidratare! Beți cel puțin 6 pahare de apă pe zi, la care adăugați ceaiuri din plante (mentă, mușețel) sau ceai verde. Atenție! Fără apă acidulată sau băuturi carbogazoase.
În plus, apelați la ajutorul suplimentelor alimentare. Încercați o cură cu probiotice, enzime digestive naturale, germeni de grâu și magneziu.
Și nu uitați să aveți o stare de bine în timpul mesei! Zile ușoare, fără balonare! Pe curând!